ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ

Πρωτοποριακή καρδιολογική επέμβαση στο Ιπποκράτειο

* Ο Γ. Λάτσιος συμμετείχε στην πρώτη «διαδερμική» επέμβαση αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2017 22:30

Η πρώτη διαδερμική διακαθετηριακή εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο με τη συμμετοχή του Λαρισαίου επεμβατικού καρδιολόγου Γιώργου Λάτσιου.

Ο Λαρισαίος γιατρός συμμετείχε στην πρώτη «διαδερμική» επέμβαση αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας, μαζί με τον επεμβατικό καρδιολόγο Κώστα Τούτουζα και τον καρδιοχειρουργό Βασίλη Λόζο. Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, διευθυντής της οποίας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α΄ Καρδιοχειρουργική Κλινική, διευθυντής της οποίας είναι ο Κώστας Τριανταφύλλου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καινοτόμο συνδυασμένη επεμβατική-χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ο ασθενής που υποφέρει από ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς υποβάλλεται σε αντικατάστασή της με νέα χωρίς να υποβάλλεται σε κλασική καρδιοχειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα, ενώ η χειρουργική τομή γίνεται στο αριστερό τμήμα του θώρακα και είναι πολύ μικρή. Από εκεί με κατάλληλους χειρισμούς και χωρίς να «ανοιχτεί» η καρδιά, εμφυτεύεται με κατάλληλους καθετήρες η νέα ειδικά κατασκευασμένη βαλβίδα. Οι ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις της μιτροειδούς, πριν θεωρηθούν κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη επέμβαση, πρέπει να πληρούν ορισμένα εξειδικευμένα ιατρικά κριτήρια και να υποβληθούν στον αντίστοιχο έλεγχο. Μέχρι τώρα, η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ υπάρχει μακρά παράδοση στην καινοτομία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας. Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990. Συνεχίζοντας, λοιπόν, στον δρόμο της συνεχούς ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων στην Ιατρική, παρά την οικονομική κρίση, ανοίχθηκε μία νέα δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο Νοσοκομείο που είναι στη διάθεση των ασθενών χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από το εξωτερικό.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass