ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ –ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ- ΠΑΣΧΑ

Από τη νηστεία, στην υπερφαγία με... μέτρο

* «Όλα από λίγο…», συμβουλεύει η διατροφολόγος Μαρία Πλάδα

Δημοσίευση: 30 Απρ 2016 0:17
Η κλινική διαιτολόγος Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Bsc) κ. Μαρία Πλάδα Η κλινική διαιτολόγος Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Bsc) κ. Μαρία Πλάδα

 

Της Λένας Κισσάβου

Υπερφαγία και πασχαλινό τραπέζι, είναι έννοιες συνυφασμένες στην Ελλάδα.

Και είναι αναπόφευκτο να συνδυαστούν αυτά τα δύο, όταν η παράδοσή μας το θέλει να υπάρχουν στο αυριανό τραπέζι όλα τα …καλά, αρνί, κοκορέτσι, αυγά, σαλάτες, κουλουράκια κ.ά., συνοδευόμενα από κρασί, μπύρα, τσίπουρο… που συνιστούν πρόκληση, στην οποία λίγοι μπορούν να αντισταθούν.

Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αυξάνονται τα περιστατικά γαστρεντερικών ενοχλήσεων, που καταλήγουν στο νοσοκομείο, λόγω υπερφαγίας, τα οποία τείνουν να γίνουν τα «αναμενόμενα επείγοντα περιστατικά της ημέρας».

Ένα σημαντικό στοιχείο που οδηγεί βέβαια σε αυτή την κατάσταση, είναι η απότομη μετάβαση από την απόλυτη νηστεία ημερών, στην απότομη κατανάλωση ποικίλης και μεγάλης ποσότητας εδεσμάτων μέσα σε μια μέρα.

Αυτό σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Bsc) και αθλητική διατροφολόγο Πανεπιστημίου Λονδίνου (MSc), κ. Μαρία Πλάδα, «μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις και συμπτώματα, όπως είναι γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακός πόνος, αίσθηση τυμπανισμού και διάρροιες».

Συμβουλεύει δε ότι αυτή η μετάβαση «καλό είναι να γίνεται σταδιακά εντάσσοντας σιγά -σιγά στη διατροφή τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη και λίπος».

Ειδικότερα η κ. Πλάδα, υποστηρίζει ότι και μπορούμε να τηρήσουμε τα γαστρονομικά πασχαλινά μας έθιμα, αλλά και να διατηρήσουμε την υγεία μας, προτείνοντας μεταξύ άλλων: «Για παράδειγμα, το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία, είναι το γεύμα με τη μαγειρίτσα, το οποίο συνήθως καταναλώνεται αργά το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

Η μαγειρίτσα αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο, το οποίο όμως αν το βάλουμε στο μικροσκόπιο της υγείας, θα παρατηρήσουμε ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, χοληστερόλη, τριγλυκαιρίδια, πουρίνες, τα οποία όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να επηρεάσουν το λιπιδαιμικό προφίλ.

Το καλό είναι ότι αυτό το γεύμα δεν το καταναλώνεται συχνά και το επίσης καλό είναι πως υπάρχει τρόπος να αντισταθμίσουμε όλα αυτά τα λιπαρά με την πρόταση για πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

Η αυξημένη ποσότητα από χορταρικά, όπως είναι το φρέσκο κρεμμυδάκι, ο άνηθος και τα φύλλα μαρουλιού και η μικρότερη ποσότητα από εντόσθια στην παρασκευή της μαγειρίτσας, οδηγεί στη δημιουργία ενός γεύματος το οποίο είναι πιο θρεπτικό, ελαφρύ και λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Η αντικατάσταση από τα εντόσθια με κοτόπουλο ή μανιτάρια, είναι η λύση για όσους απαγορεύεται να καταναλώσουν εντόσθια. Το βράδυ της Ανάστασης, καλό είναι να μην υπάρχει μεγάλη ποικιλία από λιπαρές τροφές στο τραπέζι, καθώς θα είναι επιβαρυντικά. Μικρή ποσότητα μαγειρίτσα, μία ατομική σαλάτα και ένα κόκκινο αυγό, σχηματίζουν ένα υπερπλήρες γεύμα».

ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ …ΜΕΤΡΙΑΣΤΕΙ Η ΠΕΙΝΑ

«Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, καλό είναι να μην παραλείψουμε το πρωινό γεύμα και να εντάξουμε σιγά -σιγά και κάποιο γαλακτοκομικό, όπως είναι το γιαούρτι, το γάλα ή το τυρί σε συνδυασμό με δημητριακά, μη επεξεργασμένα, ξηρούς καρπούς και κάποιο φρούτο», υποστηρίζει η κ. Πλάδα, υποστηρίζοντας το εξής: «Ένα λάθος που γίνεται συχνά μετά τη νηστεία, είναι η υπερκατανάλωση τροφίμων που απουσίαζαν από τη διατροφή κατά τη διάρκειά της, όπως είναι τα τυριά, τα αλλαντικά, τα αυγά, τα γλυκά κ.α. Οι παραπάνω τροφές περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών, τα οποία εκτός από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις και τις διάρροιες που συχνά προκαλούν, παράλληλα είναι αυξημένες σε θερμίδες.

Η σταδιακή πρόσληψη τροφίμων, που περιέχουν λίπος βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, καθώς δίνουμε τον χρόνο στο έντερο να ξεκινήσει ξανά τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του λίπους.

Το πρωινό γεύμα και η φρουτοσαλάτα, δυο ώρες αργότερα, βοηθάνε επίσης στο να μετριαστεί η πείνα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο «τσιμπολόγημα», που γίνεται κατά την αναμονή του ψησίματος του αρνιού ή κατσικιού. Το κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί και η ποιότητα του λίπους του κατσικιού είναι καλύτερη και λιγότερο επιβαρυντική.

Στόχος είναι να απολαύσουμε το μεσημεριανό γεύμα χωρίς να είμαστε χορτασμένοι από τα κουλουράκια, τα τσουρεκάκια, τα αυγά, το τζατζίκι και όλα τα διάφορα μεζεδάκια, που σερβίρονται κατά την αναμονή του ψησίματος. Οι σαλάτες από φρέσκα και εποχικά λαχανικά καλό είναι να είναι άφθονες και η επιλογή της μερίδας κρέατος να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους (πετσούλα!).

Η μεγάλη ποσότητα της σαλάτας ως γνωστόν βοηθά στον κορεσμό και στον έλεγχο της πείνας.

Το αλκοόλ καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και να μην αντικαθιστά την κατανάλωση νερού. Με μέτρο η κατανάλωση της μπύρας και του κρασιού και η αποφυγή της κατανάλωσης αναψυκτικών καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με καλές διατροφικές επιλογές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass