Στα μοβ για τη νόσο Crohn το κτίριο της Ιατρικής

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2017 15:30

Στα μοβ «ντύθηκε» χθες βράδυ το κτίριο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, στο πλαίσιο δράσεων που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Το μήνυμα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης ΙΦΝΕ είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου είναι το κλειδί για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση και για μια, όσο το δυνατόν, φυσιολογική ζωή των ασθενών.

Επισημαίνεται ότι τα ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή (βλάβες, εξοίδηση, έλκη και αιμορραγία) του πεπτικού συστήματος.

Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό), ενώ η νόσος Crohn είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Και οι δύο παθήσεις είναι αντιμετωπίσιμες και μέσω της κατάλληλης θεραπείας οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, μεταξύ αυτών περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πάσχουν από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα.

Η έγκαιρη διάγνωση των ΙΦΝΕ μπορεί να επιτευχθεί με άμεση επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο των ασθενών που εμφανίζουν διαρροϊκές κενώσεις, κοιλιακό άλγος και απώλεια αίματος από το πεπτικό. Εξίσου μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ έχει και η τακτική τους παρακολούθηση από γαστρεντερολόγο, δεδομένου ότι οι συνεχείς εξελίξεις στο πεδίο της φαρμακευτικής αγωγής συμβάλλουν στην επίτευξη μιας ικανοποιητικής ποιότητας ζωής για τους πάσχοντες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ, η Πανευρωπαϊκή Οργάνωση Ασθενών με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα (European Federation of Crohn’s and Colitis’ Associations – EFCCA), μαζί με τα 31 μέλη της και άλλες οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο, ένωσαν τις προσπάθειές τους γύρω από την καμπάνια «Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ», προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό και να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας και σε συνεργασία με τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές αρχές παγκοσμίως, φωταγωγήθηκαν διάφορα κτίρια, μεταξύ αυτών και το κτίριο της Ιατρικής σχολής, με μοβ χρώμα –το χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δράσεων, ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 11 σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ του Δήμου Λάρισας.

Εισηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΠΓΝΛ, Σπύρος Ποταμιάνος, με θέμα «Τι είναι τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass