ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΧ. ΝΟΥΤΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΑΛΕ

Λαρισαίος διευθυντής σε Πανεπιστημιακή Κλινική της Γερμανίας

* Εκτιμά ότι αυξήθηκε η ανάγκη για καλά μορφωμένους και εξειδικευμένους γιατρούς τα τελευταία χρόνια

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2017 22:15
"Θέλω να στηρίξω Έλληνες γιατρούς που αναζητούν εργασία στη Γερμανία" δηλώνει στην "ΕτΔ" "Θέλω να στηρίξω Έλληνες γιατρούς που αναζητούν εργασία στη Γερμανία" δηλώνει στην "ΕτΔ"

Ο Λαρισαίος καθηγητής και ιατρός Μιχάλης Νούτσιας από την 1η Ιουλίου ανέλαβε τη θέση του διευθυντή Καρδιολογίας στην κλινική του Πανεπιστημίου της πόλης Χάλε, στη Γερμανία.

«Η καρδιολογία και η καρδιοχειρουργική του πανεπιστημίου Martin – Luther στη Χάλε», όπως επισημαίνει ο κ. Νούτσιας «διαθέτουν όλες τις μεθόδους της μοντέρνας καρδιαγγειακής ιατρικής και εστιάζουν ιδιαίτερα σε εμφράγματα του μυοκαρδίου, στην καρδιακή ανεπάρκεια, σε μυοκαρδιοπάθειες, σε μοντέρνες μεθόδους για θεραπεία από βαλβίδα της καρδιάς και σε συστήματα υποστήριξης της καρδιάς.

Στην Καρδιολογία του Πανεπιστημίου Χάλε προσφέρεται συνολική εκπαίδευση ενός ιατρού για εσωτερική παθολογία, καρδιολογία, και εντατική ιατρική. Επίσης, αποτελεί μια καλή υποδομή για κλινική και πειραματική έρευνα» υπογραμμίζει ο κ. Νούτσιας που δηλώνει επίσης πως «θέλει να στηρίξει Έλληνες ιατρούς που αναζητούν εργασία στη Γερμανία».

Ο Λαρισαίος ιατρός μίλησε στην «ΕτΔ» για το επιστημονικό προσωπικό που μεταναστεύει από την Ελλάδα στις χώρες της Δύσης, αλλά και για την απασχόλησή τους στα νοσοκομεία της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζω τον ακριβή και επίσημο αριθμό αυτών που αναζητούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα όμως περίμενα να είναι πιο έντονη η έξοδος των Ελλήνων ιατρών συναδέλφων σε άλλες χώρες του εξωτερικού εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στην ομάδα μας έχουμε Έλληνες συναδέλφους, με καλή εκπαίδευση. Κίνητρό τους είναι η κλινική ιατρική και η ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Μ. Νούτσια, στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο ετήσιος αριθμός φοιτητών ιατρικής που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν ξεκινήσει πέντε νέες ιατρικές σχολές, εν μέρει ως ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τακτικές κρατικές εξετάσεις», λέει και προσθέτει ότι «έχει αυξηθεί η ανάγκη για καλά μορφωμένους, εξειδικευμένους ιατρούς, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στον σημαντικά υψηλό αριθμό των ασθενών που θεραπεύονται.

Η οικονομική κατάσταση των ιατρικών επαγγελμάτων βελτιώθηκε σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς. Ένας ακόμη λόγος για την αυξημένη ζήτηση για ιατρούς στη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου είναι το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ιατρών αποφασίζει να ακολουθήσει εναλλακτικούς επαγγελματικούς τομείς μακριά από την κλινική εργασία (π.χ. διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης, φαρμακευτικές εταιρείες, έρευνα) σε κάποιο στάδιο της σταδιοδρομίας τους».

Οι Έλληνες επιστήμονες που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική τους καριέρα σε ένα ίδρυμα του εξωτερικού θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, να διαθέτουν εξειδίκευση και να γνωρίζουν καλά τη γερμανική γλώσσα. «Αυτό επιτρέπει μια ομαλή επαγγελματική εκκίνηση και τη σχετική επικοινωνία με τους ασθενείς και ειδικά με την ιατρική ομάδα, οι οποίοι συνήθως δεν μιλούν ελληνικά», σχολιάζει ο κ. Νούτσιας ενώ συμπληρώνει ότι «φυσικά και μπορώ να κατανοήσω ότι κανείς δεν αφήνει την Ελλάδα με χαρά. Ενδιαφέρομαι όμως ιδιαίτερα να δημιουργήσω ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τους Έλληνες συναδέλφους που γνωρίζουν καλά τη γερμανική γλώσσα και επιθυμούν να ολοκληρώσουν την εξειδίκευσή τους στην εσωτερική ιατρική, την καρδιολογία ή την εντατική ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Martin - Luther στο Halle».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Νούτσιας ήταν κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών του υπότροφος του ιδρύματος Konrad – Adenauer, το οποίο υποστήριξε και την έρευνά του στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. Επίσης, πραγματοποίησε την εκπαίδευσή του στην καρδιολογία και την εκτενή του επιστημονική μελέτη στην κλινική Charite στο Βερολίνο και στις πανεπιστημιακές κλινικές Marburg και Jena. Μεταξύ άλλων απόκτησε οικονομική υποστήριξη από τον γερμανικό Σύλλογο Καρδιολογίας στο πλαίσιο του SFB Transregio 19. Η δημοσίευσή του περιλαμβάνει 87 επίκαιρα Pub Med δημοσιεύματα, διάφορα κεφάλαια σε εξειδικευμένα βιβλία της καρδιολογίας και αμέτρητες διεθνείς παρουσιάσεις συνεδρίων. Ο Μιχάλης Νούτσιας είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας και της Ένωσης Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass