ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξοντώνουν τους γιατρούς οι ασφαλιστικές τους εισφορές

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 17:00

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν επιβληθεί για το 2017 και θα τους επιβληθούν επιπλέον για το 2018, δίνουν τη χαριστική βολή στα μικρά και μεσαία ιατρεία, τονίστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο «Διόνυσος».

Χαρακτηριστικό της συνέλευσης ήταν η αρκετά μεγάλη συμμετοχή, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων/νος Γιαννακόπουλος, μετά από τον οικονομικό απολογισμό του 2016 και τον προϋπολογισμό του 2017, στην ομιλία του, έκανε απολογισμό της συλλογικής πολύπλευρης δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το προηγούμενο έτος και έθεσε όλα τα προβλήματα που αφορούν στους γιατρούς, την υγεία και την περίθαλψη συνολικά. Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία και τα Κ.Υ., που επηρεάζουν τη λειτουργία τους, καθώς πιέζονται από τη μεγάλη προσέλευση ασθενών, ελλείψει δομών Π.Φ.Υ.

Το νομοσχέδιο για τη νέα ΠΦΥ που βρίσκεται στη Βουλή προς ψήφιση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη ζωή των ιδιωτών γιατρών καθώς οι νέες συμβάσεις που θα συνάψουν θα είναι με μικρότερες αμοιβές και περισσότερες υποχρεώσεις.

Οι νέοι γιατροί, τόνισε, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα για να μπορέσουν να βρουν εργασία, πολλά ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν χωρίς κανένας να νοιάζεται αυτή τη στιγμή επί της ουσίας για τη «φυγή εγκεφάλων».

Το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτή τη στιγμή με τα προαπαιτούμενα, προκαλεί επιπλέον φόρτιση στην κοινωνία, μέσα από την περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων, σε ένα ήδη δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον. Οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν επιβληθεί το 2017, στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και θα τους επιβληθούν επιπλέον από το 2018 (παρά την έκπτωση 15%) μαζί με την άγρια φορολόγηση, δίνουν τη χαριστική βολή στα μικρά και μεσαία ιατρεία και εργαστήρια και όχι μόνον. Όσον αφορά στους μισθωτούς του Δημόσιου Τομέα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, θα υποστούν σοβαρή μείωση του μισθολογίου τους.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ με τις λειτουργικές του αδυναμίες και τις ανεπαρκείς συμβάσεις σε ιατρικό προσωπικό, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, ο προϋπολογισμός του 2017 περιορίζει τις προσδοκίες για την ανάταξη της Υγείας, που ασφυκτιά λειτουργικά και οργανωτικά».

Το διεκδικητικό πλαίσιο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας είναι το εξής :

1. Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία από το 5% στο 7% και της στελέχωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

2. Οργάνωση και ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και αξιόπιστης ΠΦΥ, με καθολική πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, καθώς και συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων με ισάξιες αποδοχές, αξιοκρατικές προσλήψεις και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων προς αποφυγήν φαινομένων αντιποίησης ειδικότητας.

3. Λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση και λειτουργία οργανωμένων ΤΕΠ, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

4. Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή να μην διατίθεται στον πληθυσμό.

5. Η συνταγογράφηση των γενοσήμων πρέπει να αφορά μόνο στον θεράποντα κλινικό γιατρό.

6. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και προτάσεις για διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης του Οργανισμού. Άμεση απαίτηση για απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ.

7. Συλλογική σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ βασισμένη σε ένα νέο ισοβαρές κείμενο σύμβασης με διαπραγμάτευση των συνδικαλιστικών οργάνων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε νέους ιατρούς.

8. Άμεση απόδοση των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

9. Καθολική εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και του θεσπισμένου ανώτατου αριθμητικού ορίου στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο χρήζει βελτιωτικών αναπροσαρμογών από τις επιστημονικές εταιρείες και το ΚΕΣΥ. Δημιουργία διαγνωστικού ιστορικού προφίλ ασθενούς με τις εκτελεσθείσες εξετάσεις, με στατιστικό έλεγχο της διαγνωστικής μονάδας σε σχέση με τη χρέωση στο ΑΜΚΑ του ασθενούς.

10. Ηλεκτρονική κάρτα υγείας ασθενούς με χρήση ειδικού μυστικού αριθμού (pin) μοναδικό για κάθε συναλλαγή για αποφυγή έκδοσης πλασματικών παραπεμπτικών με το ΑΜΚΑ του ασθενούς.

11. Άμεση θέσπιση online –realtime- προκλινικού ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ.

12. Κατάργηση του clawback και απόδοση στο ακέραιο αμοιβής για κάθε παραπεμπτικό που εκτελείται.

13. Όχι σε οριζόντια υποκοστολόγηση των εξετάσεων ή άλλης κοστολόγησης χωρίς αύξηση χρηματοδότησης, καθώς οδηγεί σε χρεοκοπία τις μικρομεσαίες διαγνωστικές μονάδες, ενώ αφήνει αλώβητες τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας που έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης της συνταγογράφησης. Επομένως αποτελεί ένα πρόσθετο τελικό μέτρο εξόντωσης των ατομικών ιατρείων.

14. Διαχωρισμός κωδικών για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

15. Ανώτατο όριο εκτέλεσης (πλαφόν) στον αριθμό των απεικονιστικών εξετάσεων υψηλού κόστους ανά λειτουργικό μηχάνημα και στον κύκλο εργασιών των εργαστηριακών εξετάσεων των βιοπαθολογικών, πυρηνικών και ιστολογικών εργαστηρίων.

16. Καθιέρωση ιατρικής επίσκεψης στους εργαστηριακούς ιατρούς – φυσικά πρόσωπα και διεκδίκηση αμοιβής για ιατρικές πράξεις.

17. Δίκαιο και ρεαλιστικό εισφορο-φορολογικό σύστημα.

Αποφασίστηκε επίσης η εγρήγορση του ιατρικού κόσμου, καθώς και η ενίσχυση κάθε κινηματικής και παρεμβατικής διαδικασίας, σε θέματα που αφορούν γιατρούς, υγεία, περίθαλψη, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass