ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δωρεάν υγεία μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού

*Απόσυρση της απόφασης ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, που καλεί σε γενικό ξεσηκωμό τους ασφαλισμένους

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 21:00

Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον το δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να προχωρήσει σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για υπουργική απόφαση εφαρμοστική του μνημονιακού νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Αύγουστο ως προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου καθώς θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων. Οι ιατρικοί φορείς μάλιστα κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για αιφνιδιασμό αλλά και προχειρότητα ζητώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού για την καθιέρωση και εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται από τον μνημονιακό νόμο 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Παραπέμπει τον ασθενή στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών και συγκεκριμένα άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης με τη χρήση της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο ασθενής μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Με τη χρήση της υπάρχουσας διαδικτυακής εφαρμογής (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.

Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή.

ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ…

Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης προκάλεσε την πλήρη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, που με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ερασιτεχνικές επιλογές των κυβερνητικών αρμοδίων», ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποσύρει την απόφαση και καλεί τους ασφαλισμένους σε γενικό ξεσηκωμό υποστηρίζοντας ότι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος επέκρινε την επιλογή του υπουργού Υγείας να αιφνιδιάσει για μια ακόμα φορά καθώς είχε καλλιεργήσει ελπίδες ότι δεν θα ίσχυε το «gatekeeping» για τους ειδικούς γιατρούς και να υπογράψει την απόφαση χωρίς να ολοκληρωθεί η διαβούλευση στο πλαίσιο της αρμόδιας διαπαραταξιακής επιτροπής υπογραμμίζοντας την πλήρη αδυναμία εφαρμογής της απόφασης στο νομό Λάρισας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εναρμονισμένος με τη στάση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη νέα υπουργική απόφαση (Γ1α/Γ.Π.οικ.29106/13-4-2018), που αναφέρεται στην καθιέρωση και εφαρμογή του συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργούς, ουρολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους, χειρουργούς, κ.λπ.) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, αν δεν προϋπάρχει η ηλεκτρονική έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) ή των νέων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών οικογενειακών γιατρών (Παθολόγων, Γενικής Ιατρικής, Παιδιάτρων).

Η τραγική ειρωνεία όμως είναι ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται ολοκληρωμένο δίκτυο οικογενειακών γιατρών δημόσιων δομών, ούτε και ιδιωτών συμβεβλημένων σε ικανοποιητικό αριθμό για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διαπαραταξιακής επιτροπής του ΠΙΣ και υπ. Υγείας για τις συμβάσεις των υπολοίπων ειδικευμένων γιατρών. Η κατάσταση αυτή δυστυχώς θα έχει σαν άμεση τραγική συνέπεια την ανυπέρβλητη δυσκολία στην πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους γιατρούς και νοσοκομεία.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και τον γενικό ξεσηκωμό των ασφαλισμένων, που θίγονται άμεσα από τις ερασιτεχνικές επιλογές των κυβερνητικών αρμοδίων» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

 

Διευκρινίσεις Ξανθού για τον οικογενειακό γιατρό

 2JANUOS GIATROS

 

ΑΘΗΝΑ

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού για τον οικογενειακό γιατρό, το υπ. Υγείας έδωσε αργά χθες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο η τελική επιλογή γιατρού θα εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα, οι πολίτες θα έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής, ενώ αυξάνεται η χρονική διάρκεια των επισκέψεων στο γιατρό.

Αναλυτικά, με τις υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν, προβλέπεται η αύξηση της χρονικής διάρκειας των προγραμματισμένων επισκέψεων-από 10' σε 15’. Ωστόσο επισημαίνεται, ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης, υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού.

Επίσης καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα.

«Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019 και οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Με παραπομπή και χωρίς παραπομπή. Αυτό έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.

Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι με βάση τα παραπάνω «δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων, δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού και δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού».

Ακόμη, οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους, ενώ εξυπακούεται -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, νοσοκομεία).

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Καταστρέφει ΕΟΠΥΥ και Πρωτοβάθμια Υγεία

 

3MPARGIVTAS GIATROS «Η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» δηλώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος του τομέα Υγείας Κώστας Μπαργιώτας υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση το υπουργείο στερεί υπηρεσίες από τους ασθενείς γιατί «θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη δωρεάν, ελεύθερη πρόσβασή τους σε θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ».

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του «Ο υπουργός Υγείας αποφάσισε ξαφνικά πως επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών. Το λεγόμενο gatekeeping εφαρμόζεται προφανώς ως προαπαιτούμενο. Υποτίθεται πως θα αφαιρέσει χρήματα από τους «κακούς» ιδιώτες. Στην πραγματικότητα, όμως, στερεί υπηρεσίες από τους ασθενείς, αφού θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στη δωρεάν, ελεύθερη πρόσβασή τους σε θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Ξαφνικά, οι ελλιπέστατες υπηρεσίες οικογενειακού γιατρού της ΠΦΥ θα βρεθούν εν μια νυκτί με ένα ακόμη δυσβάστακτο, αχρείαστο γραφειοκρατικό βουνό.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 σχεδόν διπλασιάστηκε, σε σύγκριση με το 2015, το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων που, ενώ είχαν ανάγκη για εξετάσεις ή θεραπεία, δεν απευθύνθηκαν για οικονομικούς λόγους σε υπηρεσίες υγείας.

Βροντοφωνάζαμε κατά την ψήφιση του ν. 4486/2017 ότι το σύστημα της ΠΦΥ θα αποτύχει. Η αποτυχία της «λειτουργίας» των Το.ΜΥ είναι δεδομένη και παταγώδης. Η παρούσα Απόφαση είναι η ταφόπλακα της ΠΦΥ. Η κυβέρνηση όλο και πιο καθαρά μεροληπτεί υπέρ ενός προνοιακού συστήματος υγείας. Όποιος χρειάζεται από εδώ και πέρα καρδιολόγο, για παράδειγμα, έχει δύο επιλογές: ή θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα πανηγυρίζει - όλο και περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται στην πόρτα του- ή θα στοιβαχθεί στις εφημερίες των νοσοκομείων. Αξιόπιστη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο, με δεδομένη την κατάρρευση των κρατικών δομών ΠΦΥ, απλώς δεν μπορεί να υπάρξει. Συνταξιούχοι και μισθωτοί εξαναγκάζονται να πληρώνουν διπλά. Τις ιδεοληψίες του Υπουργείου με τις εισφορές τους και το γιατρό και τα φάρμακά τους από την τσέπη τους. Ο κυνισμός είναι απίστευτος. Προκειμένου να «βγει» η αξιολόγηση, ο λογαριασμός πηγαίνει στα συνήθη υποζύγια.

Είμαστε υπέρ ενός συστήματος ανοικτής πρόσβασης με ενοποιημένες υπηρεσίες υπό τον αυστηρό, δημόσιο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά και τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass