ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΑΗΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ο λαξευτής του ναού της Αθηνάς Νίκης

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2008 22:25 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:34
Εξασκώντας μια από τις από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, τη διαμόρφωση και τη δημιουργία ανάγλυφων και ολόγλυφων μορφών σε μάρμαρο και πέτρα, ο γνωστός Λαρισαίος εικαστικός Κώστας Νταής εκφράζεται ποικιλοτρόπως στον κόσμο της Τέχνης. Μέσα από τη ζωγραφική έργων αλλά και τη γλυπτική των μοναδικών αρχαιοελληνικών μαρμάρινων αριστουργημάτων διατηρεί την ομορφιά και διαφυλάσσει τη διαχρονική αξία έργων μεγάλων καλλιτεχνών της κλασικής περιόδου.
Εδώ και πέντε χρόνια προσφέρει τις γνώσεις του και το ταλέντο του σε ένα από τα μεγαλύτερα σε υποδομή έργα στον χώρο του πολιτισμού, στην αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η δουλειά του επικεντρώνεται στην αναστήλωση του μικρού Ναού της Αθηνάς Νίκης, στο ναό δεξιά των Προπυλαίων, μέσα από την οποία η χειροποίητη μαρμαρογλυπτική συνεχίζει την καλλιτεχνική παράδοση των προγόνων μας με εργαλεία όμοια με εκείνα των μαρμαρογλύπτων της αρχαίας Αθήνας. Η περίτεχνη διαδικασία των ειδικών, ανάμεσα στους οποίους και ο Κώστας Νταής, ανασυνθέτει ιστορικά μνημεία της χώρας μας και γυρίζει το χρόνο πίσω για ένα ναό που έχει αναστηλωθεί ήδη τρεις φορές μέχρι τώρα.
Με γνώσεις, ικανότητες, ειδικές τεχνικές και κυρίως αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό, ο Λαρισαίος εικαστικός, φιλοτεχνεί και διακοσμεί ξανά ανεκτίμητα «κομμάτια» που βρίσκονταν διάσπαρτα στο χώρο της Ακρόπολης, τα κομμάτια μιας παγόσμιας κληρονομιάς. Η μελέτη μέσα από σχέδια έφερε και πάλι το μνημείο στην αρχική του μορφή και εικονικά δόθηκε αρχικά η μορφή του. Η διόγκωση των σιδέρων παλαιότερης αναστήλωσης καθώς και άλλοι λόγοι προκάλεσαν σημαντικές φθορές που οδήγησαν στο σπάσιμο των μαρμάρων.
Τριακόσια πενήντα περίπου κομμάτια του ναού «λύθηκαν» προκειμένου να καθαριστεί η φθορά, ενώ τα σπασμένα μάρμαρα αντικαταστήθηκαν με νέα και επεξεργάστηκαν με τεχνικές βασισμένες πάντα στην τεχνική των αρχαίων Ελλήνων. Ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση των φθορών των κομματιών εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας και μπορεί να διαρκέσει από έως και μια εβδομάδα. Αυτό το διάστημα τοποθετούνται, μας πληροφορεί ο κ. Νταής στο ναό τα επιστύλια, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι κολόνες, τέσσερις δυτικά και τέσσερις ανατολικά. Το κύριο δομικό υλικό των μνημείων είναι το πεντελικό μάρμαρο, με κύριο συστατικό το ανθρακικό ασβέστιο. Τα υλικά συντήρησης είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να είναι συμβατά με το καταπονημένο μάρμαρο. Όπου απαιτείται ενίσχυση με μέταλλο χρησιμοποιείται τιτάνιο.
Κάποια από τα κυρίως αίτια των φθορών εντοπίζονται στις καιρικές συνθήκες, στη ρύπανση. Στις περιοχές, που παραμένουν στεγασμένες από το νερό τής βροχής παρατηρούνται οι επικαθίσεις αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας, όπως η αιθάλη, οι υδρογονάνθρακες και τα oξείδια μετάλλων στα οποία οφείλεται η χρωματική αλλοίωση της επιφάνειας. Η επάλληλη εναπόθεση γύψου, επικαθίσεων και ανακρυσταλλωμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει τις μαύρες κρούστες. Σύμφωνα με τον κ. Νταή, υπολογίζεται ότι σε περίπου δύο χρόνια θα έχει θα πραγματοποιηθεί και η αποπεράτωση του έργου στο Ναό της Νίκης.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ
Ο ναός της Αθηνάς Νίκης είναι ένας ναός ιωνικού ρυθμού, τετράστυλος, αμφιπρόστυλος και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 427 και 424 π.Χ. πάνω στον πύργο που οχύρωνε από τα μυκηναϊκά χρόνια το νοτιοδυτικό άκρο του βράχου της Ακρόπολης. Ο ναός είχε καταστραφεί από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Ο κλασικός ναός της Αθηνάς Νίκης, κτισμένος εξ΄ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Καλλικράτη. Δύο κιονοστοιχίες, αποτελούμενες από τέσσερεις ιωνικούς, μονολιθικούς κίονες η καθεμία, πλαισιώνουν τον μικρό σηκό στην ανατολική και τη δυτική όψη, αντίστοιχα. Το μνημείο κατεδαφίστηκε από τους Τούρκους έως τη στάθμη της κρηπίδας το 1686, τις παραμονές της εισβολής του Morosini στην Αττική, και το υλικό του χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση των οχυρώσεων της εισόδου της Ακρόπολης. Κατά την κατεδάφιση αυτών των οχυρώσεων το 1835 βρέθηκαν η κρηπίδα του ναού και τα αρχιτεκτονικά του μέλη. Η πρώτη αναστήλωση του μνημείου που ακολούθησε ευθύς αμέσως από τους L. Ross - Ε. Schaubert - Ch. Hansen - K. Πιττάκη, το 1835 έως και το 1845, αποτέλεσε την πρώτη από τις επεμβάσεις στα μνημεία της Ακρόπολης. Η δεύτερη αναστήλωση του μνημείου πραγματοποιήθηκε από τους N. Μπαλάνο και A. Ορλάνδο από το 1935 έως το 1940 προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα ετοιμορροπίας που παρουσίαζε ο κλασικός πύργος, επάνω στον οποίο ορθώνεται ο ναός. Πενήντα χρόνια αργότερα, η ανάγκη άρσης όλων των δομικών βλαβών του μνημείου και, παράλληλα, η ανάγκη διόρθωσης παλαιότερων παρατοποθετήσεων επέβαλαν τη νέα αναστήλωσή του, η οποία υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2000.
Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΑΗ
Ο Κώστας Νταής, αυτή την περίοδο δημιουργεί τη νέα θεματική του έκθεση ζωγραφικής που θα παρουσιαστει το χειμώνα στην γκαλερί «Αέναον» στην Αθήνα. Στα έργα του αντλεί τη θεματολογία του από την περιοχή των Τεμπών και τα νερά του Πηνειού με έμφαση στη λεπτομέρεια.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass