Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ξανθός: Μεροληπτούμε υπέρ της δημόσιας περίθαλψης

* Πρόταση Κ. Μαλίζου για δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 22:22

Στην ατζέντα του πολιτικού διαλόγου εντάχθηκε το ζήτημα της υγείας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα και οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες.

Παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού πραγματοποιήθηκε παράλληλη συνεδρίαση με θέμα τις πολιτικές και τις υποδομές ανάπτυξης μέσα από πρωτοβουλίες και προοπτικές.

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε στην ομιλία του τον ορισμό του Π.Ο.Υ., ότι δηλαδή η «Υγεία δεν είναι απλά η έλλειψη ασθένειας ή αναπηρίας αλλά η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η ενσωμάτωση της θεματικής για την υγεία στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια «η προαγωγή της Υγείας που αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι μόνο ζήτημα καλών υπηρεσιών περίθαλψης αλλά υπόθεση διατομεακής και διεπιστημονικής προσέγγισης και συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών, που παρεμβαίνουν προληπτικά και αποτρεπτικά στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας και στους μείζονες παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η φτωχοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης, διαβίωσης και υγιεινής. Η επένδυση στην Υγεία είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική ασφάλεια και συνοχή, στον περιορισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων, στην ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και της Δημοκρατίας. Με την έννοια αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία η ενσωμάτωση της θεματικής για την Υγεία στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και η ενδυνάμωση της οπτικής ότι η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την “υγεία” των κοινωνιών και ότι η συζήτηση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη οφείλει να συμπεριλαμβάνει με ολιστικό τρόπο την κοινωνική και ανθρώπινη ευημερία. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η συσχέτιση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην ευαλωτότητα και ψυχοσωματική νοσηρότητα των ανθρώπων, ειδικά των πιο οικονομικά αδύναμων και περιθωριοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας. Ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται μια πολιτική υγείας με προτεραιότητα στη στήριξη των αδύναμων και ευπαθών ομάδων και με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, που ειδικά στον τομέα της Υγείας είναι ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτες και αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας». Για να προσθέσει στη συνέχεια την παρέμβαση για τους ανασφάλιστους πολίτες χαρακτηρίζοντάς τη ως την πιο σημαντική επένδυση στη Δημόσια Υγεία «αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική της καθολικής κάλυψης που υλοποιείται εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο για τους ανασφάλιστους, που ήταν η πιο σημαντική παρέμβαση αντιμετώπισης της “υγειονομικής φτώχειας” και η πιο σημαντική επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στη Δημόσια Υγεία».

Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ο υπουργός Υγείας από τη Λάρισα χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η σταδιακή υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το σύστημα υγείας είναι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό νοσοκομειοκεντρικό, ιατροκεντρικό και επικεντρωμένο στη θεραπεία. Η πρωτοβάθμια φροντίδα επιτρέπει να αρθούν αυτές οι δομικές στρεβλώσεις του συστήματος, να πάμε σε μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην τροποποίηση των “ανθυγιεινών” συμπεριφορών, στην αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κινδύνου. Πιστεύουμε όμως ότι χρειαζόμαστε και ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας, με ορθολογική λειτουργία, με ποιότητα και αποτελεσματικότητα, με δείκτες, με κριτήρια, με αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στο Κράτος, τους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες παρόχους και την κοινωνία . Αυτή είναι μια παρέμβαση με υγειονομική, κοινωνική αλλά και αναπτυξιακή σημασία».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά πάνω από όλα είναι αναγκαία η υπέρβαση της λιτότητας και των οικονομικών εμποδίων στην καθολική κάλυψη, στην ΠΦΥ και στη Δημόσια Υγεία. Το ζητούμενο πλέον είναι, μέσα από ένα πλέγμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, στην οργάνωση των νοσοκομείων, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση τους, στη φαρμακευτική πολιτική, στην ιατρική εκπαίδευση –μετεκπαίδευση, στη βιώσιμη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, να διασφαλιστεί ότι η Υγεία θα είναι προνομιακός χώρος κάλυψης περισσότερων κοινωνικών αναγκών, κατοχύρωσης και διεύρυνσης ζωτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας, εδραίωσης κλίματος ασφάλειας στους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας. Θα μεροληπτούμε υπέρ της Δημόσιας Υγείας, είναι ένα διαρκές στοίχημα για εμάς. Είμαστε στη διαδικασία επούλωσης των πληγών, πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία», ξεκαθάρισε.

Η Υγεία σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι «ένα πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προοπτικών με τη, στήριξη της απασχόλησης και αντιστροφή του brain drain, προώθηση της έρευνας – καινοτομίας και των κλινικών μελετών, μέσω συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο, στα Ερευνητικά Ιδρύματα και στο ΕΣΥ. Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας που συμβάλλουν στην “υγειονομική ασφάλεια” της κοινωνίας και αναβαθμίζουν το τουριστικό μας “προϊόν”».

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Αναφερόμενος στον τομέα των φαρμάκων, το χαρακτήρισε προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σημείωσε την προοπτική των φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων καθώς επίσης και των επενδύσεων στην καθετοποιημένη παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη, μετά και το πλαίσιο για νόμιμη πρόσβαση σε θεραπείες που προσφέρουν τα συγκεκριμένα φάρμακα», ενώ σε ό,τι αφορά στον ιατρικό τουρισμό είπε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι «έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις» ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν καταρρέει η δημόσια περίθαλψη, δεν θερίζει η ιλαρά στη χώρα, δεν πεθαίνει ο πολίτης αβοήθητος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες αλλά υπάρχουν και δυνατότητες», ενώ τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό των περιορισμένων δαπανών.

Ο γ.γ του Υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός επικεντρώθηκε στις προσπάθειες εξορθολογισμού της λειτουργίας των Μονάδων υγείας και των Κέντρων Υγείας. Σχολίασε λέγοντας ότι «νοικοκυρεύτηκαν δαπάνες κυρίως στα λειτουργικά έξοδα». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση των ενοικίων του κτιρίου όπου στεγαζόταν το πρώην ΠΕΔΥ στη Λάρισα, από την οποία εξοικονομήθηκαν 100 χιλιάδες ευρώ ετησίως, την εργαστηριακή αναβάθμιση των δομών με συγκεντροποίηση εργαστηρίων όπως συμβαίνει στην Αττική με τη λειτουργία του Κεντρικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου των Κ.Υ., δομή που πρέπει να επεκταθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως πρόσθεσε.

Στις ΤΟΜΥ αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Δημήτρης Δημητριάδης ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ενδυνάμωση των δομών. «Πρέπει να επενδύσουμε στη φροντίδα υγείας και όχι στην ασθένεια», υπογράμμισε.

Η ΜΕΘ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

Την εικόνα που παρουσιάζει η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παρουσίασε ο Επαμεινώνδας Ζακυνθινός καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Π.Θ. Ο κ. Ζακυνθινός ανέδειξε το πρόβλημα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο όπως υπογράμμισε «προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας και στο οποίο λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ αλλά δεν υπάρχουν κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Είναι κλειστές 8 κλίνες». Επεσήμανε την ανάγκη λειτουργίας νέων κλινών με την ανάπτυξη των κλειστών κλινών, την εκπαίδευση του προσωπικού και ανανέωση του εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ καθώς «ο εξοπλισμός είναι 20ετίας», τόνισε.

ΜΑΛΙΖΟΣ ΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Λάρισας Κώστας Μαλίζος κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία και λειτουργία στη Λάρισα Ογκολογικού Κέντρου όπου θα γίνεται διάγνωση, θεραπεία και εφαρμοσμένη έρευνα, ενώ θα φέρει το όνομα «Κορωνίς». «Οι καρκινοπαθείς», είπε ο κ. Μαλίζος «πρέπει να σταματήσουν να μεταναστεύουν. Δεν θα είναι άλλο ένα νοσοκομείο αλλά ένα κέντρο που θα αντιμετωπίζει όπως πρέπει την κάθε περίπτωση. Η κατασκευή του θα γίνει σε χώρο δίπλα από το Πανεπιστήμιο που έχει δωρίσει ο Δήμος και θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ, αλλά τα έσοδα που θα επιφέρει η μονάδα πρωτονίων που θα προστεθεί στο κέντρο θα ανέρχονται σε 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Ο διοικητής των Νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος αναφέρθηκε στην αύξηση των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δηλώνοντας ότι “επειδή εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία πρέπει να μετονομαστεί σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 52% των ασθενών είναι από τη Λάρισα και το υπόλοιπο ποσοστό από τους γειτονικούς νομούς”, ενώ σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό της ΜΕΘ ο κ. Νάνος υποστήριξε ότι “έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι θέμα εβδομάδων η προμήθεια”.

Στις ανάγκες της υγείας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Βασίλης Πινακάς, ενώ στη δευτερολογία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι έγινε μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και επανέλαβε ότι “θα συνεχίσουμε να μεροληπτούμε υπέρ της δημόσιας υγείας. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένονται 465 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ όλης της χώρας”.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass