Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑΣ» ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Τα ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να δίνουν ευκαιρίες σε νέους ηθοποιούς»

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2008 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:32
Η «Λοκαντιέρα» επισκέπτεται σήμερα στις 9:30 μ.μ. τη Λάρισα με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και υπόσχεται στιγμές γέλιου και διασκέδασης στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Η «Λοκαντιέρα» θεωρείται το αριστούργημα του δημιουργού της Κάρλο Γκολντόνι. Γράφτηκε το 1752 και παίχτηκε για πρώτη φορά στη Βενετία. Το έργο είναι μια από τις «κλασικές» κωμωδίες του παγκόσμιου δραματολογίου. Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα κρατήσει τις παραμέτρους του 18ου αιώνα σε ένα πλούσιο θέαμα με εξαιρετικά κοστούμια εποχής, ενώ η διανομή βασίζεται σε νέους ταλαντούχους ηθοποιούς, πλαισιωμένους με εμπειρότερους ερμηνευτές.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Βασίλης Νικολαΐδης μιλά στην «Ε» για το έργο και τα ΔΗΠΕΘΕ.
*Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;
- Είναι μια κλασική κωμωδία. Εγώ αγαπώ πολύ το κλασσικό θέατρο, άλλωστε το έχω υπηρετήσει σχεδόν σε όλη μου τη ζωή. Ήθελα, λοιπόν, ένα έργο ελαφρύ για το καλοκαίρι και το είδα με μια προσωπική ματιά. Πιστεύω ότι οι κωμωδίες ηθών και σχέσεων έχουν και αρκετά «δόντια». Και στο θέατρό μας πιστεύω ότι υπάρχουν. Το έργο ουσιαστικά δηλώνει μια ταξική αδυναμία στον έρωτα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πιάνονται και οι δυο στα δίχτυα ενός έρωτα, ο οποίος δεν μπορεί να ευοδωθεί .
*Αυτός ο έρωτας είναι το κεντρικό σημείο της υπόθεσης;
-Ναι, είναι η ιστορία μιας νεαρής ανύπαντρης κοπέλας που είναι διευθύντρια ενός ξενοδοχείου. Είναι πολύ έξυπνη και θηλυκή και επιδιώκει να κάνει έναν πελάτη της μισογύνη και κακότροπο να την ερωτευτεί. Τελικά, όμως, μπλέκεται και η ίδια στα δίχτυα αυτού του έρωτα και μένει μια πικρή γεύση από το έργο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παράσταση δεν είναι 100% κωμωδία και μάλιστα από τις πολύ σημαντικές του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
*Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο σημαντική;
-Η ζωντάνια των προσώπων και η εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των σχέσεων. Τη «Λοκαντιέρα» την έχουν μιμηθεί παρά πολλοί Έλληνες, όπως ο Ξενόπουλος, ο Καπετανάκης. Είναι από τις βασικές κωμωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ο Γκολντόνι μαζί με τον Μολιέρο έχουν γράψει τις κωμωδίες-μοντέλα για ό,τι γράφτηκε μετά.
*Έχετε επιλέξει νέους ηθοποιούς για την παράσταση.
-Αυτή είναι η αρχή μου. Εγώ δεν πιστεύω στους τηλεοπτικούς σταρ, αν και είναι εμπορικά ωφέλιμοι. Πιστεύω ότι ένα ΔΗΠΕΘΕ οφείλει να έχει μια άλλη οπτική. Είναι πολιτισμός στην περιφέρεια και δεν πρέπει αυτός να γίνεται αναγκαστικά μέσω τηλεοπτικών αμφισβητούμενης αξίας ηθοποιών. Πρέπει να δίνει ευκαιρίες σε νέους ηθοποιούς.
*Σε τι κατάσταση, κατά τη γνώμή σας, βρίσκονται στις μέρες μας τα ΔΗΠΕΘΕ;
-Σε οικτρή οικονομική κατάσταση βρίσκονται και γι΄αυτό φέρνουν κάποιο γνωστό όνομα μήπως ορθοποδήσουν αλλά αυτό δεν είναι λογική, τουλάχιστον όχι η δική μου.
*Πιστεύετε ότι μόνο το οικονομικό φταίει για τη θέση που βρίσκονται τα δημοτικά θέατρα;
-Νομίζω ότι το οικονομικό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Αλλά πιστεύω ότι έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ποιότητα των παραστάσεων. Λέμε ΔΗΠΕΘΕ και εννοούμε κάτι ευτελές και δευτερεύον. Εγώ τουλάχιστον, όσο περνά από το χέρι μου, αυτό δεν το δέχομαι και προσπαθώ με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας αυτό που εγώ που νομίζω ότι είναι σωστό, να κάνω παραστάσεις.
*Έχετε σκηνοθετήσει όλων των ειδών τα έργα. Τελικά η κωμωδία είναι το δυσκολότερο;
-Ναι. Θέλει φοβερή ακρίβεια , ηθοποιούς με τεχνική γιατί το κλασικό ρεπερτόριο γενικώς έχει συγκριμένες απαιτήσεις. Δεν μπορείς μεσοβέζικα να τις αντιμετωπίσεις.
*Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή σε ένα ΔΗΠΕΘΕ;
-Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι πάρα πολύ πολωμένη αυτή τη στιγμή. Εγώ είχα δουλειά, αλλά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα μου να φύγω. Είναι επιλογή μου και το κάνω κέφι, δεν πήγα να προσθέσω γραμμές στο βιογραφικό μου. Μ΄ ενδιαφέρει να κάνω κάτι που θα πιάσει τόπο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η διανομή έχει ως εξής με σειρά εμφάνισης: Μαρκήσιος Φορλιπόπολη: Πάνος Σταθακόπουλος, Κόμης Αλμαφιορίτα: Γιάννης Κοτσαρίνης, Ιππότης Ριπαφράτα: Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μιραντολίνα -η Λοκαντιέρα: Μαρία Παρασύρη, Φαμπρίτσιο-καμαριέρης: Βαγγέλης Ψωμάς, υπηρέτης του ιππότη: Τάσος Κορόζης, Ορτένσια-θεατρίνα: Λένα Ντζούρβα, Ντεγιανίρα-θεατρίνα: Λένα Υφαντή. Οι συντελεστές της παράστασης: μετάφραση : Αγαθή Δημητρούκα, σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, επιμέλεια-διδασκαλία κίνησης: Έφη Καρακώστα, φωτισμοί: Σπύρος Μερεγκλίτσης.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass