ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ

Η Λάρισα το καρτερούσε χρόνια

*Εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 23:24

Της Νατάσας Πολυγένη

Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας στο Λόφο του Μεζούρλου, άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του… και ήταν όλοι εκεί. Εκατοντάδες Λαρισαίοι κατέκλυσαν το χώρο του Μουσείου από νωρίς χθες το απόγευμα προκειμένου να δουν από κοντά τα σπάνια ευρήματα της θεσσαλικής γης που χρόνια καρτερούσαν να βγουν στο φως .

Τη κορδέλα των εγκαινίων του Μουσείου έκοψε ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε "Η Λάρισα και οι κάτοικοι της πατούν σε μια γη, που κάτω της κρύβει όλες τις στρώσεις των προγόνων της. Μια πόλη που είναι το γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας, ο σιτοβολώνας της χώρας, το μέρος από εκεί που έρχεται το φαί που τρώμε όλοι μας. Ο άνθρωπος όμως για να ζήσει χρειάζεται όχι μόνο άρτο αλλά και πνεύμα… και η Λάρισα έχει ισχυρό πνεύμα και πειστικά επιχειρήματα στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το Διαχρονικό Μουσείο έρχεται για να ολοκληρώσει τη σύνδεση του χθες με το σήμερα". Καταλήγοντας, ο υπουργός πολιτισμού παραδέχτηκε ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολιτιστική αναγέννηση στην Ελλάδα γεγονός που αποδίδεται στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι άξιο αναφοράς, πως με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, στην ουσία χωρίς λεφτά, παράγεται τόσος πολιτισμός στη χώρα.

Κλείνοντας, υποσχέθηκε προσεχώς να έχει συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο Λαρισαίων προκειμένου να συζητήσουν για έργα που θα δώσουν ώθηση στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

"Επιτέλους το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας λειτουργεί. Μπορεί να περάσαμε από χίλια κύματα, να ήταν έτοιμο το 2006 και να το εγκαινιάζουμε το 2016 όμως επιτέλους έρχεται για να δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας ολόκληρης" είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός. Βέβαια ο περιφερειάρχης, έκανε λόγο και για χαμένες ευκαιρίες της Λάρισας και τόνισε ότι σημασία δεν έχει μονάχα να εγκαινιάζονται τα μουσεία αλλά να έχουν και επισκεψιμότητα. Απευθυνόμενος στον Υπουργό ζήτησε τη συνεργασία του για να προχωρήσουν μεγάλα έργα για τη Θεσσαλία όπως τα Υποβρύχια Μουσεία και το Καταδυτικό Πάρκο, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι να λειτουργήσει το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Αγοραστός για το Αρχαίο Θέατρο υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να επικρατεί ο γιγαντισμός και να θέλουμε όλο και περισσότερα να φέρουμε στην επιφάνεια αλλά στόχος πρέπει να είναι να λειτουργήσει και να ενταχθεί στη ζώή της πόλης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

"Τα σπουδαία ευρήματα της Θεσσαλικής γής βρίσκουν επιτέλους τη δική τους στέγη" είπε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης. Δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, κάτι που όπως είπε αποδεικνύει ότι η Λάρισα επιθυμεί με κάθε τρόπο να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του χώρου, τα εκθέματα αλλά και για όλους όσοι εργάστηκαν επί δύο δεκαετίες για την ολοκλήρωση του έργου μίλησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

"Το μουσείο, είναι ένα μακρόπνοο έργο, κτίσθηκε με κοινοτική χρηματοδότηση και η έκθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μεταξύ των ετών 2012-2015. Με αυτό η Λάρισα αποκτά μια αντάξια της μακραίωνης ιστορίας της έκθεση, που έχει επιπλέον και πανθεσσαλικό χαρακτήρα, λόγω της κεντρικής θέσης και σημασίας της πόλης.
Σε ενιαίο χώρο 1500 τμ. δημιουργήθηκαν 11 ενότητες, όπου εκτίθενται αρχαιότητες από τα παλαιολιθικά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Ο διαχρονικός χαρακτήρας της έκθεσης, που έδωσε και το όνομα στο μουσείο, δεν περιορίζεται στη χρονολογική παράθεση των ενοτήτων αλλά ορίζεται από οριζόντιες θεματικές παραμέτρους, όπως εξουσία, θεσμοί, κοινωνία, οικονομία, που είναι παρούσες σε όλες τις ενότητες και λειτουργούν ενοποιητικά.
Επιπλέον, σε κάθε ενότητα κυριαρχεί ένα κεντρικό μήνυμα, που χαρακτηρίζει όλη την περίοδο και συγχρόνως απασχολεί τον άνθρωπο διαχρονικά. Με αφετηρία την εξέλιξη του ανθρώπου στην προϊστορική περίοδο, όταν στη Θεσσαλία απαντούν οι πρώτοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Ευρώπης και στη συνέχεια στη γένεση των μύθων που τοποθετείται στον Όλυμπο και τη Θεσσαλία, ακολουθούν ιδέες όπως η μετανάστευση, ο ρόλος της εξουσίας και των μεγάλων δυνάμεων, καθώς και η αναζήτηση της ελευθερίας, που μας οδηγούν μέχρι τα νεώτερα χρόνια.
Με κέντρο τη μητρόπολη Λάρισα, προβάλλονται ανάγλυφα όλες οι αρχαίες και βυζαντινές πόλεις της ευρύτερης περιοχής και παρουσιάζονται όψεις της θρησκευτικής και οικονομικής ζωής της Θεσσαλίας στην πόλη και την ύπαιθρο, με κατάληξη στο εμπορικό φαινόμενο των Αμπελακίων.
Προβλέφθηκε επίσης, μια τελική ενότητα με τίτλο Διάλογοι, που σκοπός της είναι η ανίχνευση των σχέσεων της τέχνης του παρελθόντος με τη σημερινή, στην οποία τα έργα θα εναλλάσσονται". Καταλήγοντας η κ. Σδρόλια ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν στο Μουσείο, τον πρώην υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που χάρις στη γενναία χρηματοδότηση του ολοκληρώθηκε η Β φάση του έργου και όλους τους Δημάρχους που στη διάρκεια αυτών των χρόνων στήριξαν το έργο.
Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και η ξενάγηση του κόσμου στην έκθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα που παρουσιάζονται υποστηρίζονται από εποπτικό υλικό, κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, σε μια προσπάθεια αναπαράστασης της περιόδου δημιουργίας τους, ενώ στο κέντρο της κάθε ενότητας προβάλλεται χαρακτηριστικό αντικείμενο που συμβάλλει στην κατανόηση του νοήματος.
Η αρχή της προσβασιμότητας, που διέπει το κτίριο από την κατασκευή του, χαρακτηρίζει όλη την έκθεση, σε μια προσπάθεια να γίνει προσιτή από διάφορες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Της τελετής των εγκαινίων προηγήθηκε μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία "Indonnation " υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη.

Στα εγκαίνια παρέστησαν εκατοντάδες Λαρισαίοι και μεταξύ αυτών οι βουλευτές κ.κ. Άννα Βαγενά, Χρήστος Κέλλας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γιώργος Κατσιαντώνης, Νίκος Παπαδόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Αγάκος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής αντιπύραρχος

κ. Κων. Σκούπρας, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου π.Αχίλλιος Τσούτσουρας, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ, οι δήμαρχοι Κιλελέρ κ. Αθ. Νασιακόπουλος, Αγιάς κ. Αντώνιος Γκουντάρας, Τυρνάβου κ. Π. Σαρχώσης, Φαρσάλων Αρ. Καραχάλιος, ο διοικητής του ΠΓΝΛ κ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλης, οι αντιδήμαρχοι κ. Πάνος Σάπκας και Γιώργος Σούλτης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του ΔΣ Δ. Τάχος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο διευθυντής του ΔΩΛ κ. Απ. Αλεξίου, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα Περίφανου, ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ιστορικός-ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, πρόεδροι οργανισμών και πολιτιστικών φορέων της Λάρισας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου Ευσταθίου, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας κ. Αθανάσιος Τζαφάλιας, ο πρόεδρος της ΙΣΚΛ κ. Μώρις Μαγρίζος, ο επικεφαλής της Νέας Λάρισας κ. Ντίνος Διαμάντος, αρχαιολόγοι της Θεσσαλίας και πλήθος παραγόντων και εκπροσώπων πολιτιστικών οργανισμών, συλλόγων και φορέων της Λάρισας. Χαιρετιστήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass