ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

ΥΠΕάρχες αξιολογούν διοικητές νοσοκομείων

Δημοσίευση: 18 Απρ 2017 11:10
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου θα αξιολογήσει τους διοικητές των Νοσοκομείων σε δύο μήνες. Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου θα αξιολογήσει τους διοικητές των Νοσοκομείων σε δύο μήνες.

Καθοριστικός θα είναι το προσεχές διάστημα ο ρόλος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας ως εποπτικός μηχανισμός στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και στην παρακολούθηση - αξιολόγηση του έργου των νυν διοικητών τους.

Αυτό προκύπτει από τις κατευθυντήριες οδηγίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη σύσκεψη, παρουσία όλων των διοικητών νοσοκομείων, αλλά και των διοικητών των ΥΠΕ.

Μετά την πρώτη αξιολόγηση των διοικητών σχετικά με την πορεία των νοσοκομείων τους, η οποία ορίστηκε να γίνει τον προσεχή Ιούνιο, είναι οι ΥΠΕ που θα κληθούν να αξιολογήσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων ένα χρόνο αργότερα και να εισηγηθούν σχετικά στο Υπουργείο, ανάλογα με το βαθμό ανταπόκρισής τους στην στοχοθεσία που θα προκύψει τον Ιούνιο …

ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

Σε δύο περίπου μήνες, οι διοικητές όλων των δημόσιων νοσοκομείων θα υποστούν τη βάσανο της πρώτης ουσιαστικά αξιολόγησης του έργου τους από την ημέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους.

Οι διοικητές οφείλουν να απαντήσουν σε ερωτήματα για τη διαχείριση των νοσοκομείων αλλά και των ασθενών τους, όπως ο αριθμός των εισαγωγών, ο αριθμός των εξετασθέντων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, το κόστος ανά νοσηλευθέντα, τη φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα, τη δαπάνη υγειονομικού υλικού ανά ασθενή, καθώς και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ένα είδους «μπούσουλα» που δόθηκε από το Υπουργείο στους διοικητές κατά την πρόσφατη σύσκεψη, στα στοιχεία που θα προσκομίσουν τον Ιούνιο, δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, οι χρόνοι αναμονής για τις λεγόμενες «ψυχρές» επεμβάσεις, όπως οι αρθροπλαστικές, να ξεπερνούν τους έξι μήνες, η αναμονή των ασθενών στα ΤΕΠ δεν πρέπει να είναι παραπάνω από δυόμισι ώρες και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία πρέπει να κλείνονται μέσα σε 20 μέρες.

Θα καταγράφεται ακόμα και το αν οι διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία οφείλονται σε ανεπάρκεια του ιδρύματος ή σε λειτουργικά του προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διοικητές των νοσοκομείων οφείλουν να συζητούν τους στόχους που έχουν θέσει ακόμα και με τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών ιδρυμάτων, τους συλλόγους δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων σε κάθε νοσοκομείο.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κριτήρια – στόχους που έθεσε η πολιτική ηγεσία ως βάση αξιολόγησης των διοικήσεων του ΕΣΥ, για κάθε νοσοκομείο καταγράφεται :

- Η κατηγορία στην οποία υπάγεται και η δύναμη οργανικών κλινών

1. Τριτοβάθμιο μεγάλο νοσοκομείο (>400)

2. Δευτεροβάθμιο μεσαίο νοσοκομείο (200-400)

3. Δευτεροβάθμιο μικρό νοσοκομείο (100-200)

4. Νοσοκομείο /ΚΥ (20-100)

5. Ειδικό νοσοκομείο

- Ποσοτικά δεδομένα (στοιχεία του 2016)

- Ποσοστό κάλυψης κλινών ανά τμήμα

1. Αριθμός εισαγωγών

2. Αριθμός εξετασθέντων στο ΤΕΠ

3. Αριθμός εξετασθέντων στα ΤΕΙ

4. Αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων (ανά ειδικότητα και κατηγορία- επείγοντα, προγραμματισμένα)

5. Αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων

6. Αριθμός λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων

7. Αριθμός εξετασθέντων στα απογευματινά ιατρεία

8. Αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία

9. Αριθμός λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία

10. Μέση διάρκεια νοσηλείας

11. Κόστος ανά νοσηλευθέντα

12. Κόστος ανά ημέρα νοσηλείας

13. Φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα

14. Δαπάνη υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα

15. Δαπάνη φαρμάκων/υγειονομικού υλικού ανά γιατρό

- Πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού 2016

Με ευθύνη των διοικητών / τριών των νοσοκομείων, η στοχοθεσία που δίνει το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να τεθεί σε γνώση, αρχικά του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε νοσοκομείου, και στη συνέχεια όλων των εργαζομένων, μέσα από συνελεύσεις κάθε υπηρεσίας / διεύθυνσης χωριστά.

Οι συνελεύσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται 2 φορές τον χρόνο και σε αυτές να συζητιέται η πορεία υλοποίησης των στόχων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ο κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που θα φέρει αποτελέσματα σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και που η επιτυχία του απαιτεί την δική του συναίνεση και συμμετοχή.

Απαραίτητο επίσης, οι διοικήσεις των νοσοκομείων να συζητούν τους στόχους με τα συνδικαλιστικά όργανα του εργασιακού χώρου και, επίσης, να καθιερώσουν μια διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας – κυρίως ως προς τους στόχους της κατηγορίας Α , που αφορούν στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass