ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΠΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΛΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ραγδαία η εξέλιξη της Πνευμονολογίας στη Θεσσαλία

* Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία *Παρέμβαση Επιτροπής Αγώνα Βόλου για την καύση σκουπιδιών και δεσμεύσεις Κ. Αγοραστού για τις μετρήσεις

Δημοσίευση: 13 Απρ 2018 21:34

Η καρδιά της Ελληνικής Πνευμονολογίας χτυπά από χθες στη Λάρισα, όπου ξεκίνησε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Imperial» -και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή- το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο, που οργανώνει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρείας Νόσου.

Κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής πρώτης ημέρας του ετήσιου σεμιναρίου, που οργανώνεται αδιαλείπτως από το 1999 και εντεύθεν, ήταν ο συνταξιούχος πνευμονολόγος πρώην δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου, που τιμήθηκε από τους διοργανωτές με ειδική πλακέτα για τη συμβολή του στην εξέλιξη της πνευμονολογίας στη Θεσσαλία.

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του με την οποία έκλεισε η πρώτη ημέρα των εργασιών του σεμιναρίου, ο τιμηθείς πνευμονολόγος υποστήριξε ότι η εξέλιξη της επιστήμης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας υπήρξε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, μεταφέροντας τις εμπειρίες του από την άσκηση της ειδικότητάς του και περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τις συχνότερες ασθένειες και τα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπισή τους.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε τρεις βασικές περιόδους στην εξέλιξη της πνευμονολογίας, την πρώτη (1978-1985) με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους πέντε συνολικά πνευμονολόγους στη Θεσσαλία, τη δεύτερη (1985 μέχρι τέλη της δεκαετίας του '90) με τους νοσοκομειακούς πνευμονολόγους να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς και την τρίτη περίοδο (1999 μέχρι σήμερα) με την άνθηση της ειδικότητας ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, η οποία πλέον αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο σχεδόν των περιστατικών που στο παρελθόν έφευγαν για τις κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Από τις αναφορές του πρώην δημάρχου Βόλου δεν έλειψαν και αυτές για τα σανατόρια της Λαμίας και του Γ. Καραμάνη στα Χάνια Πηλίου, καθώς και για τα περιστατικά που ο ίδιος αντιμετώπισε από την ΑΓΕΤ, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της οποίας λόγω ρύπανσης υπήρξαν μεγάλες, από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα εξαιτίας της χρήσης αμιάντου καθώς και από τη βιοτεχνία επεξεργασίας χαλαζία, οι εργαζόμενοι της οποίας αντιμετώπισαν έντονα προβλήματα πυριτίασης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέδειξε την καθοριστική του συμβολή στην απόσυρση από την κυκλοφορία του γνωστού "τσιγάρου στραμονίου", που χρησιμοποιούνταν ως... θεραπευτικό μέσο στις περιπτώσεις άσθματος μετά από έγγραφη παρέμβασή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί υπουργίας Δοξιάδη το 1978.

Η επίσημη έναρξη του σεμιναρίου έγινε με στρογγυλό τραπέζι, όπου με συντονιστές τους καθηγητές Κ. Γουργουλιάνη και Μ. Ζουμπουλάκη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις συνέπειες στην υγεία και την οικονομία με τους ομιλητές να κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στο δίκτυο παρακολούθησης της ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα, στις μελέτες με επιδημιολογικά δεδομένα για τη ρύπανση στην περιοχή του Βόλου, στη ρύπανση του περιβάλλοντος και τις οικονομικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία καθώς και τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή πρώτη ημέρα του σεμιναρίου ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με ειδικά σεμινάρια για τους υπερήχους θώρακα, τα αγγειακά νοσήματα πνεύμονα -πνευμονική εμβολή και πνευμονική υπέρταση- με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για περιστατικά που αντιμετωπίζονται σε 6 τουλάχιστον πνευμονολογικές κλινικές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνης τόσο στο έντυπο του προγράμματος όσο και στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες αλλά και τις εταιρείες για τις χορηγίες τους γιατί με τον τρόπο αυτό "συμβάλλετε στη βελτίωση των κλινικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κεντρική Ελλάδα" υπενθυμίζοντας πως με τα έσοδα του προηγούμενου συνεδρίου βελτιώθηκε η δυνατότητα του ενδοσκοπικού εργαστηρίου και ενισχύθηκε η κινητικότητα συνεργατών της Κλινικής για μετεκπαίδευση σε χώρες της Ευρώπης.

Στην τελετή έναρξης και βράβευσης του Κυριάκου Μήτρου παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλος και ο αν. διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Χάρης Αποστολίδης.

Το σεμινάριο συνεχίζεται σήμερα με κλινικά φροντιστήρια και διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαλέξεις των καθηγητών των Πανεπιστημίων Λωζάνης και Βοστόνης αντίστοιχα σήμερα στις 8 μ.μ. με θέμα τη διαχρονική σχέση της Ιατρικής και του τουρισμού και αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι με θέμα τη δεοντολογία που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικές συνεδρίες είναι αφιερωμένες την Κυριακή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, στην εκπαίδευση και τις επαγγελματικές προοπτικές νέων πνευμονολόγων με τους συμμετέχοντες να συζητούν για τις προσδοκίες των ειδικευομένων για την εκπαίδευσή τους αλλά και το καυτό θέμα της αξιολόγησης των κλινικών. Επίσης θα διατυπωθούν οι εμπειρίες των νέων πνευμονολόγων που βρίσκονται σε παράταση, είναι επικουρικοί, ξεκίνησαν να ιδιωτεύουν ή εργάζονται στη φαρμακοβιομηχανία.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Θέλουμε μηχανισμό ελέγχου για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιθυμεί ένα αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των Θεσσαλών δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε παρέμβασή του στην έναρξη του σεμιναρίου διαβεβαιώνοντας πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρά το γεγονός ότι παραμένουν υποστελεχωμένες.

Προηγουμένως είχε προκληθεί από αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα του Βόλου, που, εκφράζοντας αγωνία για την καύση εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών από ιδιωτική εταιρία, κάλεσε τον περιφερειάρχη να απαντήσει αν λειτουργούν οι σταθμοί ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων καταγράφονται για την ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Αγοραστός διαβεβαίωσε την επιτροπή για τη μέτρηση της ρύπανσης παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλά και για την ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα των μετρήσεων στον ιστότοπο της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στους δύο μετρητές σε Λάρισα και Βόλο και εξέφρασε τη βούληση της περιφερειακής αρχής να εγκαταστήσει μετρητές και στις δύο πόλεις της Δυτικής Θεσσαλίας. Αποκάλυψε ωστόσο ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης πιστοποιημένων μετρητών από το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο μετρητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκε στο στρογγυλό τραπέζι νωρίτερα, δεν είναι πιστοποιημένος για να μετρά την αέρια ρύπανση!

«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδιώκουμε ένα αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου και είμαστε εδώ για να τον προωθήσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass