Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Από χώρα αποστολής, χώρα υποδοχής βοήθειας

* Μειώθηκαν οι ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ οι Έλληνες κρατούν αντί να πετούν φάρμακα... μήπως χρειαστούν

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 0:20

 

Της Λένας Κισσάβου

Κάποτε η Ελλάδα, προμήθευε με φάρμακα ανθρωπιστικές αποστολές, στην Αφρική, στη Σερβία, στο Ιράκ κ.α., προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που λόγω των κακών συνθηκών ζωής που βίωναν στη χώρα τους, τα είχαν μεγάλη ανάγκη.

Σήμερα πλέον η μεγαλύτερη ποσότητα που προορίζεται για έναν τέτοιο ανθρωπιστικό σκοπό μένει εδώ, στην Ελλάδα, κι αυτό γιατί η κοινωνία μας τα έχει το ίδιο ανάγκη, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει επέλθει, αλλά και παράλληλα γιατί καλείται, να στηρίξει φαρμακευτικές ανάγκες που προκύπτουν από το μεγάλο κύμα προσφύγων.

Αυτό το γεγονός, απλά έρχεται να επαληθεύσει και να ενισχύσει την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, με τους χιλιάδες άπορους, άνεργους, ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες της, να ζητούν στήριξη.

Για του λόγου το αληθές, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, αναφέρει στην «Ε»: «Επί πολλά χρόνια ο Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκεντρώνει ποσότητες χρησιμοποιημένων φαρμάκων που δεν έχουν λήξει και σε συνεργασία με τους «Φαρμακοποιούς του κόσμου», τα στέλνει σε χώρες όπου υπάρχουν ανάγκες, όπως Σερβία, Ιράκ, Παλαιστίνη, ενώ σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις κάποια από αυτά αποστέλλονται με ιεραποστολές στην Αφρική.

Σήμερα, μειώθηκε κατά πολύ η στήριξή μας σε άλλες χώρες, όταν και η δική μας πλέον έχει ανάγκη τέτοιας στήριξης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των φαρμάκων που συλλέγεται να διατίθεται στις κοινωνικές δομές που εξυπηρετούν ανασφάλιστους πολίτες και άπορους».

Η ποσότητα των φαρμάκων που συγκεντρώνεται, προέρχεται είτε από πολίτες που τα πηγαίνουν στα φαρμακεία, μετά από ένα ξεκαθάρισμα στα συρτάρια του σπιτιού τους, είτε από προσφορές φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών στο πλαίσιο του κοινωνικού τους έργου.

Επίσης μία ποσότητα εξ αυτών, συγκεντρώνεται από τους κάδους οικιακών φαρμάκων για καταστροφή, οι οποίοι βρίσκονται στα φαρμακεία, εδώ και χρόνια.

Αν και η τοποθέτησή τους, έγινε για τη ρίψη των ληγμένων φαρμάκων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, παρ’ όλα αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι πετιούνται σε αυτούς και πολλά ακόμη που έχουν ισχύ, με αποτέλεσμα κάθε φορά που το περιεχόμενό τους συγκεντρώνεται στις φαρμακαποθήκες, να γίνεται και διαλογή των ληγμένων από τα μη ληγμένα, προκειμένου τα δεύτερα να διατεθούν σε κοινωνικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, λόγω οικονομικής κρίσης μειώθηκαν ακόμη και αυτές οι ποσότητες φαρμάκων που πετούν οι πολίτες στους κάδους και εξηγεί: «Παλαιότερα, πετούσαν πολλά φάρμακα, ακόμη κι αν δεν είχαν λήξει, με το σκεπτικό όταν χρειαστούν να αγοράσουν «φρέσκα»! Σήμερα που οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν, δεν τα πετούν και κρατούν ακόμη και τη μισή ποσότητά τους, μήπως χρειαστεί...».

Να σημειωθεί ότι κάδοι είχαν τοποθετηθεί σε 300 περίπου φαρμακεία στο νομό Λάρισας, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ενώ συνεταιρισμοί φαρμακαποθηκών υλοποιούν το πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης αυτών των ληγμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλεπόταν το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) εφοδίασε με τους ειδικούς πράσινους κάδους για τα ληγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ την περισυλλογή και μεταφορά των φαρμάκων από όλα τα σημεία αναλαμβάνει το δίκτυο διανομής της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Τελικός προορισμός των ληγμένων, είναι ειδικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Μαγούλας Αττικής, από όπου αποστέλλονται στο εξωτερικό για αδρανοποίηση και καύση.

«Τα φάρμακα δεν είναι βιοδιασπώμενα. Μας δίνεται η ευκαιρία να εμποδίσουμε την είσοδό τους στην τροφική μας αλυσίδα, σταματώντας τη ρίψη τους σε ακατάλληλους χώρους, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία μας», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ι. Μακρυγιάννης.

Οι κάδοι έχουν δύο υποδοχές, μία για να απορρίπτονται τα στερεά και υγρά φάρμακα και μία τα κυτταροστατικά. Ανοίγονται και μόνο από άτομο του ΕΟΦ κάθε 4 μήνες (δεν διαθέτει κανείς άλλος κλειδί), όπου μέσο όρο συλλέγεται μία σακούλα φάρμακα από κάθε κάδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass