ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Το «restart» της καρδιάς

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2017 22:35

Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η ενημέρωση της Επιμόρφωσης Ζωής (Επι.Ζω) στην Κεντρική πλατεία προχθές με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς.

Με σύνθημα «όσοι περισσότεροι εκπαιδευτούν, τόσοι περισσότεροι θα σωθούν» μέλη της Επι.Ζω ενημέρωναν και εκπαίδευαν πολίτες όλων των ηλικιών για την επανεκκίνηση της καρδιάς ενός συνανθρώπου δηλαδή που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή.

Πρόκειται για μία δράση αφύπνισης του κοινού στην καρδιακή ανακοπή της Επι.Ζω. σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC). Στο πλαίσιο του εορτασμού το θέμα που θέτει φέτος το ERC είναι «Η Κοινότητα Σώζει Ζωές», με την ελπίδα ότι όλες οι χώρες και τα τοπικά συμβούλια των πόλεων θα προάγουν την αφύπνιση για την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από τις κοινότητες κάθε χώρας και την οργάνωση αντιμετώπισης καρδιακών ανακοπών σε τοπικό επίπεδο. «Η πολιτική που ακολουθεί κάθε χώρα έχει τη δύναμη και την ικανότητα να αυξήσει την προθυμία των πολιτών να εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ».

Οι σκοποί της Επι.Ζω, είναι εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί, πνευματικοί και ερευνητικοί. Όλες οι δραστηριότητες υλοποιούνται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως επίσης και σε συνεργασία με πανεπιστημιακά, τεχνολογικά ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Γενικότερα, σκοποί της Επι.Ζω., σύμφωνα με το εγκεκριμένο καταστατικό της, είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών προγραμμάτων και πιστοποιημένων σεμιναρίων για ομάδες γενικού και ειδικού πληθυσμού.

Στόχος τέτοιων δράσεων είναι η αύξηση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή. Μικροί και μεγάλοι περαστικοί από την Κεντρική πλατεία ζήτησαν πληροφορίες από τα μέλη της Επι.Ζω, πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση ΚΑΡΠΑ σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα και ενημερώθηκαν για τη χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του ERC.

«Οι ενημερώσεις σε συλλόγους, φορείς και σχολεία είναι δωρεάν» διευκρινίζει από την Επ.Ζω ο Ξενοφών Λέτσας για να προσθέσει ότι «η εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας και στα σώματα ασφαλείας που επιθυμούν να λάβουν την πιστοποίηση αυτή έχει ένα κόστος».

Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης επισημαίνεται ότι «η ΚΑΡΠΑ είναι ευκολότερη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές. Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η καμπάνια μας θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Απλοί πολίτες έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό του κοινού που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές. Επίσης χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λήψη πρωτοβουλιών ώστε να διδάσκεται κανονικά η αναζωογόνηση στα σχολεία, και νέα νομοθεσία που να απαιτεί και να υποχρεώνει για την εγκατάσταση απινιδωτών σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council - ERC) είναι ένας Ευρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός διεπιστημονικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και την επείγουσα ιατρική.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου από τις 4 μ.μ. έως 9 μ.μ. θα υλοποιηθεί το πιστοποιημένο σεμινάριο «Βασική υποστήριξη ζωής με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Επι.Ζω στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ Λάρισας (6ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων).

Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας του εθελοντικού φορέα Επι.Ζω με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το σεμινάριο με «Βασική Υποστήριξη Ζωής με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή» αφορά στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης με βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης).

Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, φοιτητές, μαθητές, υγειονομικούς, μέλη εθελοντικών διασωστών ομάδων, σώματα ασφαλείας κ.τλ. Έχει συνολική διάρκεια πέντε ώρες, είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το European Resuscitation Council. Μετά τη λήξη του θα χορηγηθούν στους επιτυχόντες εκπαιδευόμενους πιστοποιητικά επάρκειας τριετούς διάρκειας από το ERC, το οποίο είναι και ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος φορέας στην Ευρώπη, που υλοποιεί και πιστοποιεί προγράμματα BLS/AED provider course. Για οποιαδήποτε πληροφορία, διευκρίνιση ή δήλωση συμμετοχής – κράτηση θέσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα 6948-890799 και 6989-894196, στο email: info@epizo.gr στο facebook epizo.epimorfosizois ή στο www.epizo.gr

Ζωή Παρμάκη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass