ΣΤΕΛΝΕΙ ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 78ΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η δύναμη της μουσικής

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2008 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:38
Ο ευεργετικός ρόλος της μουσικής ανά τους αιώνες είναι σύνθεση πληθώρας ιδιοτήτων, της οποίας το αποτέλεσμα συντελεί όχι μόνο σε μια συγκροτημένη μουσική παιδεία αλλά διαμορφώνει ταυτόχρονα στους ανθρώπους υψηλή αισθητηριακή αντίληψη. Το πνευματικό αυτό προσόν εξασκεί από το 1930 το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ένα από τα παλαιότερα ωδεία στην Ελλάδα επιστρατεύοντας στους φίλους της μουσικής, βασικές αισθήσεις μέσα από την οποία παράγεται ένα μοναδικό έργο τέχνης. Ο κ. Απόστολος Αλεξίου, διευθυντής του ΔΩΛ από το 1981 παρουσιάζει τα αγαθά της παιδείας, σημειώνοντας ότι η μουσική είναι ίσως η δυνατότερη τέχνη, κατά την εκτέλεση της οποίας η έννοια του χρόνου παίζει διαδραστικό και καθοριστικό. Πρόκειται για μια σχέση «δούναι και λαβείν» ανάμεσα στον καθηγητή, το μαθητή και τους ακροατές.
«Γνώρισα το Δημοτικό Ωδείο σε μια εποχή μεγάλης ανόδου. Πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός, ότι στην πορεία του χρόνου, η εκάστοτε δημοτική αρχή επένδυσε στο χώρο αυτό που λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί με προδιαγραφές υψηλές. Δίνεται έτσι η ευκαιρία σε παιδιά να σταδιοδρομήσουν στη μουσική με μεγάλη επιτυχία. Κάποιοι ακολουθούν ανώτατη εκπαίδευση και κάποιοι έχουν καλλιεργήσει τον εαυτό τους μέσω μιας σπουδαίας τέχνης» σημειώνει ο κ. Αλεξίου.
Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η ενημέρωση των προγραμμάτων των μαθημάτων γίνεται καθημερινά από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και συνεχίζεται και σήμερα. Από τη Δευτέρα ξεκινούν τα μαθήματα ενώ συνεχίζονται και οι εγγραφές. Η επαφή με τη μουσική ξεκινά με το τμήμα προδειακής νηπίων που προσφέρεται και φέτος δωρεάν. Η εισαγωγή των παιδιών στα μαθήματα βασίζεται σε ένα στιλ μουσικού νηπιαγωγείου και καθοδηγούνται από δασκάλα ειδικευμένη στον τομέα αυτό.
Προωδειακή για παιδιά πρώτης δημοτικού
Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά έχοντας ως βασικό όργανο το μεταλλόφωνο ενώ εκπαιδεύονται και σε άλλα εμπλουτίζουν με σταθερά βήματα τις γνώσεις τους. Σιγά – σιγά έρχονται σε επαφή με την ανάγνωση της μουσικής, βελτιώνουν τις ακουστικές ικανότητες, την αισθητική τους και τον συγχρονισμό τους, προσωπικό και ομαδικό. Έχοντας λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση που θα τους εισάγει στα επόμενα στάδια βρίσκονται σε θέση πλέον, με τη βοήθεια και συμβουλή των καθηγητών να επιλέξουν το όργανο που προτιμούν. Η συνεχής ενημέρωση στους γονείς για τις δεξιότητες του κάθε παιδιού και άλλα θέματα είναι ένα κεφάλαιο που αντιμετωπίζεται με συνέπεια από τους υπευθύνους του ΔΩΛ.
ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Η επιλογή ξεκινά από τη Δευτέρα δημοτικού με τους μαθητές να εμφανίζουν ιδιαίτερη προτίμηση. Ακολουθούν η σχολή εγχόρδων με τμήματα βιολοντσέλου και κόντρα μπάσου, η σχολή πνευστών, ξύλινων και χάλκινων. Στα ξύλινα περιλαμβάνονται η φλογέρα, το φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκάτο. Στα χάλκινα βρίσκονται η τρομπέτα και το κόρνο. Στα κρουστά συναντούμε τα κλασικά κρουστά της συμφωνικής ορχήστρας καθώς και τμήματα ντραμς. Επίσης, στο ΔΩΛ λειτουργεί σχολή της παραδοσιακής μουσικής, λαϊκής μουσική, ροκ, κλασικού τραγουδιού, μονωδίας, έντεχνα ελληνικά τραγούδια και τα συγκροτήματα του ωδείου.
ΤΜΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Τμήμα ειδικής αρμονίας αντίστιξης, φυγής και σύνθεσης, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα θεωρητικά μαθήματα παίρνοντας ειδική κατεύθυνση προκειμένου να γίνουν καθηγητές ή να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις των Ανώτατων Σχολών, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Μακεδονίας, Αριστοτελείου και Ιονίου. Παράλληλα διδάσκονται θεωρία, σολφέζ μουσική υπαγόρευση, ιστορία, μορφολογία, χορωδία, μουσική δωματίου και πολλά άλλα που οδηγούν σε μια καταρτισμένη εκπαίδευση.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Οι μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο του μέλους στα μουσικά σύνολα σε διάφορες δραστηριότητες όπως στο φυτώριο, τη παιδική χορωδία και τη μικτή χορωδία. Οι μαθητικές ορχήστρες, «Δημήτρης Μητρόπουλος» και «Μανόλης Καλομοίρης», η Συμφωνική Νέων Δ. Λαρισαίων και η Φιλαρμονική, στην οποία τα δίδακτρα του πρώτου χρόνου είναι δωρεάν για τα χάλκινα και τα κρουστά φέρνουν τους μαθητές σε επικοινωνία μέσα από τη δύναμη της μουσικής.
Από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. οι καθηγητές θα δέχονται παλαιούς και νέους μαθητές για να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα της νέας σχολικής χρονιάς. Οι εγγραφές για όσους επιθυμούν συνεχίζονται. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410 -531.960.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass