ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΞΥΛΙΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Επανέρχεται η κινητικότητα στο Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 0:48

 

Ολοκληρώθηκε ο ξύλινος διάδρομος κίνησης στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Ο διάδρομος τοποθετήθηκε νοτίως του σκηνικού οικοδομήματος σύμφωνα με τη μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού Δημήτρη Καραγκούνη. Σημείο εκκίνησης του διαδρόμου πλάτους 1,65 μέτρων θεωρείται η ξύλινη κλίμακα στην ανατολική πάροδο και πέρας αυτού ο χώρος έμπροσθεν της δυτικής παρόδου. Οι επισκέπτες δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διαδρόμου να κατεβαίνουν στο θέατρο και στη συνέχεια να εισέρχονται στην ορχήστρα.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «Ε» ο Αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζιαφάλιας μέσω του ξύλινου διαδρόμου επανέρχεται η κινητικότητα μέσα στο μνημείο όπως στα αρχαία χρόνια, που ήταν σημείο συνάντησης των νέων. Υπενθυμίζεται όπως είχε πει ο αρχαιολόγος ότι το Αρχαίο Θέατρο ήταν η ελεύθερη αγορά της πόλης, ήταν ο χώρος περιπάτου για τους αρχαίους Λαρισαίους.

Η ιστορία του Θεάτρου «αποκαλύπτεται» μέσα από τις επιγραφές που βρέθηκαν σε αυτό. Μέσα από τις επιγραφές του Αρχαίου Θεάτρου παρουσιάζεται η ελληνιστική και ρωμαϊκή ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα. «Διαπιστώνουμε για πρώτη φορά το εύρος του λεγόμενου Κοινού των Θεσσαλών, το οποίο έφτανε μέχρι την πόλη Σκάρφεια που είναι κοντά στην Αταλάντη και μέχρι την Υπάτη. Υπάρχουν θέσεις που αφορούν σε εκπροσώπους πόλεων που συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή “Ελευθέρια”, που γίνονταν στους ελληνιστικούς χρόνους στη Λάρισα. Ήταν κάτι αντίστοιχο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στην Ολυμπία. Οι αθλητές που συμμετείχαν στα “Ελευθέρια” έρχονταν από μακρινές πόλεις όπως της Μικράς Ασίας και της Νότιας Ιταλίας. Ήταν αγώνες αρματοδρομίας, αγώνες με ταύρους. Οι αγώνες αρματοδρομίας γίνονταν στον Ιππόδρομο. Παράλληλα, γίνονταν πνευματικοί αγώνες, μουσικοί, ρητορικοί, απαγγελίας. Οι αγώνες αυτοί γίνονταν στο Β΄Αρχαίο Θέατρο», είχε πει ο Αθανάσιος Τζιαφάλιας για να συμπληρώσει: «συγκινούμαι όταν ταυτίζω επιγραφές οι οποίες μας κάνουν να αγγίζουμε την ιστορία της πόλης. Για παράδειγμα ο μεγάλος ποιητής Κικέρων ήρθε και κάθισε στο θέατρο της Λάρισας. Τελευταία εντοπίσαμε μια επιγραφή πραγματικά συγκινητική. Ιερομνήμονες από το πανίσχυρο μαντείο των Δελφών είχαν τη θέση τους κατά την τέλεση των αγώνων που γίνονταν μέσα στο χώρο του θεάτρου. Όπως είναι αγώνες μονομαχίας, παλαίστρας κατά την υστεροελλαδική και ρωμαϊκή περίοδο. Για να στείλει το μαντείο των Δελφών ιερομνήμονες, εκπροσώπους του δηλαδή στη Λάρισα εκείνη την περίοδο σημαίνει ότι είχε οικονομική άνθηση, ήταν μια πόλη ονομαστή. Για αυτό ο Οκταβιανός Αύγουστος την είχε χαρακτηρίσει το 10 μ.Χ. σεβαστή πόλη, πόλη δηλαδή που ήταν ονομαστή».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass