ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Δεν υπογράφουν τη νέα σύμβαση οι οπτικοί

* «Με τα χρήματα των οπτικών καταστημάτων οι παροχές του Οργανισμού», λέει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών - Οπομετρών

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 22:03

«Φάντασμα» χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών τη νέα σύμβαση που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ και καλεί όλους τους Οπτικούς της Ελλάδος να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Με τη νέα σύμβαση αλλάζει η διαδικασία χορήγησης γυαλιών, και επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι «θα υποβαθμιστεί η ποιότητα του γυαλιού που θα παίρνει ο ασφαλισμένος».

Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος, ο Σύλλογος Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας σε επιστολή τους ζητούν την απόσυρση της εκβιαστικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, σύμβασης και καλούν τον ΕΟΠΥΥ σε ουσιαστικό διάλογο.

«Ο ΕΟΠYΥ να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις παροχές που παρέχει στους ασφαλισμένους του. Παρουσίασε μια σύμβαση η οποία δεν παρέχει καμία κάλυψη για τους Οπτικούς, προς άμεση υπογραφή, με ημερομηνία έναρξης την 01/01/2017.

Οι σύλλογοι Οπτικών–Οπτομετρών της Ελλάδας, δηλώνουμε αντίθετοι στην υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, η οποία θα οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, λόγω του ότι απαιτεί από τα καταστήματα Οπτικών να παρέχουν με πίστωση 90 ημερών τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες τους, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρέχει τη δυνατότητα συμψηφισμού σε ό,τι αφορά στην πληρωμή του ΦΠΑ προς το κράτος. Με λίγα λόγια ο ΕΟΠYΥ θέλει να δίνει παροχές με τα χρήματα των Οπτικών καταστημάτων. Η συγκεκριμένη σύμβαση θα επηρεάσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων αλλά θα οδηγήσει και σε απώλειες εσόδων για το κράτος λόγω της μείωσης των πωλήσεων που θα έχουν οι εταιρίες χονδρικής πώλησης οπτικών ειδών από την επιβαλλόμενη έλλειψη ρευστότητας, και σε απώλειες θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στον χώρο των Οπτικών. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της εκβιαστικής και καταδικαστικής για το μέλλον του κλάδου μας σύμβασης. Προσκαλούμε τον ΕΟΠYΥ σε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την αναβάθμιση των ήδη υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων από τα οπτικά καταστήματα προς τους ασφαλισμένους, με γνώμονα ρεαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές βάσεις», αναφέρει η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης.

ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι δικαιούνται 100 ευρώ ανά τέσσερα χρόνια για γυαλιά, ως παροχή από τον ΕΟΠΥΥ. Τα 100 ευρώ τα πλήρωναν οι ασφαλισμένοι στο οπτικό κατάστημα, στη συνέχεια κατέθεταν την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ και ο Οργανισμός κατέθετε τα χρήματα απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Πριν λίγες ημέρες οι οπτικοί ενημερώθηκαν ότι το σύστημα αλλάζει. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να συνάψει ατομικές συμβάσεις μεταξύ των οπτικών καταστημάτων και του Οργανισμού.

«Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο οπτικός θα πρέπει να συγκεντρώσει τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων ανά δίμηνο και να τα καταθέσει στον ΕΟΠΥΥ, και στη συνέχεια να πληρωθούν οι οπτικοί», αναφέρει το μέλος του Συλλόγου στη Λάρισα, οπτικός Συμεών Μαγρίζος και προσθέτει ότι «θα ενταχθούμε στο σύστημα πληρωμών του ΕΟΠΥΥ όπως είναι οι παροχές και όχι τα υλικά. Επίσης, το ποσό των τιμολογημένων παραπεμπτικών θα υπόκειται στις ποσοστιαίες μειώσεις και επιστροφές με αποτέλεσμα το ποσό να είναι φορολογημένο εξ ολοκλήρου αλλά τα χρήματα, που θα πληρωθεί ο οπτικός όταν πληρωθεί, θα είναι κουτσουρεμένα».

Παράλληλα, οι οπτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα του γυαλιού που θα παίρνει ο ασφαλισμένος. «Φοβόμαστε ότι θα υποβιβαστεί πολύ το γυαλί που θα παίρνει ο ασφαλισμένος. Η ποιότητα θα έγκειται στις καλές προθέσεις του εμπόρου», σημειώνει ο κ. Μαγρίζος. Η προθεσμία για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ είναι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass