Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Στο "κόκκινο" οι ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της Λάρισας

* Με τα κύματα κακοκαιρίας να διαδέχονται το ένα το άλλο και την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης να έχει ξεκινήσει τον φετινό χειμώνα νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας λειτουργούν ήδη στο κόκκινο

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2017 14:43

Η δραματική υποστελέχωση σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, παρά τις επανειλημμένες επ’ αυτού … διαπιστώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και η μεταφορά περιστατικών από άλλα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής,

έχει κιόλας αναγκάσει τους υπευθύνους να λειτουργούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε φρενήρεις ρυθμούς.

Πέρα από τα συνήθη περιστατικά που φιλοξενούνται σε αυτές, οι ΜΕΘ καλούνται πλέον να καλύψουν όσα περισσότερα γίνεται από τα κρούσματα ασθενών με εποχική γρίπη.

Εκτός από τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που καταγράφηκαν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προέκυψε και τρίτη περίπτωση 62χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, έξι κρεβάτια στη συγκεκριμένη ΜΕΘ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και νοσηλευτών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έλλειψη που επανειλημμένα έχει διαπιστωθεί και για την οποία άλλες τόσες φορές έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα … τακτοποιηθεί.

Παράλληλα, η λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, παραμένει ημιτελής, καθώς σήμερα τέσσερα από τα οχτώ της κρεβάτια παραμένουν ανενεργά, προφανώς λόγω έλλειψης προσωπικού και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι για την πλήρη λειτουργία της Μ.Α.Φ., κατεύθυνση προς την οποία μια Πολιτεία που σέβεται τους ασθενείς και τον εαυτό της θα όφειλε να ενεργήσει, ενώ ζητήθηκαν 12 νοσηλευτές με πρόσφατη προκήρυξη, εντάχτηκαν στους σχετικούς πίνακες 9, εγκρίθηκαν 7, δόθηκαν 5 και οι δύο απ’ αυτούς αποχώρησαν πριν αναλάβουν υπηρεσία, καθώς εντέλει διορίστηκαν σε άλλες μονάδες!

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ … ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Ενώ τα παραπάνω καταγράφονται στις δύο ΜΕΘ των νοσοκομείων της Λάρισας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δηλώνει καλύτερα προετοιμασμένη από πέρυσι στο θέμα της γρίπης.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ότι επίκειται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει των οποίων θα ανοίξουν σύντομα 40 με 45 κλίνες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί) ώστε να ανοίξουν ακόμη 40- 45 κλίνες».

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Εκείνο που καθιστά την ηγεσία του Υπουργείου αισιόδοξη σχετικά με την καλύτερη αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός φέτος πήγε καλύτερα από πέρυσι, αφού οι εμβολιαζόμενοι έχουν φθάσει περίπου τους 1.800.000 πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος αποφάσισαν να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί, με αποτέλεσμα, από 9 % που ήταν μέχρι πέρυσι η εμβολιαστική τους κάλυψη, σήμερα να έχει φθάσει πάνω από 20 %.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρούν εν τω μεταξύ ότι το peak της γρίπης θα είναι δύο εβδομάδες νωρίτερα φέτος και το στέλεχος που κυριαρχεί είναι το Α Η3Ν2, γνωστό και από παλιότερα στη χώρα μας, το οποίο σε αντίθεση με πέρυσι (ΑΗ1Ν1 που προτιμούσε νέες ηλικίες), χτυπά κυρίως ηλικιωμένους.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι εκπρόσωποι ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αμέλησαν να εμβολιαστούν τον περασμένο Οκτώβριο, μπορούν να το κάνουν ακόμη και σήμερα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας