ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Λίστα Χειρουργείου στα νοσοκομεία της Λάρισας

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2017 22:24

Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία της διοίκησης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας για την υλοποίηση της Λίστας Χειρουργείου τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με τον διοικητή των δύο μονάδων υγείας, Παναγιώτη Νάνο, η όλη διαδικασία θα είναι έτοιμη να «τρέξει» από τον επόμενο μήνα, εντός δηλαδή της τρίμηνης προθεσμίας που όριζε η αρχική εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Η Λίστα Χειρουργείου θα είναι ουσιαστικά ένας κατάλογος στον οποίο θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ένας κατάλογος που θα είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτόν ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Υπεύθυνοι παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας διαμόρφωσης της Λίστας Χειρουργείου ορίστηκαν η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ανθή Χαλιβέρα και ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Δημήτρης Λιόλιος.

Ορίστηκε παράλληλα και διοικητικός υπάλληλος ως υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας σε καθένα από τα νοσοκομεία.

Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Πολάκη, κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου και κατατάσσει το περιστατικό ανά κατηγορία, συντάσσοντας τεκμηριωμένο σημείωμα, ανεξάρτητα αν η κλινική εκτίμηση έγινε κατά την πρωινή ή την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες που προβλέπονται είναι:

α) περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα (εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης έως και 2 εβδομάδες),

β) περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα (3-6 εβδομάδες),

γ) περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία χωρίς γρήγορη εξέλιξη (7-12 εβδομάδες),

δ) περιστατικά με ήπια – μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη (12-24 εβδομάδες) και,

ε) περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη (24 εβδομάδες και πάνω).

Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, έτσι ώστε να απαιτείται η μετακίνησή του στη λίστα είτε η έξοδός του από αυτή, ο υπεύθυνος ιατρός αναφέρεται σχετικά, με πρόσθετο σημείωμα, το οποίο συντάσσεται υποχρεωτικά την ίδια μέρα που πραγματοποιείται η κλινική εκτίμηση.

Τα σημειώματα αυτά παραδίδονται, το συντομότερο δυνατόν, στον υπεύθυνο για τη σύνταξη της Λίστας Χειρουργείου υπάλληλο, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα σημειώματα, την κατανομή των χειρουργικών τραπεζών και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση.

Ο υπάλληλος συντάσσει τη Λίστα χωριστά για κάθε κλινική ή τμήμα του νοσοκομείου, η οποία, αφού εγκριθεί ως προς την ανάρτησή της από τον αναπληρωτή διοικητή, παραδίδεται στην αρμόδια κλινική και στην επιτροπή χειρουργείου προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα χειρουργείου.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΚΑΘΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η καινοτομία της Λίστας Χειρουργείου έγκειται στο γεγονός ότι αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας, αφού ληφθούν υπόψη και τα εκτελεσθέντα χειρουργεία.

Ο υπάλληλος παρακολουθεί την ομαλή εκτέλεση της σειράς προτεραιότητας που έχει καθοριστεί με τη Λίστα, καθώς και τις αλλαγές που ενδέχεται να προκύψουν λόγω επαναξιολόγησης της σοβαρότητας του περιστατικού ή της αποδεδειγμένης αδυναμίας του ασθενούς να προσέλθει την ημερομηνία που του έχει ανακοινωθεί κ.λπ.  

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής ενημερώνεται έγκαιρα για κάθε μεταβολή που τον αφορά και αντιστοίχως ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει σε περίπτωση κωλύματός του.

Στη Λίστα καταχωρίζονται:

 (1) Ο μοναδικός αριθμός που δίνεται σε κάθε ασθενή, κατά την εγγραφή του για την ένταξή του στη Λίστα,

 (2) Το είδος του χειρουργείου,

(3) Η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό,

 (4) Η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς,

(5) η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.

Την ευθύνη της τήρησης της Λίστας φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου. Τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη διαδικασία της Λίστας. Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον, θα πρέπει να έχει εκτιμηθεί ανάλογα είτε στο ΤΕΠ είτε στην κλινική που νοσηλεύεται από χειρουργό που εφημερεύει.

Η επιτροπή χειρουργείου ενημερώνει κάθε μέρα με έγγραφό της τον αναπληρωτή διοικητή για τα επείγοντα χειρουργεία που διενεργήθηκαν την προηγούμενη ημέρα (αριθμός, είδος, ονόματα χειρουργού, αναισθησιολόγου και γιατρού που εξέτασε τον ασθενή, κ.ά.).

Πίνακας με τα διενεργηθέντα επείγοντα χειρουργεία συντάσσεται και αναρτάται κάθε δεκαπενθήμερο στον ιστότοπο κάθε Νοσοκομείου. Στον πίνακα καταχωρίζονται:

(α) Το είδος του χειρουργείου,

(β) Η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.

Στη Λίστα θα συμπεριληφθούν και όλες οι επεμβάσεις που εκκρεμούν.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass