ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Αυξάνεται η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων

* Παρουσιάστηκαν παράγοντες κινδύνου, θεραπευτικές επιλογές, η βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση ασθενών και η αντιμετώπιση οργανικών διαταραχών

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2017 22:15
Ο κ. Γ. Χατζηγεωργίου καθηγητής Νευρολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ο κ. Γ. Χατζηγεωργίου καθηγητής Νευρολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ανά τον κόσμο, η οποία αποδίδεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής μας, τόνισε χθες σε ομιλία του για την πολλαπλή σκλήρυνση ο κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου, καθηγητής Νευρολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ».

Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Πανθεσσαλική Ενωση Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Π.Ε.Α.μ.Σ.Κ.Π.), αξιόλογοι επιστήμονες παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στο αυτοάνοσο νόσημα της πολλαπλής σκλήρυνσης και συγκεκριμένα τις θεραπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα, τον τρόπο αντιμετώπισης των οργανικών διαταραχών που προκαλεί, τη βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση των ασθενών κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου, η νόσος προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες και η ηλικία που συνήθως εμφανίζεται είναι μεταξύ 22 με 40 ετών. Επεσήμανε πως, η πρώτη αναφορά στην ιστορία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, εμφανίστηκε το 14ο αιώνα και υποστήριξε ότι εκείνα τα χρόνια θεωρείτο «τιμωρία θεού». Εχει καταγραφεί ότι σήμερα νοσούν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι και ανάφερε πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων, αποδίδοντας το γεγονός αυτό και στο κλίμα της χώρας, αφού υποστήριξε πως μελέτες μαρτυρούν ότι μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου σε πληθυσμό παρατηρείται στις χώρες κοντά στο βόρειο ημισφαίριο.

«Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πολλαπλής σκλήρυνσης…» ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου, αλλά απέδωσε την εμφάνισή της σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όσο για τους δεύτερους, ο γιατρός τόνισε πως παράγοντες κινδύνου αποτελούν το άγχος και ο ήλιος, ενώ παράλληλα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου έχει και η διατροφή.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην εξέλιξη της νόσου, η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, ήταν το θέμα που ανάπτυξε, επίσης χθες, ο κ. Χρήστος Τσάλτας ψυχίατρος, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι μελέτες έχουν δείξει πως «οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία εξέλιξης της νόσου».

Ακολούθως παρουσιάστηκαν ομιλίες για τις «Διαταραχές στην ούρηση σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση», από τον κ. Αθανάσιο Οικονόμου, MD FEBU, επιμελητή Α΄ στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, και για τη «Δυσκοιλιότητα ή ακράτεια κοπράνων», από τον Μιχάλη Διαμαντόπουλο, εξειδικευμένο νοσηλευτή διαχείρισης ούρων και κοπράνων Coloplast.

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ενωσης ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κ. Μαρία Κούτσικου καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδημόπουλος.

Η κ. Κούτσικου, ανάφερε πως η χθεσινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των στόχων της Ενωσης να ενημερώνει τα μέλη της αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο για τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με την νόσο, καταλήγοντας στην ομιλία της με την ευχή και ελπίδα όλων: «πως κάποια μέρα η πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα είναι πια χρόνιο νόσημα».

Παρευρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης κ.α.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass