Νέα δομή πρόληψης-προαγωγής υγείας στα Φάρσαλα

* Στεγάζεται στο ΚΕΠ και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγείας * Δημιουργείται -προαιρετικά- ιατρικός φάκελος για κάθε Φαρσαλινό/ή

Δημοσίευση: 23 Απρ 2018 22:06
Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, στοχεύουν στην επιτυχία του εγχειρήματος, προς όφελος της καλής υγείας των πολιτών Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, στοχεύουν στην επιτυχία του εγχειρήματος, προς όφελος της καλής υγείας των πολιτών

Ένα πολύτιμο για την υγεία των πολιτών του, εγχείρημα, ξεκίνησε ο Δήμος Φαρσάλων, στοχεύοντας να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στην κατάκτηση της ευεξίας τους.

Δημιούργησε έναν χώρο που αγκαλιάζει τους ανθρώπους που ζητούν ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και τον δύσκολο ρόλο της αφύπνισης της κοινωνίας και ευαισθητοποίησή της στην πρόληψη, υποστηρίζοντας ακράδαντα ότι είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ο λόγος για το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία (εν συντομία ΚΕΠ Υγείας), το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στην πόλη των Φαρσάλων και στοχεύει να αναπτύξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε αποστολή του, προσφέροντας στήριγμα βοήθειας στους πολίτες του δήμου.

Την ίδρυση, το έργο και τους στόχους του ΚΕΠ Υγείας, για την κατάκτηση της καλής υγείας των πολιτών, στηρίζει θερμά ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, και αρμόδια για τη λειτουργία του είναι η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ) κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου.

Αναλυτικότερα για το ΚΕΠ Υγείας Φαρσάλων, η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε στην «ΕτΔ»: «Ο Δήμος Φαρσάλων με γνώμονα την κοινωνική πολιτική που πρεσβεύει και χαράσσει, αλλά και την ευαισθησία του, ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων προαγωγής της υγείας και υποστηρίζοντας την ιδέα της προληπτικής ιατρικής και της αναβάθμισης της υγείας, δημιούργησε μέσα στο υπάρχων ΚΕΠ του Δήμου του, το ΚΕΠ Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων προληπτικού ελέγχου και ιατρικών εξετάσεων με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση των δημοτών.

Οι δράσεις γίνονται κυρίως στην έδρα του Δήμου Φαρσάλων αλλά και στις Τοπικές Κοινότητες.

Με την ιδιότητά μου, αυτή της πολιτικής εκπροσώπου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και ως πρεσβευτής του οράματος του Δήμου μας, πιστεύω ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, αποτελεί μια δομή με κύριο μέλημά της την ισότητα όλων των δημοτών μας, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας».

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Επίσης, για τον ρόλο και τις υπηρεσίες του ΚΕΠ Υγείας Φαρσάλων, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ, αναφέρει: «Γενικότερα ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας και βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως: α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα.

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας.

Εφόσον το επιθυμεί, θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.

Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους ανασφάλιστους.

Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.

Ο δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας Φαρσάλων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Μαΐου, και στο πλαίσιό τους θα γίνει ενημέρωση για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο, ενώ θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα «Μεταμοσχεύσεις».

 Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, την επιστημονική ενημέρωση για το ΚΕΠ Υγείας θα πραγματοποιήσει ο ακτινολόγος ιατρός κ. Θεόδωρος Κοντονίκας, ενώ στην ημερίδα για τη μεταμόσχευση οργάνων θα συμμετέχει ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας με πρόεδρο την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και ομιλητή τον παιδίατρο – αιματολόγο, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιο Γραφάκο.

Επίσης κύριος ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο κορυφαίος καθηγητής Παθολογίας, Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, νεφρολόγος Ιωάννης Μπολλέτης.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass