ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

«Καμπανάκι» για έξαρση της ιλαράς

* Ντ. Γιαννακόπουλος: Δεν δικαιολογείται κανείς να αφήνει το παιδί του ανεμβολίαστο

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2017 22:01

Ιδιαίτερα προβληματισμένο εμφανίζεται το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη χώρα μας, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες «ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς, περίπου δηλαδή ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία τριετία, κατά το τελευταίο τετράμηνο έχουν καταγραφεί εκατό περιστατικά και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός». Το κίνημα κατά των εμβολίων βλέπει πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος.

Μάλιστα το Κέντρο τονίζει ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία και άλλες» και ενημερώνει ότι από τις αρχές Απριλίου έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα και λόγω των περιστατικών έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για την κατάλληλη οργάνωσή τους.

Προχθές, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, και η οποία αποφάσισε να συστήσει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Ταυτόχρονα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει «τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής».

Για τη λήψη μέτρων έκανε λόγο μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Ι.Σ.Λ. υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν θρηνήσουμε θύματα. Τα εμβόλια υπάρχουν, έχουμε επάρκεια, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στον γιατρό τους, και οι ανασφάλιστοι στις δημόσιες δομές. Δεν δικαιολογείται κανένας γονέας να αφήνει το παιδί του ανεμβολίαστο». Συνεχίζοντας ο κ. Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται και στο κίνημα κατά των εμβολίων, «υπάρχουν γονείς που επηρεάζονται από το αντιεμβολιακό κίνημα, πρόκειται για έναν θανάσιμο εχθρό. Θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του συγκεκριμένου κινήματος. Ως Πανελλήνιος Σύλλογος αλλά και ως Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα ενισχύσουμε τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα συνεχίζουμε τις ενημερώσεις σχετικά με τους λόγους που πρέπει να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά».

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Όπως επισημαίνουν το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Οι απαραίτητες προληπτικές παρεμβάσεις και τα μέτρα ετοιμότητας στις μονάδες υγείας συνεχίζονται. «Η εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα παρακολουθείται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, και ανάλογα με την πορεία της θα δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες με βάση τα εκάστοτε δεδομένα και τη γνωμάτευση των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων», αναφέρει το Κέντρο για να προσθέσει ότι «το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα, που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί θετικό παράγοντα, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνεται ότι η σχολαστική τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προστασίας παιδιών και ενηλίκων από τα λοιμώδη νοσήματα».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass