ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η Λάρισα κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητας

* Επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δημοτική Αρχή για την πολιτιστική πολιτική της

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 0:33

Κατατέθηκε χθες το πρωί στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα ο φάκελος της υποψηφιότητας της Λάρισας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, τον εκτελεστικό διευθυντή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Γ. Σάρλης και το καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Δαμ. Βουλγαράκη. Η Λάρισα κατέθεσε το φάκελο της που περιείχε 17 τόμους γραμμένους στην Αγγλική γλώσσα και 3 στα ελληνικά, αμέσως μετά τον Βόλο. Ο φάκελος ελέγχθηκε και πρωτοκολλήθηκε αμέσως. Στο επόμενο τρίμηνο οι υποψήφιες πόλεις θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στους 12 πραγματογνώμονες (10 προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 2 από την Ελλάδα). Αμέσως μετά την κατάθεση του φακέλου ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας δήλωσε «Το πρώτο βήμα για την υποψηφιότητα έγινε. Ένας πλήρης φάκελος – πιστεύουμε πάρα πολύ καλός – κατατέθηκε. Η προσπάθεια για να γίνει η Λάρισα πόλη πολιτισμού συνεχίζεται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους όσοι συνετέλεσαν στην προετοιμασία του φακέλου και κυρίως τον δήμαρχο κ. Απ. Καλογιάννη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γ. Βουλγαράκη, τον εκτελεστικό διευθυντή κ. Γ. Σάρλη και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους στο γραφείο υποψηφιότητας στην Αθήνα και τη Λάρισα που όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης είπε: «Σήμερα καταθέσαμε τον φάκελο. Είναι ένας σταθμός στο ταξίδι που κάναμε και που ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Τελικά, οι συμμετοχές είναι πολλές, όμως εμείς που γνωρίζουμε το συναγωνισμό, ελπίζουμε και ονειρευόμαστε». Για τη μαζική αυτή προσπάθεια που χθες ολοκλήρωσε την πρώτη της φάση ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε:

«Πριν από 8 μήνες λάβαμε την απόφαση να κινηθούμε συγκροτημένα και δυναμικά για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Η προοπτική αυτή ενέπνευσε τους Λαρισαίους και τους ενέπλεξε ουσιαστικά και δημιουργικά σε μια διαδικασία παραγωγής ιδεών, προτάσεων και συνεργασιών που αποτυπώνονται στην πρόταση που καταθέσαμε σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την παρακαταθήκη και αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Την τεκμηρίωση, συγγραφή και γραφιστική επιμέλεια του φακέλου υποψηφιότητας έκανε η εταιρεία Μίλητος ΑΕ, εκ των τεχνικών συμβούλων του Δήμου Λάρισας για την υποψηφιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Εντός των επόμενων μηνών η δωδεκαμελής Επιτροπή Αξιολόγησης θα καλέσει τις υποψήφιες πόλεις να στηρίξουν τις προτάσεις τους, σε ειδική συνέντευξη. Θα ακολουθήσει προεπιλογή πόλεων που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση του Διαγωνισμού και στις οποίες θα δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσουν τους φακέλους τους πριν την οριστική υποβολή που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Ιούνιο του 2016».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ «Ευκαιρία για ξεκοκάλισμα πόρων από τους εργολάβους του πολιτισμού»

Για προκλητικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Λαρισαίων αναφορικά με τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρόκειται για έναν θεσμό που στοχεύει στην κερδοφορία. Μάλιστα, στην ανακοίνωση σχολιάζεται ο τρόπος που η δημοτική αρχή κινείται προκειμένου να εξασφαλίσει την οικονομική ευελιξία που απαιτείται για την οικονομική κάλυψη των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτό. Χαρακτηριστικά, επισημαίνονται τα εξής: «Πριν από λίγες ημέρες άρχισαν οι πρώτες «προσαρμογές» στις «ευρωενωσιακές» απαιτήσεις, με την πρόταση που έφερε η δημοτική αρχή Λάρισας στο δημοτικό συμβούλιο για την δημιουργία αναπτυξιακής Α.Ε. που θα αναλάβει να «τρέξει» τον «θεσμό» σε περίπτωση που κερδηθεί και που θα έχει «λυμένα» τα χέρια από την αστική γραφειοκρατία. Επίσης προτάθηκε από την δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.α. με την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των άλλων δυνάμεων (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, διαφοροποιήθηκε και ο κ. Διαμάντος λόγο διαφορετικής προσέγγισης στην διαχείριση) η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου – «κουμπαρά» της πολιτιστικής. Σ’ αυτόν τον «κουμπαρά», εκτός από το 30% του προϋπολογισμού (μέχρι 12εκ ευρώ) που θα διεκδικηθεί από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπά θα κατατίθενται από χορηγίες, ένα κομμάτι των αποθεματικών του δήμου, καθώς και πόροι από άλλες πηγές ίσως και από ΚΑΠ, τα οποία και θα παρακρατούνται. Στόχος του ταμείου θα είναι η με κάθε τρόπο διασφάλιση των πόρων που θα ξεκοκαλίσουν οι εργολάβοι του πολιτισμού, οι διάφοροι χορηγοί, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και οι λοιποί χρυσοκάνθαροι και που φυσικά θα ακριβοπληρώσει ο λαός». Καταλήγοντας, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους Λαρισαίους πολίτες να να γυρίσουν την πλάτη και να εκφράσουν πολύμορφα την αντίθεσή τους στην Πολιτιστική της πλουτοκρατίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass