ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ “ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451” ΤΟΥ ΤΡΙΦΟ

Τα βιβλία καίγονται στο «Χατζηγιάννειο»

Δημοσίευση: 30 Νοε 2015 8:11

 

Την αγγλική ταινία «Φαρενάιτ 451», από τα κλασικότερα φιλμ επιστημονικής φαντασίας, σε σκηνοθεσία του Φρανσουά Τριφό, προβάλλει αύριο Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα και στις 9:30 το βράδυ στο «Χατζηγιάννειο», η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Το διασημότερο μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι φέρνει τον Φρανσουά Τριφό στην Αγγλία και σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας μακριά από το τρυφερό, θερμό σκηνοθετικό του στιλ. Αν και η αποστασιοποίηση και η κοινωνική αλληγορία δεν του ταιριάζουν, ο Γάλλος σκηνοθέτης καταφέρνει να αναδείξει μέσα από την ψυχρότητα, ένα συναισθηματικό βάθος και μια μελαγχολία που ταιριάζουν απόλυτα στο πνεύμα του συγγραφέα. Σ’ ένα εφιαλτικό μέλλον, η δουλειά ενός πυροσβέστη είναι να καίει βιβλία. Τα βιβλία είναι απαγορευμένα και το να τα διαβάζεις μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες. Γι' αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί το σώμα των πυροσβεστών οι οποίοι, με τη βοήθεια πολιτών-καταδοτών, εντοπίζουν τους παράνομους “αναγνώστες” και σπεύδουν στον τόπο του “εγκλήματος”.

Οι σελίδες μαυρίζουν, τυλίγονται στις φλόγες και γίνονται στάχτη κάτω από το χαιρέκακο βλέμμα του επικεφαλής των πυροσβεστών. Η γνωριμία του όμως, με μια κοπέλα, θα τον κάνει να αρχίσει να αμφισβητεί τις διαταγές. Είναι μια σκεπτόμενη ταινία που αναφέρεται σε μια ολοκληρωτική κοινωνία του μέλλοντος όπου απαγορεύεται ο γραπτός λόγος.

Στην κοινωνία αυτή οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν και είναι ικανοί να σκέφτονται, αποτελούν μια απειλή για το κράτος που αποθαρρύνει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και προσωπική έκφραση. Οι πολίτες αυτής της κοινωνίας υποφέρουν από την επιβολή λογοκρισίας και η μόνη τους επαφή με την ενημέρωση είναι μια τεράστια οθόνη τηλεόρασης απ' όπου μεταδίδονται συνεχώς ελεγχόμενες ειδήσεις. Επιπλέον τους παρέχονται ελεύθερα φάρμακα ώστε να βρίσκονται σε καταστολή. Περιπολίες στους δρόμους ελέγχουν την εμφάνιση των πολιτών, τους ξυρίζουν τα κεφάλια, συλλαμβάνουν τους αντισυμβατικούς σε συμπεριφορά χαρακτήρες. Πρωταγωνιστούν Τζούλι Κρίστι, Όσκαρ Βέρνερ, Σίριλ Κιούζακ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass