Ενδιαφέρουσες συλλογές στη Δημοτική Πινακοθήκη Τρικάλων

Δημοσίευση: 25 Νοε 2015 16:00

 

Η Δημοτική Πινακοθήκη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα προβληματισμών και αναζητήσεων στο χώρο της ζωγραφικής, παρουσιάζονται στο κοινό ενδιαφέρουσες συλλογές.

Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Δωροθέας Σχολής που ιδρύθηκε το 1875-6 από τον εκ Βεντίστης ιεράρχη Δωρόθεο Σχολάριο (1812-1889), με σκοπό να στεγάσει τη Σχολή Τρίκκης. Από το 1910 έως το 1975 στεγαζόταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.

Οι συλλογές, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα από το Δήμο Τρικκαίων είναι οι εξής:

Συλλογή Μενέλαου Καταφυγιώτη (1926-1997)

Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης καταγόταν από τα Τρίκαλα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στους Α. Γεωργιάδη, Γ. Μόραλη και στο γλύπτη Μ. Τόμπρο. Συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Αμερική, όπου και διακρίθηκε. Κινείται στην περιοχή του εξπρεσιονισμού, με τάσεις σουρεαλιστικές. Το έργο του διακρίνεται για την χρωματική ενότητα και τους συμβολικούς υπαινιγμούς. Στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του δράσης, φιλοτέχνησε αγάλματα, εκκλησιαστικά τέμπλα, προτομές. Εξέφρασε την αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα του με έργα που αναφέρονται στον θεσσαλικό κάμπο.

Ο Καταφυγιώτης δώρισε στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Τρικκαίων δεκατέσσερις πίνακες ζωγραφικής και δύο γλυπτά έργα. Τοιχογραφίες του κοσμούν την Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και το γραφείο του Δημάρχου στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Συλλογή Δημήτρη Γιολδάση

Ο Δημήτρης Γιολδάσης (1897-1993) καταγόταν από το Μορφοβούνι Καρδίτσας. Φοίτησε στη Σχολή καλών Τεχνών δίπλα στους Σ. Γερανιώτη, Σ. Βικάτο, Γ.Ιακωβάκη. Αρχικά στράφηκε στην προσωπογραφία, σταδιακά όμως η θεματική του προσανατολίστηκε στο θεσσαλικό κάμπο και στις δραστηριότητες των ανθρώπων του. Τα έργα του Γιολδάση είναι δωρεά του ζωγράφου μέσω της κόρης του Στέλλας Γιολδάση προς τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων.

Συλλογή Νίκου Αλεξίου.

Η συλλογή περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του καταξιωμένου αυτού ρομαντικού καλλιτέχνη τα οποία δώρισε ο ίδιος.

Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι επισκέψιμη από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass