Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Το Υπ. Υγείας ζει «εικονική πραγματικότητα»

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2018 15:29

Αναλυτικά στοιχεία μαζί με τους ισολογισμούς των νοσοκομείων που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017 ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας.

Με αφορμή σχετική με πλεονάσματα των νοσοκομείων ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ο Λαρισαίος βουλευτής με ερώτησή του στη Βουλή κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου ότι ζει μια «εικονική πραγματικότητα» υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν πλεονάσματα με λογιστικούς όρους αυτά δεν προήλθαν από σύγχρονο ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, από εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, από αναμόρφωση των ιατρικών υπηρεσιών αλλά αποκλειστικά και μόνο από περικοπές.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης «Μετά τους αόρατους εργαζόμενους στις ΤοΜΥ, τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βλέπει και ανύπαρκτα πλεονάσματα στα νοσοκομεία. Στην από 09/01/2018 ανακοίνωσή του με τίτλο «Ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και στη χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ» - μεταξύ άλλων- αναφέρεται «…Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως τον Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό ΕΛΛΕΙΜΜΑ το 2015». Το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει, όμως η αλήθεια είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν 470 εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια, στο τέλος του 2018 θα εμφανίζουν έλλειμμα, αφού οι οφειλές τους υπερβαίνουν το πλεόνασμα. Η ηγεσία του Υπουργείου -δέσμια μιας πολιτικής αντίληψης ενός συστήματος αμιγώς κρατικού και απροσδιόριστου κόστους- ζει μια «εικονική πραγματικότητα». Ακόμα, όμως, και αν το πλεόνασμα υπάρχει με όρους λογιστικούς, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «πώς προήλθε». Προήλθε από συγχωνεύσεις και αναδιάταξη των δομών, από σύγχρονο ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, από εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, από αναμόρφωση των ιατρικών υπηρεσιών; Η απάντηση είναι όχι. Προήλθε αποκλειστικά και μόνο από περικοπές».
Ο βουλευτής Λάρισας με τη ΔΗ.ΣΥ., κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: 1) Ποια είναι τα νοσοκομεία που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017, για το οποίο πανηγυρίζετε; Γιατί δεν καταθέτετε στη Βουλή τους ισολογισμούς τους, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί; 2) Γιατί δεν κατευθύνετε το «πλεόνασμα» σε αναπτυξιακές δράσεις στο χώρο της υγείας ή σε κάλυψη των ελλείψεων φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς; 3) Εάν όντως τα νοσοκομεία έχουν πλεόνασμα, γιατί κάνετε περικοπές στις εφημερίες των ιατρών; 4) Πώς θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να αποδεχτούν οι θεσμοί τις «αριθμητικές αλχημείες» ως πραγματικό γεγονός και να απαιτήσουν και νέα περικοπή δαπανών στην υγεία; Επίσης, ζητά να κατατεθούν αναλυτικά οι ισολογισμοί των νοσοκομείων που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017.