ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Aνοιξε ο δρόμος για την αποτέφρωση νεκρών

* Ενθαρρύνεται η συνεργασία δήμων με ιδιώτες επιχειρηματίες

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2017 22:08

Aνοιξε τελικά, 11 χρόνια μετά την πρώτη νομοθέτηση το 2006, ο δρόμος για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών και στην Ελλάδα με την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του οποίου ορίζεται με σαφήνεια ότι δήμοι αλλά και ιδιώτες μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία τέτοιων κέντρων.


Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα υποψήφια οικόπεδα, από τα οποία το επικρατέστερο είναι μια έκταση στον Ελαιώνα προκειμένου εγκατασταθεί εκεί το ΚΑΝ Αθήνας ενώ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήδη από το 2015 έχει επιλέξει περιοχή στη Σίνδο για τον ίδιο σκοπό.
Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης» κ. Αντώνη Αλακιώτη εκπρόσωποι πολυεθνικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, έχουν κάνει ήδη επαφές στην Ελλάδα και πρόκειται να προχωρήσουν στην ίδρυση εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή αποτεφρωτηρίων στη χώρα. Όπως σημειώνει ο κ. Αλακιώτης οι εγκαταστάσεις για την καύση νεκρών πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει η πιθανότητα και κατασκευής και στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του συγκεκριμένου αλλά και άλλων κοντινών νησιών, και να μην επιβαρύνονται από το υψηλό κόστος μεταφοράς στην Αθήνα. «Βάσει του πληθυσμού δύο αποτεφρωτήρια είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες στην Ελλάδα, όμως εξετάζεται και η δημιουργία εγκαταστάσεων και στην Κρήτη για λόγους που έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος μεταφοράς». Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Αλακιώτης στο εταιρικό σχήμα, πιθανόν να συμμετέχουν αναπτυξιακές εταιρείες των συγκεκριμένων δήμων, καθώς και κατασκευαστικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα το άρθρο 133 του νόμου 4483/2017 αντικαθιστά διάταξη παλαιότερου νόμου (ν.3448/2006) και ορίζει ότι η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών επιτρέπεται τόσο σε ΟΤΑ και σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους ή που τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση εντός ή εκτός των διοικητικών τους ορίων, ή σε νομικά πρόσωπα αυτών, σε συνδέσμους των ΟΤΑ καθώς επίσης και σε ιδιώτες, μετά από λήψη των σχετικών αδειών.
Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass