ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ – ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ, ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ANIMUS, ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Ποιοτικές υπηρεσίες σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς

* Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακεδονομάχου ήρωα Γιώργου Δούκα Νταβέλη

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2017 16:00

Μια νέα πρωτοποριακή δομή, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείο εγκαινίασε χθες ο Όμιλος ANIMUS στο Μακρυχώρι Λάρισας. Μια δομή, που όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αχ. Νταβέλης

«έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες του Ομίλου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς για τους οποίους δεν θα υπάρχει πλέον “Καιάδας” αλλά αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας».

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείο, που λειτουργεί σε υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου ANIMUS προσφέρει τη φιλοξενία ασθενών με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες με απώτερο σκοπό την κοινωνική επανένταξή τους.

Στόχος της δομής – που αποτελεί ένα ακόμη βήμα «στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει ο όμιλος ANIMUS για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας» - είναι να κάνει τους ενοίκους πιο αυτόνομους, να βελτιώσουν τη λειτουργικότητά τους με τη βοήθεια των φροντιστών, να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες και μέσω δραστηριοτήτων να ενεργοποιηθούν στην κοινότητα.

Η τελετή εγκαινίων έγινε χθες το πρωί στο Μακρυχώρι Λάρισας, ενώ προηγήθηκε εκδήλωση ιστορικής μνήμης, καθώς, μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης έγιναν, στον ίδιο χώρο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακεδονομάχου ήρωα Γιώργου Δούκα Νταβέλη, με τον μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιγνάτιο να τελεί επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Θωμά Μακρυχωρίου.

Εκτενή αναφορά στην «πραγματική ιστορία» του Μακεδονομάχου οπλαρχηγού Γιώργου Δούκα Νταβέλη έκανε ο δημοσιογράφος Σωτ. Πολύζος που συντόνιζε την εκδήλωση.

Για να αποσαφηνίσει εξαρχής πως όταν «σκοτώθηκε στη Στερεά Ελλάδα ο αρχιλήσταρχος Χρήστος Νταβέλης, οι σύντροφοι του Γιώργου Δούκα του έδωσαν την προσωνυμία Νταβέλης και με αυτή έμεινε γνωστός στην ιστορία, ο Γιώργος Δούκας του Λουκά, οπλαρχηγός Μακεδόνας από τη Γαλατινή Κοζάνης.

Πολλές φορές στη διάρκεια του περασμένου αιώνα χρησιμοποιήθηκε δόλια από τους αντιπάλους του για να ταυτιστεί ο Μακεδονομάχος Δούκας με τον Ρουμελιώτη λήσταρχο και να πληγεί έτσι το κύρος του και οι θυσίες που έκανε για την πατρίδα. Οι προσπάθειες αυτές όμως έπεσαν στο κενό».

Εστιάζοντας στις μάχες και τη δράση του, που «κατέστησαν θρύλο τον καπετάν Νταβέλη», στη Δυτ. Μακεδονία και στην Ήπειρο, ο ομιλητής προσέθεσε πως «στον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897 ο Νταβέλης ήταν διοικητής λόχου αντάρτικου σώματος που εισέβαλε στη Δυτική Μακεδονία για λογαριασμό της Εθνικής Εταιρείας.

Στο σώμα, πέραν των γνωστών Μαζαράκη, Μυλωνά, και Καψαλόπουλου κατατάσσεται και ο θρυλικός Παύλος Μελάς (ανθυπολοχαγός τότε). Στις επιχειρήσεις 1896 - 97 ο Νταβέλης με τη δράση του πιστοποιεί αυτό που ολάκερη η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία γνωρίζει… Είναι γνήσιος απόγονος της κλεφτουριάς, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Διάκου και του Παπαφλέσσα".

«Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄ τον καλεί στην Αθήνα και μπροστά στον διάδοχο Κωνσταντίνο και άλλους αξιωματικούς, του λέει: Η πατρίς ευγνωμονούσα σου χορηγεί σύνταξιν. Και ο Νταβέλης απαντά: «Δεν θέλω μεγαλειότατε την σύνταξιν, διότι νομίζω ότι οι πατριώται δεν πρέπει να πολεμούν για χρήματα».

Το Ελληνικό Κράτος σε αναγνώριση των εθνικών υπηρεσιών, παρεχώρησε στον Νταβέλη το 1897 κλήρο πενήντα στρεμμάτων στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Ο Παύλος Μελάς γράφει στις 24-5-1897 σε ένα γράμμα του στον πατέρα του για τον Νταβέλη. «Είναι ο πονηρός Οδυσσέας του σώματος. Ξέρει καλά τη δουλειά του. Είναι όμως τρομερά αιμοβόρος. Ποτέ δεν χάρισε τη ζωή στους Τούρκους αιχμαλώτους του».

Πέθανε στο Μακρυχώρι Λάρισας το 1923 από φυματίωση. Λίγο πριν πεθάνει, με δύο τηλεγραφήματά του, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος το 1920-22 του προτείνει να τον χρίσει αρχηγό εκστρατευτικού σώματος στη Μικρά Ασία και τον καλεί στα ανάκτορα.

Ο Νταβέλης απαντά: «Η ψυχή μου είναι έτοιμη για νέες και ωραίες εθνικές εξορμήσεις, αλλά το κουρασμένο σώμα μου δεν πειθαρχεί». Αυτός ήταν ο Γιώργος Δούκας του Λουκά. Ο γνωστός Νταβέλης. Αγωνιστής, ανυπότακτος, δαιμόνιος, πονηρός, σβέλτος και ορμητικός. Πατριώτης και ήρωας».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, τα δισέγγονα του Μακεδονομάχου, Γιάννης και Αχιλλέας Νταβέλης, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής ενώ τα εγγόνια του Γ. Δούκα, Θανάσης και Γιώργος, κατέθεσαν στεφάνι.

ΣΤΕΓΗ

Στη νέα δομή αναφέρθηκε με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος τονίζοντας ότι «η επένδυση την περιοχή αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας στη δύσκολη σημερινή συγκυρία». Προσθέτοντας ότι «η νέα αυτή πρωτοποριακή δομή, δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας».

Ο καθηγητής Θεολογίας του Λυκείου Μακυρωχωρίου, Αστ. Τσέτσιλας, κατά τον χαιρετισμό εξήρε την πρωτοβουλία των στελεχών του Ομίλου ANIMUS να θεσπίσουν αριστεία προόδου για τους δύο πρώτους αριστεύσαντες του Λυκείου, «μια γενναία χορηγία» όπως τη χαρακτήρισε «σε μια εποχή που επικρατεί η μετριότητα».

Στη δομή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αχ. Νταβέλης λέγοντας ότι «αποτελεί το πρόσφατο δημιούργημα του Ομίλου που έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς για τους οποίους δεν θα υπάρχει πλέον “Καιάδας” αλλά αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας». Για να ευχαριστήσει δημοσίως τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον δήμαρχο Τεμπών Κων. Κολλάτο και τον πρόεδρο του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης σεβ. Ιγνάτιος και εγκαίνια της δομής, στην οποία ξεναγήθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι και κάτοικοι της περιοχής. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημ. Κωνσταντόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κων. Τζανακούλης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μ. Μαγρίζος, ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τεμπών, ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ Απ. Κομνός, ο γιατρός Δημ. Καραμπάτσας και κάτοικοι της περιοχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass