Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Απάντησε με εξώδικα στους κλινικάρχες

* Τον κίνδυνο κενού στην παροχή περίθαλψης στη Λάρισα επισείει ο πρόεδρος Ντίνος Γιαννακόπουλος

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2017 22:31

Με εξώδικα εναντίον των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών «Animus – Κυανός Σταυρός» Αχιλλέα Νταβέλη και «Ασκληπιείο» Γιώργου Πίπη, τα οποία υπογράφουν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αντέδρασε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, σε όσα καταλόγισαν την περασμένη Δευτέρα, εναντίον του προέδρου του ΙΣΛ, Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου και των υπόλοιπων δύο μελών της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 4, Γεωργίας Παπαλαγάρα, παθολόγου ιατρού, διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΛ και Βάϊου Τριανταφύλλου, αρχιτέκτονα μηχανικού, υπαλλήλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Χθες επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΛ κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο πλαίσιο της επείγουσας αναφοράς που υπέβαλε ο σύλλογος προ δεκαημέρου, σχετικά με τη δημιουργία πανικού και ανησυχίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και συμφέροντος, μετά από τις συνεχείς καταχωρήσεις στον τύπο εκ μέρους των εκπροσώπων των δύο παραπάνω ιδιωτικών κλινικών.

Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, εξέθεσε μιλώντας στην «Ε» τις θέσεις του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΤΗΘΗΚΕ

Σχετικά με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής «Θεοτόκος», η οποία απορρίφθηκε μετά από προσφυγή του επιχειρηματία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρά το γεγονός ότι παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Γιαννακόπουλος επισημαίνει ότι «για την αρχική απόφαση του Περιφερειάρχη, ευθύνονται οι κακοί του σύμβουλοι και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας, Γιώργος Ζήγρας, ο οποίος γνωμοδότησε αυθαίρετα, χωρίς να ζητήσει την άποψη της Επιτροπής Ελέγχου. Σε αυτό το γεγονός άλλωστε στηρίχθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που αποφάσισε την επανάκτηση της άδειας λειτουργίας, ενώ είχε προηγηθεί έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που ζητά τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ελέγχου, αλλά και να δοθεί ένα εύλογο διάστημα για να μπορέσει ο επιχειρηματίας να ολοκληρώσει τις εργασίες».

Ο πρόεδρος του ΙΣΛ τονίζει ότι «με τις πληρωμένες τους καταχωρήσεις οι δύο άλλοι επιχειρηματίες, παρουσιάζοντας τις επιχειρήσεις τους ως νόμιμες, προέβησαν σε έμμεση διαφήμιση, ενώ προκάλεσαν την επείγουσα αναφορά και την έκθεση ελέγχου, μετά από ρητή εντολή του Υπουργείου Υγείας».

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΟΡΚΩΝ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με όσα του καταλογίζουν οι δύο επιχειρηματίες, ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει ότι «πρόκειται για επίθεση όχι μόνο εναντίον του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά ολόκληρου του διοικητικού του συμβουλίου, για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και κυρίως τους εργαζόμενους στις κλινικές τους, για τον λόγο ότι είναι υπόλογοι απέναντί τους, καθώς η υπέρμετρη αλαζονεία και η επιχειρηματική τους απειρία τους ανάγκασε να πέσουν στον ίδιο λάκκο που έσκαψαν για ανταγωνιστή τους επιχειρηματία».

Ο πρόεδρος του ΙΣΛ εξηγεί ότι «με το Π.Δ. 235/2000 δόθηκε η δυνατότητα στις κλινικές να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργούν σε ανεξάρτητα και αυτοτελή κτίρια. Τότε, δόθηκε η ερμηνεία του αυτοτελούς και ανεξάρτητου από το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Υπουργείου, θεωρούσε ότι θα έπρεπε η κλινική να λειτουργεί σε ενιαίο μέρος του κτιρίου και οι κατοικίες και τα καταστήματα να έχουν διαφορετική είσοδο. Όλες οι Επιτροπές Ελέγχου, μέχρι το 2016, έκαναν την ταυτοποίηση των θεωρημένων σχεδίων του Υπουργείου, όπως αυτά αποτυπώνονταν στην κλινική».

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται από τον Περιφερειάρχη και αποτελείται από έναν γιατρό και έναν πολιτικό μηχανικό του δημοσίου, καθώς και έναν εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ λειτουργεί ανεξάρτητα και δέχεται ρητές εντολές από το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο είναι και υπόλογη. Υποστηρίζεται δε, γραμματειακά, από τις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

«Πέρυσι», συνεχίζει ο κ. Γιαννακόπουλος, «με αφορμή τη διεκδίκηση μεταξύ του κ. Νταβέλη και ενός άλλου επιχειρηματία, μιας ιδιωτικής κλινικής που χήρευσε από επενδυτή και τελικά δόθηκε από την οικογένεια σε αυτόν τον άλλο επιχειρηματία, εξαγριώθηκε ο κ. Νταβέλης και με σύμμαχο τον κ. Πίπη, επιτέθηκαν στον καινούριο επιχειρηματία για να μην μπορέσει να λειτουργήσει την κλινική. Σκαλίζοντας διάφορα ζητήματα, έφεραν στο φως το «αυτοτελές και ανεξάρτητο» του κτιρίου και δεδομένου του ότι η πολιτική ηγεσία και ο διευθυντής τεχνικών έργων του Υπουργείου άλλαξαν, άλλαξε και η ερμηνεία του αυτοτελούς και ανεξάρτητου. Τώρα πλέον το Υπουργείο ζητάει να μην υπάρχουν στα κτίρια που στεγάζουν ιδιωτικές κλινικές ούτε καταστήματα, ούτε κατοικίες. Η αλλαγή αυτή αποτυπώθηκε με γραπτή εντολή στην Επιτροπή, να ελεγχθούν, τόσο η κλινική του κ. Νταβέλη, όσο και όλες οι ομοειδείς κλινικές. Από τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι σε αυτό το καθεστώς δεν βρίσκονται οι 4 ιδιωτικές κλινικές (μεταξύ τους και οι δύο προαναφερόμενες), ενώ η κλινική που είχαν καταγγείλει εμπίπτει στο «ανεξάρτητο και αυτοτελές». Με τη νέα αυτή ερμηνεία του Υπουργείου συμμορφώθηκε η Επιτροπή Ελέγχου και δεν άλλαξε συμπεριφορά απέναντι στις κλινικές, επειδή «έτσι ξυπνήσαμε ένα πρωινό», όπως παρελκυστικά υποστηρίζουν οι κ. κ. Νταβέλης και Πίπης».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΥΥΠ

Απαντώντας στις κατηγορίες περί «επιόρκων» και το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠΠ), ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου καταλογίζει στα δύο μέλη του ότι «βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, καθώς διενήργησαν έναν έλεγχο – αστραπή, όχι με όρους διασφάλισης της νομιμότητας και ορθής εκτίμησης του θέματος. Δεν κλήθηκε σε ακρόαση η Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 4 για να διατυπώσει τις απόψεις της και να καταθέσει τις λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, δεν έγινε καν επιτόπιος έλεγχος και αυτοψία στην ελεγχόμενη κλινική κλπ. Βγήκε μια Έκθεση Ελέγχου η οποία αιτιάται ότι η Επιτροπή άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά της, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Υγείας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας διενήργησε εκτενή έρευνα επί του θέματος, με ειδική επιτροπή που συστάθηκε για το θέμα αυτό και κατέληξε ομόφωνα, τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του «ήταν απολύτως σύννομος και σε ό,τι αφορά στον ρόλο του και το πεδίο ελέγχου που τον αφορά, εκ της ιδιότητάς του και των επιστημονικών του γνώσεων, άσκησε με ευσυνειδησία, ορθά και όχι πλημμελώς, τα καθήκοντά του, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην Επιτροπή».

Ο ΙΣΛ αποφάσισε επίσης να αποσταλεί στον υπουργό Υγείας και τους συναρμόδιους φορείς υπόμνημα διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΕΥΠΠ, τα κίνητρα του ελέγχου του, καθώς και για τους χαρακτηρισμούς στους οποίους προέβη και στα συμπεράσματα στα οποία μετήλθε.

Αξίζει να τονιστεί ότι μετά τη συνάντηση που είχα τον περασμένο Ιανουάριο με τον υπουργό Υγείας, έχοντας μαζί μου ολόκληρο τον φάκελο της υπόθεσης, ο κ. Ξανθός διέταξε τον έλεγχο των δύο υπαλλήλων του ΣΕΥΠΠ για τα κίνητρα του ελέγχου».

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζει στην «Ε», ότι «οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί αυτής της υπόθεσης, που όπως φαίνεται δεν είναι άλλοι από τον Περιφερειάρχη και τον Ιατρικό Σύλλογο, θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της λειτουργίας των κλινικών αυτών, για έναν και μοναδικό λόγο : Για να μην μείνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και δημιουργηθεί κενό στην παροχή περίθαλψης στην περιοχή μας, γεγονός που δεν σκέφτηκαν οι εργοδότες τους. Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γιώργου Γιαννόπουλου, θα πρέπει οι 4 ιδιωτικές κλινικές να λειτουργήσουν σε αυτοτελή και ανεξάρτητα κτίρια ή καθιστώντας τα αυτοτελή και ανεξάρτητα, ή με τη μεταφορά τους σε άλλα, εκτός αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου, γεγονός που δεν φαίνεται και τόσο πιθανό. Η Επιτροπή Ελέγχου, όταν θα κληθεί από τον Περιφερειάρχη για να γνωμοδοτήσει για τους χρόνους προσαρμογής, θα το κάνει με ευσυνειδησία και εντιμότητα, όπως έπραξε μέχρι τώρα».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass