4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

«Αλλάζουμε για να ζούμε»

60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2018 15:18

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Φέτος το μήνυμα της εκστρατείας κατά του καρκίνου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είναι: «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ».

Ο καρκίνος σήμερα στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις από τον Π.Ο.Υ. την επόμενη δεκαετία θα είναι η πρώτη αιτία. Οι βασικότεροι παράγοντες που ανεβάζουν τον καρκίνο στην πρώτη θέση αιτιών θανάτου είναι από τη μία η καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από την άλλη η αύξηση του καπνίσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, τα κρούσματα εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν το διάστημα 2000-2020 και σχεδόν θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2030.

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι:

- ο καρκίνος του πνεύμονα με 1,3 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο,

- ο καρκίνος του στομάχου με σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο,

- ο καρκίνος του ήπατος με 662.000 θανάτους τον χρόνο,

- ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 665.000 θανάτους τον χρόνο,

- ο καρκίνος του μαστού με 502.000 θανάτους τον χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά για όλα τα είδη καρκίνου με εξαίρεση τον καρκίνο του πνεύμονα, του παγκρέατος και του ήπατος. Συνολικά η 5-ετής επιβίωση υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Όμως, η ευνοϊκή θέση της χώρας είναι σε κάποιο βαθμό πλασματική λόγω έλλειψης οργανωμένου εθνικού αρχείου νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και μελέτη του καρκίνου.  

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1958 κι από τότε στηρίζει κι αναπτύσσει δράσεις, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να καταφεύγουν συστηματικά σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο αλλά και τη στήριξη των ογκολογικών ασθενών.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Η πρόληψη είναι πολιτισμός, είναι στάση ζωής, είναι πράξη αγάπης απέναντι στον εαυτό μας και σε εκείνους που μας αγαπούν και μας νοιάζονται.

Ιδρυτές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ήταν αξιόλογοι επιστήμονες με περισσή αφοσίωση και αγάπη για τον άνθρωπο, οι αείμνηστοι Γεώργιος Κατσαφάδος και Αλέξανδρος Τζαζόπουλος.

Το 1960 η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κοντά στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Ο Αγιος Σάββας» δημιούργησε μικρούς ξενώνες φιλοξενίας των καρκινοπαθών και των συγγενών τους παρέχοντάς τους επίσης τροφή.

Το 1963 δημιουργείται και στη Θεσσαλονίκη Ξενώνας Καρκινοπαθών με την ενοικίαση Ιδιωτικής Κλινικής (τότε πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης ο αείμνηστος καθηγητής Α. Συμεωνίδης) και προσφέρεται δωρεάν στέγη, διατροφή και φαρμακευτική περίθαλψη ασθενών με καρκίνο από τη Μακεδονία και τη Θράκη, με πρόσβαση για παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία του Θεαγένειου Νοσοκομείου.

Οι Ξενώνες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (380 κλίνες) λειτουργούσαν μέχρι τον Μάρτιο του 1985, οπότε όλη η περιουσία τους παρεχωρήθη στο Δημόσιο και μετατρέπονται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την περίοδο 1997 – 2002 δημιουργείται το Ειδικό Κέντρο Φροντίδας-Αποθεραπείας Ασθενών με Καρκίνο» κλειστής νοσηλείας και διενέργειας σχετικών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Προγραμμάτων» στην Παιανία Αττικής 2.000 τ.μ. σε κτήμα 5.000 τ.μ.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην έγκυρη ενημέρωση του κοινού με ενημερωτικά φυλλάδια , ομιλίες και εκδόσεις βιβλίων, όπως η σειρά Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων για γιατρούς και αργότερα για νοσηλευτές. Διοργανώνει Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα Νοσηλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, Δημιουργεί Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης των Ογκολογικών Ασθενών και των συγγενών τους και τηλεφωνική Γραμμή Ελπίδας και πληροφόρησης για διακοπή καπνίσματος και προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία.

Με τη βοήθεια του Στρατού και του Ερυθρού Σταυρού διοργανώνει τον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν όλα για τη στήριξη ογκολογικών νοσοκομείων μέσω του κρατικού μηχανισμού.

Ιδρύει 110 παραρτήματα σε όλη τη χώρα.

Το παράρτημα της Λάρισας από το 2014 έχει στηρίξει την πραγματοποίηση δωρεάν μαστογραφιών σε 384 οικονομικά αδύναμες γυναίκες, έχει διοργανώσει ομιλίες ενημέρωσης για διάφορες μορφές καρκίνου κι έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος «ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ». Αφορά τη δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία της πόλης κι από φέτος σίτιση και μεταφορά των οικονομικά αδύναμων ογκολογικών ασθενών, που προσέρχονται στα νοσοκομεία μας από διάφορες περιοχές κι έχουν ανάγκη την πολυήμερη παραμονή τους στην πόλη μας , προκειμένου να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass