Βρέθηκε το γονίδιο που μας δείχνει γερασμένους

Δημοσίευση: 30 Απρ 2016 0:02

 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Το αν κανείς δείχνει «φρέσκος» ή αντίθετα πρόωρα γερασμένος δεν είναι μόνο θέμα εμπειριών και περιβάλλοντος, αλλά και γονιδίων. Επιστήμονες από την Ολλανδία ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που επηρεάζει το πόσο νέος φαίνεται κάποιος.

Το γονίδιο MC1R ήταν, ήδη, γνωστό ότι κάνει έναν άνθρωπο να έχει κόκκινα μαλλιά και πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, το οποίο είναι πιο επιρρεπές στις ρυτίδες και στη φθορά. Το ίδιο γονίδιο παίζει, επίσης, ρόλο στη φλεγμονή και στην επιδιόρθωση των βλαβών στο DNA.

Τώρα, αποκαλύπτεται ότι μια παραλλαγή (μετάλλαξη) του εν λόγω γονιδίου σχετίζεται επίσης με το πόσο νεανική εμφάνιση έχει κάποιος.

Οι άνθρωποι που διαθέτουν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου στο DNA τους, δείχνουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια πιο μεγάλοι σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους.

"Για πρώτη φορά βρέθηκε ένα γονίδιο που εξηγεί εν μέρει, γιατί ορισμένοι άνθρωποι δείχνουν πιο νέοι και άλλοι πιο γέροι", δήλωσε ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Μάνφρεντ Κάϊζερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", ανέλυσαν το γονιδίωμα σχεδόν 3.000 ατόμων. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη φαινομενική ηλικία κάποιου -η οποία σχεδόν πάντα είναι διαφορετική από τη βιολογική- με συνέπεια οι άνθρωποι να γερνάνε με διαφορετικό ρυθμό.

Όπως είπαν, θα συνεχίσουν να ψάχνουν και για άλλα γονίδια που επίσης επηρεάζουν την εμφάνιση. Ελπίζουν ότι έτσι θα βρουν νέους τρόπους, όπως νέα καλλυντικά (καθόλου τυχαία στην έρευνα συμμετείχαν και επιστήμονες της Unilever), ώστε να επιβραδύνουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος σε έναν άνθρωπο.

Και μια όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι συστηματικά «βλέπουν» τις γυναίκες μεγαλύτερες από ό,τι είναι πραγματικά, ενώ τους άνδρες τους θεωρούν πιο νέους!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass