ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Δημοσίευση: 23 Απρ 2017 22:30

Η υλοποίηση προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο θα ξεκινήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, υπό την αιγίδα των κατά τόπους υγειονομικών περιφερειών, ανακοινώθηκε χθες κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του 3ου Συμποσίου με θέμα «HPV και Βιοδείκτες στη Μαιευτική και Γυναικολογία» που διοργανώνει η αντίστοιχη κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, στη Βιόπολη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής, αναπληρωτή καθηγητή, Αλέξανδρο Δαπόντε, το πρόγραμμα θα «τρέξει» με τη συνδρομή μαιών σε κάθε ΥΠΕ, όπως βέβαια και στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ πληθυσμού που συνήθως δεν θέλει ή δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιατρό, και θα γίνει με τη μέθοδο της αυτοληψίας, δηλαδή μόνη της η κάθε γυναίκα θα λαμβάνει το υλικό που απαιτείται για τη διάγνωση.

Επισημαίνεται ότι, οι τελευταίες συνεχώς αυξανόμενες γνώσεις για το εύρος και τη βαρύτητα των συνεπειών της HPV-μόλυνσης, επιβάλλουν την ενημέρωση όλων, σχετικά με την πρόληψη (HPV-εμβόλιο), την έγκαιρη διάγνωση με τον πληθυσμιακό έλεγχο (HPV-test) και την αντιμετώπιση των παθήσεων που αυτή προκαλεί σε γυναίκες αλλά και άνδρες.

Παράλληλα, ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους της διαγνωστικής αλυσίδας μαιευτικών και γυναικολογικών παθήσεων πυελικών μαζών, ενδοσκοπικής αντιμετώπισης γυναικολογικών παθήσεων, εξατομικευμένων πρωτοκόλλων ωοθυλακιορρηξίας αλλά και εξατομικευμένης παρακολούθησης της εγκύου είναι οι βιοδείκτες.

Στο πλαίσιο του συμποσίου που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα και το οποίο συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας και η Εταιρεία Φροντίδας Υγείας Γυναίκας Ελλάδας (Ε.Φ.Υ.Γ.Ε.), καταξιωμένοι Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι αναπτύσσουν την κολποσκοπική ανίχνευση προκαρκινωματώδων αλλοιώσεων τραχήλου και αιδοίου και τη θεραπεία τους, θέματα γυναικολογικής ογκολογίας, ενδοσκοπικής χειρουργικής και αναπαραγωγικής ιατρικής.

Ιδιαίτερη στιγμή της χθεσινής πρώτης μέρας του συμποσίου αποτέλεσε η διάλεξη, μέσω skype, του διακεκριμένου καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Kings College του Λονδίνου Κύπρου Νικολαΐδη, του επονομαζόμενου και πατέρα της αυχενικής διαφάνειας), που πριν από ένα περίπου χρόνο ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χαρούμενος και συγκινημένος που είχε την ευκαιρία να μιλήσει ξανά στο ίδιο αμφιθέατρο, ο και διευθυντής στο Harris Birthright Research Center for Fetal Medicine, προχώρησε σε μια ανασκόπηση 35 χρόνων έρευνας, προτείνοντας τη σύγχρονη εξατομικευμένη παρακολούθηση της εγκύου με βάση τα αποτελέσματα των καταξιωμένων ερευνητικών επιτυχιών του.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του συμποσίου, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο των ομιλητών να κάνει όλους τους παριστάμενους περισσότερο σοφούς, επ΄ αγαθώ της επιστήμης και συνεπακόλουθα των ασθενών.

Για μεστή και παραγωγική διαδικασία σε ένα «θερμό» αντικείμενο έκανε λόγο ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, ενώ ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Μπιλίνης, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την καλύτερη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στην εξαιρετική πρωτοβουλία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου καθώς και στο εξαιρετικό της έργο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Ιωάννης Στεφανίδης, ενώ η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Δήμητρα Παππά τόνισε ότι η πολύ ενδιαφέρουσα θεματική του συμποσίου ευνοεί την έκδοση ελπιδοφόρων ιατρικών πορισμάτων.

Τέλος, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, αναφέρθηκε στα προγράμματα πρόληψης που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass