ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

«Βάκχες», «Μήδεια» και «Οιδίπους»

* Αύριο Πέμπτη 26 και μεθαύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

Δημοσίευση: 25 Νοε 2015 0:15

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και με τη στήριξη της Europe direct - Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργανώνει διήμερο αφιέρωμα στη διαλεκτική σχέση του Αρχαίου δράματος με τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 26 και μεθαύριο Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Ομιλητές θα είναι ο φιλόλογος και συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας και ο κριτικός κινηματογράφου, υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών τεχνών ΑΠΘ Νίκος Αρτινός. Θα προβληθούν οι ταινίες «Βάκχες» του Ευριπίδη | Από το UCL Classical Drama Society |κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση, και «Μήδεια» και « Οιδίπους», κινηματογραφικές παραγωγές, σε σκηνοθεσία Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Τέλος από Ελληνική πλευρά θα προβληθούν οι « Τρωάδες» του Μιχ. Κακογιάννη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινά η διημερίδα με την εισήγηση του Θωμά Ψύρρα φιλόλογου- συγγραφέα : « Βάκχες. Η πρόκληση της ερμηνείας»

Στις 6:30 μ.μ. θα γίνει η προβολή της ταινίας « Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. (Διάρκεια 110min).

Οι « Βάκχες» του Ευριπίδη γράφτηκαν το 407 π.χ. και σκηνοθετήθηκαν από το γιό του ποιητή το 405 στην Αθήνα. Αποτελεί ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα έργα στην παγκόσμια δραματουργία. Παρουσιάζεται σ΄αυτό με όλη την πρωτογενή της μορφή η λατρεία του Διονύσου, απ΄όπου γεννήθηκε το αρχαίο Ελληνικό δράμα : ο διθύραμβος,το τραγούδι του Διονύσου,ο ύμνος στον τράγο. Οι « Βάκχες» είναι το μοναδικό έργο όπου πρωταγωνιστεί ο Διόνυσος σαν ανθρωποποιημένος θεός. Το δράμα του θεού, που είναι και το δράμα του ανθρώπου.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

6 μ.μ. Γαλλικό Ινστιτούτο εισήγηση του Νίκου Αρτινού«Το αρχαίο δράμα με τη ματιά του αιρετικού Πιερ Πάολο Παζολίνι».

Οι προβολές ξεκινούν στις 6.30 μ.μ. με «Μήδεια» Πιερ Πάολο Παζολίνι (106min).

Σκηνοθεσία- σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι, σε συνεργασία με τον Σέρτζιο Τσίτι Ερμηνείες: Μαρία Κάλλας, Τζιουζέπε Τζεντίλε, Μάσιμο Τζιρότι, Λορέν Τερζιέφ, Μαργκαρέτ Κλεμεντί, Αννα-Μαρία Σίο, Σέρτζιο Τραμόντι

8:30 μ.μ. «Οιδίπους» Πιερ Πάολο Παζολίνι (104 min).

Σκηνοθεσία : Πιερ Πάολο Παζολίνι.Παίζουν: Φράνκο Τσίτι, Σιλβάνα Μανγκάνο, Αλίντα Βάλι, Καρμέλο Μπένε, Τζούλιαν Μπεκ, Λουτσιάνο Μπάρτολι

«Οιδίπους Τύραννος»

Δύο τραγωδίες του Σοφοκλή, συνθέτει στην ταινία «Οιδίπους Τύραννος» ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι, αλλά, όμως, διηγείται το μύθο με χρονολογική τάξη. Σύγχρονη εποχή: Σε μια επαρχιακή πόλη γεννιέται ένα αγόρι, τρέχει στο λιβάδι, ο πατέρας του το κοιτάζει εχθρικά, του σφίγγει τα πόδια. Στο μύθο: Ο Λάιος θέλει να «ξεπαστρέψει» το παιδί που του γέννησε η Ιοκάστη, γιατί ο χρησμός λέει πως αυτό θα τον σκοτώσει. Το παραδίδει δεμένο χειροπόδαρα στον υπηρέτη, ο οποίος το εγκαταλείπει. Το βρίσκει ένας βοσκός και τελικά το υιοθετεί ο βασιλιάς της Κορίνθου, που το ονομάζει Οιδίποδα (πρησμένα πόδια). Οταν το παιδί μεγαλώνει, μαθαίνει ότι είναι έκθετο, παίρνει το χρησμό ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του και φεύγει μακριά. Σ’ ένα στενό, συγκρούεται με τον Λάιο και τον σκοτώνει!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass