ΟΤΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ

Ο ΕΟΠΥΥ φοράει τα γυαλιά …στις δαπάνες

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2017 22:00

Καμία αίτηση για την κάλυψη γυαλιών οράσεως δεν πρόκειται να παραλαμβάνουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ από σήμερα και στο εξής αν ο ασφαλισμένος δεν επιδεικνύει τα νέα του γυαλιά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν τα νέα γυαλιά όρασης προκειμένου να εγκριθεί η κάλυψή τους από τον Οργανισμό, «δεν θα παραλαμβάνουμε αιτήματα ασφαλισμένων για αποζημίωση γυαλιών όρασης, χωρίς την επίδειξη των νέων γυαλιών», διευκρινίζουν στην «Ε» από την Περιφερειακή Διεύθυνση Λάρισας του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε τέσσερα έτη και των φακών επαφής ανά διετία.

Σκοπός της νέας εγκυκλίου φαίνεται πως είναι ο περιορισμός των δαπανών. Μάλιστα ο πρόεδρος του Οργανισμού προειδοποιεί πως «ο ΕΟΠΥΥ έχει δικαίωμα δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων που καταθέτουν ή έχουν ήδη καταθέσει δικαιολογητικά αγοράς γυαλιών οράσεως προς αποζημίωση».

Σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό παροχών, στους ασφαλισμένους χορηγείται ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας. Χορηγείται μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των ματιών, είτε γυαλιά είτε φακοί επαφής.

Η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε τέσσερα έτη. Η αντικατάσταση των φακών επαφής είναι δυνατή ανά διετία. Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής. Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο χρόνια.

Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνο άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης.

Σε ασφαλισμένους που πάσχουν από «κερατόκωνο», χορηγείται κερατοκωνικός φακός στο χρηματικό ποσό των 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο εφόσον χρειάζεται.

Το χρηματικό ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ που περιλαμβάνει κρύσταλλα και σκελετό και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποζημιώνονται με τα προαναφερθέντα ποσά εξ ολοκλήρου από τον Οργανισμό κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικού αγοράς.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβολής εκ μέρους των ασφαλισμένων για την απόδοση αγοράς οπτικών ειδών είναι τα ακόλουθα: Ιατρική γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας οφθαλμιάτρου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή ιατρού Κρατικού ή Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή συμβεβλημένου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή πιστοποιημένου στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην οποία θα αναφέρονται τα στοιχεία του ασφαλισμένου, η πάθησή του, οι μετρήσεις οπτικής οξύτητας των οφθαλμών και το είδος του απαιτούμενου είδους (γυαλιά οράσεως ή φακοί επαφής ή κερατοκωνικός φακός) για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επί της ιατρικής γνωμάτευσης απαιτείται στη συνέχεια έγκριση ελεγκτή ιατρού. Η έγκριση του ελεγκτή πρέπει να γίνεται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία χορήγησής της, η δε εκτέλεση αυτής εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία έγκρισης του ελεγκτή ιατρού. Με την απόδειξη από το οπτικό κατάστημα και τα νέα τους γυαλιά οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στη συνέχεια στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση της αποζημίωσης.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass