ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: «Η ΝΔ χρειάζεται ηγέτη»

* Λάθος οι εσωκομματικές εκλογές τώρα- Λάθος η παραίτηση Μεϊμαράκη από την προεδρία- Για Παπαμιμίκο: «Μερικοί άνθρωποι έχουν χάσει την τσίπα»- Πιο έμπειρος κοινοβουλευτικός έπρεπε να τοποθετηθεί πρόεδρος-«Συγγνώμη» για τους χαρακτηρισμούς Πλακιωτάκη * Ο Α. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι για τη συναίνεση χρειάζονται δύο * «Δύσκολα» λειτουργεί μία Οικουμενική

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 21:22

 

Συνέντευξη Μαρίνα Αποστολοπούλου

Τα χαρακτηριστικά του «ηγέτη» πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και κατ’ επανάληψη υπουργό Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε» μιλάει για τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στο κόμμα όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος με την έναρξη της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου της ΝΔ είχε δηλώσει ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή εκείνη για να ανοίξει, αναφέρει ότι ήταν λάθος όπως και από τις εξελίξεις προκύπτει. Όπως λάθος, κατά την άποψή του, ήταν και η παραίτηση τώρα από την ηγεσία της ΝΔ του Β. Μεϊμαράκη. «Ο κ. Μεϊμαράκης απέδειξε ότι μία κρίση δεν μπορεί να την ποδηγετήσει. Και ο ηγέτης πρέπει να μπορεί στην κρίση επάνω να ηγηθεί και να δώσει λύσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Εκεί όμως που είναι ιδιαίτερα αιχμηρός είναι όσον αφορά στον γραμματέα του κόμματος Αντρέα Παπαμιμίκο, που, όπως τονίζει, έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως μετά την ακύρωση των εκλογών για να παρατηρήσει. «Έχει λείψει η «τσίπα» σε ορισμένους ανθρώπους». Ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γραμματέα του ΠΕ περί πιθανού «σαμποτάζ» αναρωτιέται: «Ο κατηγορούμενος θέλει να βρει διέξοδο και άλλοθι;» Και για τις αντίστοιχες δηλώσεις Ντόρας που αφορούν στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές «Τώρα το θυμήθηκε; Αν υπήρχε κάτι έπρεπε να το πει τότε».

Όσον αφορά στον νέο μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη τονίζει ότι θα έπρεπε να επιλεγεί για πρόεδρος έναν πιο έμπειρος κοινοβουλευτικός . Και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ότι είχε ακουστεί και το δικό του όνομα για την πιθανότητα να είναι μεταβατικός πρόεδρος, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος έπρεπε να είναι κοινοβουλευτικός για να μπορεί να παρίσταται στη Βουλή. Όσον αφορά σε ένα ιδιαίτερα «οξύ» σχόλιο που έκανε εντός της προηγούμενης εβδομάδας για τον κ. Πλακιωτάκη δηλώνει: «Ήταν λάθος δικό μου και ζητώ συγγνώμη».

Με αφορμή και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ήταν χθες (η συνέντευξη με τον κ. Βαρβιτσιώτη είχε προηγηθεί)

σχολιάζει ότι ο Α. Τσίπρας αντελήφθη μεν ότι χρειάζεται μία ευρύτερη συναίνεση για το ασφαλιστικό αλλά δεν έχει αντιληφθεί ότι η συναίνεση δεν δουλεύει μονόπλευρα, χρειάζονται δύο για να γίνει.

Σχετικά με το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, παρατηρεί ότι δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει- ο ίδιος έχει συμμετάσχει και σε Οικουμενική και σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας- γιατί οι Έλληνες δεν έχουν μάθει ότι το ρήμα «συνεργάζομαι» είναι σύνθετο. Ωστόσο δεν προκρίνει την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες και τονίζει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν βρεθεί μία συνισταμένη κοινής αποδοχής και κοινής πορείας.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Κύριε Βαρβιτσιώτη

* Με την έναρξη της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου της ΝΔ σε δηλώσεις σας είχατε εκφράσει την άποψη ότι αυτή δεν ήταν η κατάλληλη εποχή να ανοίξει η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, ότι δηλαδή θα έπρεπε πρώτα να τελειώσει η αξιολόγηση, να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και μετά να ανοίξει αυτό το θέμα. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω από την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων θα λέγατε ότι με έναν τρόπο «δικαιωθήκατε» για αυτή σας την εκτίμηση;

- Νομίζω ότι ο καθένας απλός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι δικαιώθηκα. Διότι άνοιξε ο κ. Μεϊμαράκης το θέμα αυτό ενώ η εντολή που είχε ήταν να γίνει την προσεχή άνοιξη. Και όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Κυβέρνηση και στη διοίκηση του τόπου, δεν έχουν αντίλογο. Κανείς δεν μιλάει από τη ΝΔ γιατί όλοι ασχολούνται με το «ποιος» θα βγει πρόεδρος και αν ο «άλφα» ή ο «βήτα» θα είναι ο επόμενος αρχηγός.

* Κατά συνέπεια ήταν μία κακή στιγμή να ανοίξει αυτό το θέμα η οποία μάλλον έγινε και χειρότερη λόγω της ακύρωσης των εκλογών την προηγούμενη Κυριακή; Και πώς σχολιάζετε αυτό το θέμα της ακύρωσης των εκλογών και τα όσα επακολούθησαν;

- Κοιτάξτε, για την αναβολή θα ήθελα να πω ότι ένα απλό τεχνικό πρόβλημα οι τέσσερις υποψήφιοι το ανήγαγαν σε πολιτικό θέμα. Υπήρχε περίπτωση να είναι πολιτικό θέμα ότι μία εταιρία δεν εξεπλήρωσε για τους δικούς της λόγους μία υποχρέωση που είχε;

* Ναι, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει μία πολιτική προέκταση αυτό όταν προς τα έξω βγαίνει μία εικόνα ότι η ΝΔ δεν μπορεί καλά-καλά να κάνει εσωκομματικές εκλογές κατά συνέπεια πώς θα κυβερνήσει τον τόπο; Γιατί το λέει ο κόσμος αυτό.

- Δεν θα συμφωνήσω με αυτό γιατί το ζήτημα είναι ότι η ΝΔ επέλεξε μία εταιρία η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε. «Κακή επιλογή»; Να το δεχτώ. Αλλά και το άλλο το οποίο με έχει ενοχλήσει είναι ότι κανείς μα κανείς δεν παραιτήθηκε από αυτή την ιστορία. Ο κ. Παπαμιμίκος προχθές μόλις ευαρεστήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του από πρόεδρος της ΚΕΦΕ και παραμένει γραμματέας του κόμματος. Τι να πω!

* Κατά την άποψή σας θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί άμεσα;

- Αμέσως! Αμέσως! Διότι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι ότι έχει λείψει εκείνο το οποίο λέει ο κοσμάκης. Έχει λείψει η «τσίπα» σε ορισμένους ανθρώπους.

* Το γεγονός ότι εν τέλει μέσα σε αυτό το κλίμα των πιέσεων παραιτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης από πρόεδρος του κόμματος και έβαλε τον κ. Πλακιωτάκη ως μεταβατικό πρόεδρο πώς το βλέπετε; Θεωρείτε ότι ήταν μία ορθή επιλογή;

- Βεβαίως όχι! Μπορεί ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος είναι ένας αξιόλογος νέος βουλευτής και με δράση να μετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών; Να αναλάβει ευθύνες γι’ αυτά που θα πει; Είναι δυνατόν! Έπρεπε να επιλεγεί ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη πείρα-υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στο κόμμα- ο οποίος θα μπορούσε να βάλει σε τάξη μερικά πράγματα μέχρι να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.

* Όταν λέτε «τέτοιοι άνθρωποι» ποιον ας πούμε θα είχατε στο μυαλό σας; Γιατί κάποια στιγμή ακούστηκε και το δικό σας όνομα να αναφέρεται.

- Μπορεί να ακούσατε το όνομά μου εν αγνοία μου. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να μπούμε σε ονοματολογία, θα βρίσκανε ένα παλιό στέλεχος της ΝΔ και εν ενεργεία βουλευτή για να αναλάβει τον ρόλο αυτό.

* Εν ενεργεία βουλευτή λέτε …

…-Ε ναι εν ενεργεία για να μπορεί να μιλήσει στη Βουλή.

* Κατά συνέπεια το σφάλμα κατά την άποψή σας ήταν ότι ο κ. Μεϊμαράκης παραιτήθηκε ή ότι αφού παραιτήθηκε τοποθέτησε τον κ. Πλακιωτάκη και όχι κάποιον πιο έμπειρο κοινοβουλευτικά;

- Ο κ. Μεϊμαράκης απέδειξε ότι μία κρίση-και ήταν μία κρίση στο κόμμα- δεν μπορεί να την ποδηγετήσει. Και ο ηγέτης πρέπει να μπορεί στην κρίση επάνω να ηγηθεί και να δώσει λύσεις. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπόρεσε.

* Στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή η ΝΔ θεωρείτε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση; Έχουμε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων μπροστά που θα περάσουν από τη Βουλή, έχουμε προϋπολογισμό και στο μεταξύ η ΝΔ δεν θα έχει πρόεδρο.

- Μα για όλους αυτούς τους λόγους είχα πει ότι είναι άκαιρη η ανακίνηση του θέματος αυτού τώρα. Φαντάζομαι ότι τώρα έτσι όπως είναι τα πράγματα θα πρέπει να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πάρει ορισμένες αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν.

* Όσον αφορά στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο κ. Τσίπρας, γιατί εκτιμάτε ότι το ζήτησε και σε τι μπορεί να συμβάλει;

- Ο κ. Τσίπρας αντελήφθη ότι χρειάζεται μία ευρύτερη συναίνεση. Αλλά δεν έχει αντιληφθεί ότι η συναίνεση δεν μπορεί να ζητάται μόνον από τους άλλους και ο ίδιος να μην δίνει τίποτα και να επιμένει στα δικά του πιστεύω και να ζητάει στο ασφαλιστικό συναίνεση. Αυτά πρέπει να πάνε όλα πακέτο. Η συναίνεση δεν δουλεύει μονόπλευρα, χρειάζονται δύο για να γίνει συναίνεση.

* Επειδή είστε και πολύ έμπειρος πολιτικά ήθελα να σας ρωτήσω από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη των πραγμάτων η παρούσα Κυβέρνηση έχει μέλλον, θα πάμε σε αυτό που πολλοί συζητάνε περί οικουμενικής κυβέρνησης, εθνικής ενότητας κλπ.

- Δεν ξέρω. Πάντως με τους 153 που έχει είναι δύσκολο και ιδίως όταν έχει και συνεταίρους τους ΑΝΕΛ.

* Εσείς θεωρείτε ότι μία Οικουμενική θα ήταν μία ενδεδειγμένη λύση προκειμένου να υπερβούμε τα προβλήματα;

- Κοιτάξτε έχω μετάσχει και σε Κυβέρνηση συνεργασίας, ήταν η Κυβέρνηση Τζανετάκη ΝΔ και Αριστεράς και την άλλη φορά ήταν Οικουμενική υπό τον κ. Ζολώτα. Έχω μετάσχει και στις δύο. Είναι δύσκολο, οι Έλληνες δεν έχουν μάθει ότι ρήμα «συνεργάζομαι» είναι σύνθετο. «Εργάζομαι με κάποιον άλλον» αυτό δεν το ’χουν μάθει. Και βεβαίως είναι δύσκολο.

* Οπότε έτσι που το θέτετε το ζήτημα αν αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορέσει να σταθεί λόγω της ισχνής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η άλλη λύση ποια είναι; Να οδηγηθεί και πάλι η χώρα σε εκλογές;

- Όχι μα δεν μπορεί νομίζω και λόγω Συντάγματος να πάει σε εκλογές ξανά τόσο σύντομα.

* Πέραν αυτού όμως είχαμε αλλεπάλληλες προσφυγές στις κάλπες τους τελευταίους μήνες, δύο φορές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, αντέχουμε άλλες εκλογές ως χώρα;

- Θα είναι η χειρότερη λύση. Αλλά δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν οι διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί. Η καλύτερη λύση στην παρούσα φάση είναι να βρεθεί μία συνισταμένη κοινής αποδοχής και κοινής πορείας.

* Για να επιστρέψουμε στα της ΝΔ, με όλα αυτά που συνέβησαν πολλοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη και διάσπαση. Εσείς, τι πιστεύετε; Έχετε τέτοιου είδους ανησυχίες για το κόμμα;

- Ελπίζω ότι δεν θα γίνει διάσπαση.

* Αρα δεν το αποκλείετε ότι μπορεί να υπάρξει διάσπαση

- Ελπίζω και εύχομαι, ερμηνεύστε το όπως θέλετε.

* Το άλλο που λένε ότι μπορεί όλη αυτή η ιστορία ακυρώσεως των εκλογών να οφείλεται και σε «σαμποτάζ», το είπε και ο κ. Παπαμιμίκος προχθές.

- Ε καλά τώρα, δεν μπορώ να ακούω τέτοια! Ο κατηγορούμενος θέλει να βρει διέξοδο και άλλοθι;

* Πάντως και η κ. Μπακογιάννη έθεσε ένα ζήτημα όσον αφορά στις προηγούμενες βεβαίως εσωκομματικές εκλογές.

- Τώρα το θυμήθηκε η κ. Μπακογιάννη; Τώρα το θυμήθηκε ύστερα από τόσα χρόνια; Μπράβο! Η κ. Μπακογιάννη αν είχε θέμα έπρεπε να το πει αμέσως, εκείνη τη στιγμή. Όχι θυμήθηκε να ξύσει πληγές μετά από τόσα χρόνια. Ε για όνομα του Θεού!

* Αυτές τις μέρες με τις εξελίξεις στη ΝΔ κάνατε και ένα σχόλιο για τον νέο πρόεδρο, τον κ. Πλακιωτάκη το οποίο συζητήθηκε αρκετά, ήταν «αιχμηρό» θα μπορούσαμε να πούμε;

- Δεν ήταν αιχμηρό. Ηταν ένα λάθος δικό μου και ζητώ συγγνώμη.

* Μολαταύτα μου είπατε πιο πριν ότι θα θέλατε κάποιον πιο έμπειρο κοινοβουλευτικά στην προεδρία της ΝΔ.

- Ασφαλώς, ασφαλώς, αλλά αυτό το οποίο είπα και το οποίο δεν θέλω να επαναλάβω ήταν ένα ατόπημα δικό μου και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό.

* Όσον αφορά στους υποψήφιους για την προεδρία ποια είναι η γνώμη σας;

- Κυρία Αποστολοπούλου δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση να κρίνω πρόσωπα.

* Ωστόσο κατά τη δική σας άποψη ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ στην παρούσα πάντα φάση ποια χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

- Του ηγέτη. Του ηγέτη.

* Μα λέμε ότι οι «ηγέτες» έχουν εκλείψει πλέον στις μέρες μας.

- Δεν έχουν εκλείψει. Δεν λέμε για τους μεγάλους ηγέτες υπάρχουν και μικρότερου βεληνεκούς. Αλίμονο!

* Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα εντός ΝΔ;

- Βεβαίως υπάρχουν αλλά μην με μπλέκετε με ονόματα, δεν πρόκειται να απαντήσω.

* Κλείνοντας ποιο μήνυμα θα δίνατε προς τη βάση της ΝΔ ως παλιό στέλεχος που είστε, στην κατάσταση που είναι το κόμμα σήμερα ή και σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές;

- Το μήνυμα είναι ότι συμμετέχω μαζί με τη βάση στην οργή την οποία έχει με τα όσα συνέβησαν αλλά τους παρακαλώ να μείνουν όρθιοι διότι νομίζω ότι με τον χρόνο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξανακυβερνήσει η ΝΔ που είναι ένα κόμμα με αρχές και πιστεύω.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass