Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Έξι μήνες αναμονή για μια... βεβαίωση!

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2018 22:13

Έξι μήνες αναγκάζονται να περιμένουν γονείς και παιδιά για ένα ραντεβού στο νέο τμήμα Ειδικών Θεραπειών της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Όποιος καλεί στον τηλεφωνικό αριθμό 2413-501179 για να κλείσει ραντεβού ο υπάλληλος τον ενημερώνει πως η λίστα θα ανοίξει ξανά τον Μάρτιο και το επόμενο ραντεβού θα είναι για τον Ιούλιο και έπειτα. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΟΠΥΥ στέλνει όλη τη Θεσσαλία να εξυπηρετηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες του επιστημονικού προσωπικού είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στο πλήθος των αιτημάτων.

Οι γονείς παιδιών με κινητικές δυσκολίες που υποχρεούνται να πάρουν βεβαίωση για να συνεχίσουν τα παιδιά τους τις φυσικοθεραπείες βρίσκονται μπροστά στο εξής δίλημμα: ή να περιμένουν το ραντεβού ή να πληρώσουν από την τσέπη τους όλο το ποσό για να συνεχίσουν τα παιδιά τους τις φυσικοθεραπείες. «Αν περιμένω το ραντεβού τότε η εξέλιξη του παιδιού θα πάει πίσω. Μιλάμε για παιδιά, η ανάπτυξή τους γίνεται με γοργούς ρυθμούς αν μείνει εκτός φυσικοθεραπειών για έξι μήνες τότε όλα αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα δεν θα έχουν νόημα. Θα είναι σαν να ξεκινά πάλι από το μηδέν. Από την άλλη είναι μεγάλο το χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλουμε, τουλάχιστον με τη βεβαίωση παίρνουμε πίσω τα μισά χρήματα», σημειώνει γονέας που διαμαρτύρεται για τη μεγάλη αναμονή.

Το καθεστώς, όπως λένε στην «Ε» γονείς, άλλαξε πρόσφατα. Μέχρι πριν λίγο καιρό έκλειναν απογευματινό ραντεβού, τους χορηγούνταν η βεβαίωση και συνέχιζαν τις φυσικοθεραπείες των παιδιών τους, τελευταία όμως εξηγούν πως αυτό άλλαξε και ξεκίνησε ο «Γολγοθάς». «Ως μητέρα παιδιού που χρήζει ειδικών φυσικοθεραπειών αποπειράθηκα να κλείσω ραντεβού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για την καθιερωμένη βεβαίωση. Τη συγκεκριμένη βεβαίωση είμαι υποχρεωμένη να την πάρω καθώς βεβαιώνει ότι το παιδί χρήζει εξάμηνης ή ετήσιας αγωγής με τακτικές επισκέψεις σε ιδιωτικό φυσικοθεραπευτήριο. Η βεβαίωση αυτή που παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια από τον διευθυντή της Παιδιατρικής και την οποία συνυπόγραφε ο διευθυντής της Νευρολογικής έχει αντικατασταθεί με ραντεβού στο Τμήμα Ειδικών Θεραπειών της Παιδιατρικής Κλινικής που γίνεται μόνο κάθε Τετάρτη και το επόμενο ραντεβού είναι τον Ιούλιο 2018, η λίστα δε έχει κλείσει και θα ανοίξει Φεβρουάριο» δηλώνει η μητέρα, ενώ να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μόλις χθες για ραντεβού με το συγκεκριμένο τμήμα μας ενημέρωσαν ότι η λίστα θα ανοίξει τον Μάρτιο για να κλειστούν ραντεβού απ’ τον Ιούλιο και μετά.

Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις είναι απαραίτητες για κάθε παιδί αλλά η αναμονή είναι μεγάλη όταν αγγίζει τους έξι μήνες και όλα αυτά «για μια βεβαίωση που πρέπει να πάρει ο κάθε γονιός για να συνεχίσει το κάθε παιδί την καθημερινότητα με την ειδική αγωγή που οφείλει πάρει», σημειώνει προσθέτοντας ότι «εμείς οι γονείς προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις τα παιδιά να μην χάνουν καμία συνεδρία γιατί καθεμία που χάνεται αναστρέφει τη δουλειά μεγάλου διαστήματος και αυτό που παλεύουμε είναι την πλήρη και φυσιολογική ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό τους περιβάλλον».

Η καθημερινότητα των παιδιών με κινητικές δυσκολίες δεν μπορεί να διαθέτει και εμπόδια «η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν φροντίζει να διευκολύνει στην ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά με νέους νόμους μάς επιβάλλει εκτός από το βάρος της καθημερινότητας -που είναι πολύ διαφορετικό από των υπολοίπων να έχουμε και τη γραφειοκρατία. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει αυτές τις βεβαιώσεις (διότι έχει τις ειδικότητες που προβλέπονται από τη νομοθεσία) αν και το γνωρίζει αποτελεί ακόμα μια τροχοπέδη», καταλήγει ο γονέας.

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι «οι γονείς μπορούν να εξυπηρετούνται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και από το Γενικό Νοσοκομείο". Την ίδια ώρα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας αναφέρουν ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν για παιδιά που χρήζουν φυσικοθεραπειών.

Για την επίλυση του προβλήματος η διοίκηση του ΠΠΓΝΛ συγκάλεσε σύσκεψη «ζητήσαμε να αλλάξει η διαδικασία χορήγησης των βεβαιώσεων και να ενταχθούν και άλλοι γιατροί», σημειώνει ο διοικητής των Νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος.

Της Ζωής Παρμάκη