ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΔΥΟ ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ

Ιός Κοξάκι στον Τύρναβο

* Εκλεισε προληπτικά ο βρεφονηπιακός σταθμός

Δημοσίευση: 08 Νοε 2017 22:02

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Τυρνάβου από το γεγονός ότι ένα νήπιο δύο ετών περίπου το οποίο φιλοξενείται στον βρεφονηπιακό σταθμό Τυρνάβου στην περιοχή Αγίας Λαύρας, προσβλήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ιό Κοξάκι (Coxsackie).


Ήδη σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες του Δήμου Τυρνάβου με αποτέλεσμα ο βρεφονηπιακός σταθμός να σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί μέχρι και σήμερα Τετάρτη.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή όταν η μητέρα του 2χρονου παιδιού διαπίστωσε ότι το παιδί είχε εξανθήματα στα χέρια. Αμέσως επισκέφθηκε τον γιατρό ο οποίος διέγνωσε τον ιό.
Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιός Κοξάκι προκαλεί ήπια γριπώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Για τον λόγο αυτό η μητέρα με τη σειρά της ενημέρωσε προχθές Δευτέρα τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Τυρνάβου, όπου και μετά από σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο υπό την προεδρία του δημαρχεύοντος αντιδημάρχου κ. Χρήστου Τσιόπα για προληπτικούς λόγους ο Βρεφονηπιακός Σταθμός έκλεισε και διετάχθη μικροβιοκτονία για σήμερα Τετάρτη. Ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργήσει αύριο κανονικά.Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με αφορμή τα κρούσματα του ιού Κοξάκι, από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας επισημαίνεται ότι «κατά καιρούς παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων του ιού Κοξάκι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάνοντας πολλούς γονείς να ανησυχήσουν. Το πρόβλημα πολλές φορές επιτείνεται λόγω του πανικού με το κλείσιμο παιδικών σταθμών, ψεκασμών κ.α. υπερβολικών μέτρων.
Ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση και ενημέρωση του θεράποντα παιδιάτρου. Συνήθως προκαλεί αναπνευστικές και εντερικές λοιμώξεις, ενώ είναι υπεύθυνος για την πρόκληση κυρίως της νόσου χεριών-ποδιών-στόματος, που εκδηλώνεται με πυρετό και φυσαλιδώδες εξάνθημα στις παρειές και στη γλώσσα και κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, που εντοπίζεται στις παλάμες των χεριών και στα δάχτυλα, καθώς επίσης στις πατούσες των ποδιών και μπορεί να εξελιχθεί σε φυσαλιδώδες.
Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α. Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, εξανθήματα χέρια-πόδια-στόμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης και κόπωση. Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα, ελαφρύ ντύσιμο και άφθονα υγρά. Στα εξανθήματα δεν βάζουμε τίποτα, γιατί υποχωρούν από μόνα τους. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου.
Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό. Η νόσος αφήνει ανοσία και σπάνια νοσούν δεύτερη φορά.
Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα. Τηρούνται πάντως οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό, δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη, δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος από τους πιο συνηθισμένους ανταλλαγής μικροβίων και ιών.
Συχνό καθαρισμό των αντικειμένων με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα. Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει νόσο.
Ο χρόνος επώασης (από την μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων, κυμαίνεται από 2-12 μέρες, συνήθως περισσότερες από 6 μέρες» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass