ΣΤΙΣ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

Η τραγωδία ενός «Ματωμένου Γάμου»

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2008 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:30
Ένα έργο γεμάτο λυρισμό, δράση, πάθη και συναισθήματα, τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, θα παρουσιάσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης τη Δευτέρα στις 25 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο ξετυλίγοντας μια αληθινή ιστορία ζήλειας και θανάτου μεταξύ των χωρικών της Ανδαλουσίας που μοιράζεται κοινά στοιχεία με την ελληνική κοινωνία. Το έργο, που σημάδεψε μια νέα αφετηρία για το μοντέρνο θέατρο ποίησης είναι μια ιστορία παλιά όσο και ο κόσμος που παρουσιάζει πραγματικότητες και αληθινά συναισθήματα μέσα από τον αρραβώνα, τον γάμο, τον θάνατο , το φευγιό μιας νύφης από το γάμο της και τα τραγικά επακόλουθα της πράξης.
«Φαρμακωμένη η Μάνα από το θάνατο του άντρα της και του μεγαλύτερου γιου της σε βεντέτα από το χέρι της φαμίλιας των Φελίξ, δίνει την ευχή της στο μικρότερο γιο της να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει τέσσερις ώρες μακριά απ’ το χωριό, εκδηλώνοντας την επιθυμία της να δει εγγόνια. Ένα σύννεφο όμως επισκιάζει τη διαφαινόμενη ευτυχία: μια γειτόνισσα επιβεβαιώνει στη Μάνα τις φήμες πως παλαιότερα η Νύφη ήταν αρραβωνιασμένη για τρία χρόνια με το Λεονάρντο, από τη φαμίλια των Φελίξ που είχαν δολοφονήσει τον άντρα και το γιο της. Ο Λεονάρντο είναι τώρα παντρεμένος με την ξαδέρφη της Νύφης και μένει μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του. Γυρίζοντας στο σπίτι από τη δουλειά, τις ακούει να νανουρίζουν το μικρό γιο του. Όταν όμως ένα μικρό κορίτσι καταφτάνει και τους μεταφέρει τα νέα για τις αγορές των πλούσιων δώρων του Γαμπρού που προορίζονταν για τη Νύφη, οργισμένος ο Λεονάρντο ορμάει έξω από το σπίτι. Μάνα και αρραβωνιαστικός πραγματοποιούν επίσκεψη στο σπίτι της Νύφης προσκομίζοντας τα δώρα και συζητούν τα του γάμου με τον Πατέρα της. Η Μάνα διαπιστώνει πως η κοπέλα δεν δείχνει ιδιαίτερη χαρά. Όταν φεύγουν, η Δούλα πειράζει τη Νύφη για τα δώρα του Γαμπρού και της αποκαλύπτει ότι ο Λεονάρντο έρχεται τα βράδια κάτω από το παράθυρό της. Τη μέρα του γάμου, ξημερώματα, πριν φτάσουν οι καλεσμένοι, ο Λεονάρντο της εκμυστηρεύεται τον πόθο του. Η Νύφη επιχειρεί να τον κάνει να σωπάσει, μα δεν αρνείται ότι ακόμα τρέφει αισθήματα γι’ αυτόν. Η Δούλα διώχνει το Λεονάρντο την ώρα που καταφτάνουν οι καλεσμένοι για το γάμο. Η Νύφη ικετεύει το Γαμπρό να γίνει μια ώρα αρχύτερα ο γάμος για να γενεί γυναίκα του. Μετά το γάμο, όλος ο κόσμος επιστρέφει στο σπίτι της Νύφης για το γαμήλιο γλέντι. Από τη στάση της Νύφης η Μάνα ψυχανεμίζεται το θανατικό που πλανάται στην ατμόσφαιρα, αλλά δε βγάζει μιλιά. Σε λίγο, ενώ έχει ανάψει το γλέντι, αναζητώντας οι καλεσμένοι τη Νύφη και το Λεονάρντο ανακαλύπτουν ότι το έσκασαν με το άλογο. Στο όνομα της τιμής, εξοργισμένος ο Γαμπρός βγαίνει να κυνηγήσει και να σκοτώσει το Λεονάρντο, ενώ η Μάνα διατάζει όλους τους καλεσμένους να χωριστούν σε ομάδες και να ψάξουν το ζευγάρι. Η συνέχεια επί σκηνής. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μέμος Μπεγνής, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Σδρόλιας, Λευτέρης Μποτωνάκης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Ελένη Τσαγκαράκη, Σοφία Καλεμκερίδου, Βίκυ Κουκουτσίδη, Παναγιώτης Γαρμπής, Ζωή Καραβασίλη, Έυα Ψυλλάκη, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Διονύσης Μπουλάς. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ.. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΔΕΤΠΟΛ, Ανθίμου Γαζή 31 στον 1ο όροφο και στο ταμείο του Κηποθέατρου την ημέρα της παράστασης. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 -537. 074.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass