ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Όχι, στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας

*Απεργιακή συγκέντρωση στο ΓΝΛ

Δημοσίευση: 09 Νοε 2017 16:00

Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα Πέμπτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος θα συμμετάσχουν και οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με απεργιακή συγκέντρωση στις 8 το πρωί, στο προαύλιο του ΓΝΛ.

Μετά από γενική συνέλευση, που πραγματοποίησαν χθες, καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς, όπως αναφέρουν «διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τη “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο που δεν μεσολαβεί όχι απλά έστω ένας προσχηματικός διάλογος αλλά ούτε καν ένα 24ωρο για την πρόσκληση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο στόχος τους είναι προφανής: θέλουν να μας αιφνιδιάσουν για να περάσουν “νύχτα” το νομοσχέδιο. Και όλα αυτά αφού πρώτα ακολουθήθηκε μια διαδικασία γνωστή: ένα δεκαήμερο κατασυκοφάντησης του κλάδου με ανακίνηση επικοινωνιακά της ιστορίας με τα “φακελάκια” που κατά τον υπουργό (με δήλωση 2 ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου) αφορά στο 80% των γιατρών του ΕΣΥ».

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) αλλά και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «έχουν ανοίξει από χρόνια μέτωπο τόσο με τη μειοψηφία των “συναδέλφων” που εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να πλουτίζουν όσο και με τη μερίδα του κόσμου που συνεργάζεται (ή ακόμα χειρότερα προτρέχει να δωροδοκήσει) αντί να καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές».

ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ

ΣΧΕΣΕΩΝ

Για ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας τους κάνουν λόγο οι ιατροί υποστηρίζοντας ότι «το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου δεν ρυθμίζει τον εργασιακό χρόνο των γιατρών. Απορρυθμίζει τις εργασιακές τους σχέσεις, διαλύει τις ζωές τους, τους υποβαθμίζει παραπάνω οικονομικά, διαλύει τις κλινικές του νοσοκομείου, καταργεί κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, βάζει βόμβα στα θεμέλια όλου του ΕΣΥ».

Όπως υπογραμμίζουν «προβλέπει εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες με συνολικό χρόνο καθαρής εργασίας 60 ώρες την εβδομάδα και συνολικές αποδοχές σημαντικά μικρότερες από τις σημερινές. Στην ουσία οι γιατροί θα εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες 08:00-20:00 και 20:00-08:00, γεγονός που θα υπονομεύσει την πρωινή λειτουργία των κλινικών, ενώ θα διπλασιάσει τις ημέρες εφημέρευσης κάθε γιατρού. Προβλέπονται εφημερίες ετοιμότητας χωρίς αμοιβή, ενώ η διευθέτηση του μέσου όρου 60 ωρών ανά εβδομάδα θα γίνεται ανά 4μηνο (δηλαδή μπορούν να εργάζονται οι γιατροί και περισσότερες από 60 ώρες αρκεί να αναπληρωθεί αυτό σε βάθος 4μήνου)».

Άμεσοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι «η μείωση του αριθμού των γιατρών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων και η δραματική μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών ώστε να καλυφθούν κάποιες προσλήψεις γιατρών χωρίς επιπλέον μισθολογικό κόστος».

ΙΣΛ

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στηρίζει όπως αναφέρει «τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και τις θέσεις τους, σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Με το παραπάνω νομοσχέδιο επιχειρείται από την κυβέρνηση πλήρης αιφνιδιασμός, τόσο του Κοινοβουλίου όσο και των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι σε όλους μας πλέον γνωστό πως το ΕΣΥ υπάρχει σήμερα λόγω της αυταπάρνησης των γιατρών (ειδικών και ειδικευόμενων) και των νοσηλευτών, που σχεδόν στο σύνολό τους δουλεύουν εδώ και πολλά χρόνια σε συνθήκες γαλέρας, κουράζονται και προσφέρουν.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η όποια λύση του εφημεριακού προβλήματος κι αν επιχειρηθεί, αν δεν υπάρξουν γενναίες προσλήψεις προσωπικού και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Τέλος, καλούν όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη απεργία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass