Όχι «τροχονόμος» ο οικογενειακός γιατρός

* Την απόσυρση πρότασης Ξανθού ζητούν οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2018 15:50

Την απόσυρση της υπουργικής απόφασης Ανδρέα Ξανθού, με την οποία εφαρμόζει τον μνημονιακό νόμο και προβλέπει την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ειδικούς γιατρούς μόνο μέσω των οικογενειακών γιατρών ζητά ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λάρισας κ. Αστ. Τσούτσας.

Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "το νέο αυτό σύστημα στερεί από τον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει σε τι γιατρό και νοσηλευτικό ίδρυμα θα καταφύγει για το πρόβλημα της υγείας του, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπ. Υγείας" και στηρίζει το αίτημα τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού όσο και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για την απόσυρση της υπουργικής απόφασης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των συνταξιούχων "Η πρόσφατη απόφαση του υπ. Υγείας διαμορφώνει ένα σφικτό πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.) και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ εξειδικευμένους γιατρούς (καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γυναικολόγους, χειρουργούς, νευρολόγους, οφθαλμιάτρους, ουρολόγους κ.λπ.). Η πρόσβαση αυτή θα γίνεται από 1-1-2019 αποκλειστικά και μόνο με παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό (Παθολόγο ή Γενικής Ιατρικής για τους ενήλικες και Παιδίατρο για τα παιδιά). Μέχρι τότε θα λειτουργεί παράλληλα και το παλιό σύστημα.

Το νέο αυτό σύστημα στερεί από τον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει σε τι γιατρό και νοσηλευτικό ίδρυμα θα καταφύγει για το πρόβλημα της υγείας του, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπ. Υγείας.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει προκαλέσει μια σειρά από δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να εκφράζεται έντονος προβληματισμός από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

Σε ελάχιστες χώρες του εξωτερικού που είχε εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε για τον λόγο ότι οι πολίτες δεν είχαν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ειδικούς γιατρούς και παρατηρούνταν επιπλοκές ή/και θάνατοι από καθυστερημένες παραπομπές.

Τα ανυπέρβλητα εμπόδια που μπαίνουν στην αναζήτηση υπηρεσιών υγείας από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, ουσιαστικά μετακυλύουν κι άλλο κόστος στις τσέπες μας, παρά τις γενναίες εισφορές που δώσαμε μέχρι τώρα, στον ασφαλιστικό μας φορέα ο καθένας.

Βασικές αρχές μιας οργανωμένης και ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή γιατρού και η αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού. Η επαρκής δε χρηματοδότηση είναι η κινητήριος δύναμη του συστήματος.

Ο οικογενειακός γιατρός δεν θα πρέπει να είναι ο «τροχονόμος» ή ο «φύλακας» του συστήματος, είτε υπηρετεί στις δημόσιες δομές, είτε είναι συμβασιούχοι του ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός γιατρός (Παθολόγος, Γενικής Ιατρικής, Παιδίατρος) θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμά μας και όχι υποχρέωσή μας. Πρέπει να είναι σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων κ.λπ.

Τέλος στηρίζουμε τη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και ζητάμε την απόσυρση κάθε απόφασης που βάζει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στο Σύστημα Υγείας" καταλήγει ο κ. Τσούτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass