ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Η ΤΟΜΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αν. Ξανθός: Το 2018 θα είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

*Ξεκίνησαν οι εγγραφές των πολιτών στη νέα Μονάδα Υγείας

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018 22:37

Με την πεποίθηση ότι «το 2018 θα είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» πραγματοποίησε τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας Αγ. Γεωργίου στη Λάρισα, χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό.

Η ανάπτυξη των δομών και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν για την κυβέρνηση «ένα μεγάλο στοίχημα», καθώς θεωρούν ότι με τη στελέχωση των νέων Μονάδων με οικογενειακούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους και την επιστημονική ομάδα των κοινωνικών λειτουργών, των επισκεπτριών υγείας και των νοσηλευτών θα καλυφθεί το κενό στο δημόσιο σύστημα υγείας», όπως σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι Μονάδες θα προσφέρουν ποιοτική φροντίδα πρωτοβάθμιου χαρακτήρα και κυρίως να δώσουν βάση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην παρέμβαση στην κοινότητα. Δεν προσθέτουμε απλώς νέες δομές και προσωπικό, αλλά αναπτύσσουμε το σύστημα με μία νέα φιλοσοφία, μία νέα αντίληψη που δεν δίνει βάρος μόνο στη θεραπεία, μόνο στην περίθαλψη μόνο στη φροντίδα των χρονίως πασχόντων αλλά δίνει έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη βελτίωση συνολικά των δεικτών υγείας των πολιτών της χώρας».

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι οι νέες Μονάδες να αποτελέσουν τις περιφερειακές δομές των Κέντρων Υγείας. Ευθύνη τους θα είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας, η αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική φροντίδα υγείας. Ο κ. Ξανθός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των ΤΟΜΥ υποστηρίζοντας ότι «σιγά-σιγά θα έχουμε μία βελτιωμένη εικόνα του συστήματος υγείας και σε συνδυασμό και με την αναβάθμιση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Κέντρων Υγείας των πόλεων και της υπαίθρου και τη στήριξη που έχουμε υλοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία το τοπίο για το 2018 προδιαγράφεται σαφώς καλύτερο. Θέλουμε το 2018 να είναι η χρονιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η χρονιά όπου οι πολίτες σε αυτό το πεδίο που είχε αποδιοργανωθεί μετά τον νόμο του 2014 που έδιωξε μαζικά 2.500 γιατρούς από τις δομές του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ αυτό σιγά-σιγά θα αναδιοργανωθεί και θα παρέχει υπηρεσίες πολύ σημαντικές στον κόσμο».

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε πως προχθές βγήκε η προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για τη σύμβαση των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «σημαντική εξέλιξη».

Τη στήριξη της αυτοδιοίκησης στην πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αναπτύξει τέτοιου είδους δομές στις συνοικίες της πόλης εξέφρασε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ενώ ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους της Μονάδας τόνισε ότι «πρέπει να φύγει από το μυαλό μας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πρέπει να μπούμε σε μια νέα κουλτούρα. Στην κουλτούρα της πρόληψης, της στήριξης, της διασύνδεσης με τις άλλες δομές υγείας».

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΤΟΜΥ στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου μέχρι και σήμερα έχουν εγγραφεί 170 πολίτες. «Πρόκειται για μια προσπάθεια που ήρθε για να μείνει», υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός προσθέτοντας ότι «είναι μια νέα τομή στο σύστημα υγείας. Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους που μας εμπιστεύονται. Πρόθεσή μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Στην τέλεση των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, ο διοικητής των Νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος, ο αναπληρωτής διοικητής του ΓΝΛ Δημήτρης Λιόλιος, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Βαγγέλης Γραντζής, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Βασιλική Αυγέρη, δημοτικοί σύμβουλοι, γιατροί, πολίτες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του προγράμματος Αυτοβοήθειας Σωτήρη Λαϊνά. Κατά τη συνάντηση στους χώρους που υλοποιείται το πρόγραμμα ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας και συζήτησε με τους ωφελούμενους. Παράλληλα, ο κ. Βαρδαρός ενδιαφέρθηκε για τον τρόπο προσέγγισης των ωφελουμένων και επεσήμανε το πρόβλημα της διείσδυσης των ναρκωτικών και του αλκοόλ στις νεότερες ηλικίες. «Πρόθεσή μας είναι να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες».

ΚΚΕ

Ανακοίνωση με αφορμή τα εγκαίνια της νέας ΤΟΜΥ στη Λάρισα εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ.

«Η Τοπική Μονάδα Υγείας στη Λάρισα είναι μία από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους "θεσμούς" για την 3η "αξιολόγηση". Προβλέπεται η δημιουργία τους, σε περιοχές με 10.000 – 12.000 κατοίκους, με 1 γιατρό, 1 νοσηλευτή και 1 διοικητικό, με διετείς συμβάσεις και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για 4 χρόνια. Όπως αναφέρει, είναι ένα από “τα διαρθρωτικά μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών”. Γι' αυτό οι οικογενειακοί γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας προβλέπεται να λειτουργήσουν ως "κόφτες" των ασθενών και των αναγκών τους, με υποτυπώδεις παροχές στο όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών του κράτους και του ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων, μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες Πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνιους πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα.

Οι κυβερνώντες αλλά και ο υπουργός από τη Λάρισα προπαγανδίζουν ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ) αποτελούν επιπλέον ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. (Π.Φ.Υ). Αυτό θα ίσχυε εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου κρατικού συστήματος Π.Φ.Υ, με επαρκή σε αριθμό, σε στελέχωση και εξοπλισμό κρατικών Κέντρων Υγείας, που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ.

*Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες σχετικά με τις ΤΟΜΥ στο τηλέφωνο: 2410-236742.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass