×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/198055

Τα φετινά κονδύλια για τις εφημερίες γιατρών

Δημοσίευση: 24 Απρ 2018 22:17

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατανέμεται το ποσό των 260.350.000 ευρώ για τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Για τις εφημερίες 1.893 ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., ειδικευομένων ιατρών (Πολιτικών και Στρατιωτικών), πανεπιστημιακών ιατρών, μονίμων ιατρών του Δημοσίου, αγροτικών ιατρών, επικουρικών ιατρών και ΠΕ ιατρών των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ προβλέπονται 20 εκατ. ευρώ ενώ για τους αντίστοιχους γιατρούς των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ 4,7 εκατ. ευρώ.TA FETINA KONDYLIA 23 4 2018

Για τις εφημερίες των 140 ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., των ειδικευομένων ιατρών (Πολιτικών και Στρατιωτικών) και των επικουρικών ιατρών του ΕΚΑΒ κατανέμεται το ποσό των 2.650.000 ευρώ.

«Αρρυθμίες» στη Θεσσαλία λόγω βηματοδοτών

ARRYUMIES 23 4 2018

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναγνωρίστηκε η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων ως Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών –το τρίτο μετά την Πανεπιστημιακή κλινική της Λάρισας και την Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Ως εμφυτευτές βηματοδοτών στο Κέντρο αναγνωρίστηκαν ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Δημήτρης Πλατογιάννης και ο επιμελητής Βασίλης Λάσχος.

«Η αναγνώριση της κλινικής μας ως Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών αναβαθμίζει το Νοσοκομείο Τρικάλων και αναμένεται να συμβάλει στη συνολική μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κεντρική Ελλάδα» δήλωσε στην «Ε» ο κ. Πλατογιάννης σημειώνοντας πως η κλινική προσφέρει τις υπηρεσίες της –εκτός της εμφύτευσης βηματοδοτών προσφέρει πρωτογενή αγγειοπλαστική- 365 ημέρες τον χρόνο καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Σύμφωνα με στοιχεία της κλινικής εξυπηρετούνται 150-200 περιστατικά βηματοδοτών ετησίως από την περιοχή των Τρικάλων αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας, ενώ εκτός των δύο αναγνωρισμένων άλλοι δύο γιατροί εκπαιδεύονται για τη στήριξη του Κέντρου.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ Φίλιππος Τρυποσκιάδης αν και απέφυγε επισήμως να σχολιάσει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την αναγνώριση του Κέντρου στα Τρίκαλα ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτικός καθώς είχε εκφράσει ως γνωστό τις ενστάσεις του στο παρελθόν δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας αλλά και της εμπλοκής του ΚΕΣΥ.

Την αναγνώριση του Κέντρου στο Νοσοκομείο Τρικάλων αρνήθηκε να σχολιάσει και ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας κ. Παν. Νάνος επισημαίνοντας πάντως ότι κύριο μέλημα της διοίκησης είναι να καλύψει τις ανάγκες σε βηματοδότες, αγγειοπλαστική κ.λπ. από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σε ημέρες που δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο.

 

Διαζύγιο και φτώχεια αυξάνουν

τον κίνδυνο για ένα δεύτερο έμφραγμα

Οι άνθρωποι που επιβίωσαν από ένα πρώτο έμφραγμα και οι οποίοι έχουν πάρει διαζύγιο ή είναι φτωχοί (ή ακόμη χειρότερο και τα δύο μαζί), κινδυνεύουν περισσότερο από ένα δεύτερο έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ομ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας "European Journal of Preventive Cardiology" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμαναν την ανάγκη μιας πιο εντατικής θεραπείας για όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ένα ακόμη έμφραγμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση σχετίζεται με τον κίνδυνο ενός πρώτου εμφράγματος, αλλά η νέα μελέτη επεκτείνει τον κίνδυνο και σε ένα δεύτερο έμφραγμα, ενώ προσθέτει το διαζύγιο ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 30.000 άτομα που είχαν πάθει μη θανατηφόρο έμφραγμα και τα οποία παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια επί τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. Διαπιστώθηκε ότι οι διαζευγμένοι ασθενείς ήσαν κατά μέσο όρο 18% πιθανότερο να πάθουν δεύτερο έμφραγμα, σε σχέση με όσους ήσαν ακόμη παντρεμένοι.

Οι πιο ευκατάστατοι ασθενείς που ανήκαν στο ανώτερο τμήμα της εισοδηματικής κλίμακας, είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα ενός δεύτερου εμφράγματος, ενώ εκείνοι με πάνω από 12 χρόνια εκπαίδευση, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο, σε σχέση με τα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου με κάτω από εννέα χρόνια εκπαίδευσης.

Οι ανύπαντροι και οι χήροι και των δύο φύλων είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα δεύτερου εμφράγματος σε σχέση με τους παντρεμένους. Όπως είπε ο Ομ, «ο γάμος φαίνεται να προστατεύει από επόμενα εμφράγματα».

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανύπαντροι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από ένα δεύτερο έμφραγμα σε σχέση με τις ανύπαντρες γυναίκες. Από την άλλη, το υψηλό εισόδημα φαίνεται να «προστατεύει» περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες.

«Το μήνυμα-κλειδί από τη μελέτη μας είναι ότι η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση σχετίζεται με επόμενα εμφράγματα. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι γι' αυτό, οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την οικογενειακή, οικονομική και μορφωτική κατάσταση των ασθενών, όταν αξιολογούν τον κίνδυνο για ένα ακόμη έμφραγμα. Επίσης πρέπει να χορηγούν πιο εντατική θεραπεία στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωνάσειο: Αποπληρώθηκε χρέος 110 εκατ. ευρώ

Τα αποτελέσματα της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης των οικονομικών και λειτουργικών δεδομένων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου παρουσιάζονται στον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων του Κέντρου για το 2017. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων και περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1,57% σε σχέση με το 2016. Ένας καίριος δείκτης για την αποτύπωση αυτών είναι το κλάσμα μεταξύ υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Το 2015, ο δείκτης βρισκόταν στο 1,58, το 2016 μειώθηκε στο 0,76 και το 2017 έφτασε το 0,38. Τούτο συνεπάγεται μια υγιή πλέον σχέση με τους προμηθευτές, με απώτερο σκοπό πάντα την εξασφάλιση καλύτερων τιμών και όρων συνεργασίας.

Αναφορά γίνεται επίσης στην αποπληρωμή του συσσωρευμένου χρέους των προηγούμενων ετών, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Το χρέος αποπληρώθηκε χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου και των Υπηρεσιών του Κέντρου, γεγονός που δίνει νέες προοπτικές στη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Όσον αφορά στα λειτουργικά στοιχεία: τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά ανήλθαν σε 1.862 και τα καρδιολογικά σε 6.046. Η νοσοκομειακή θνητότητα παραμένει χαμηλή, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,21% σε σχέση με το 2016. Το σύνολο περιστατικών στα Εξωτερικά Ιατρεία και τα Διαγνωστικά Τμήματα έφθασαν τα 102.341. Τo 2017 πραγματοποιήθηκαν οκτώ μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Αναφορά γίνεται ακόμη στη δημιουργία της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς η οποία απευθύνεται σε ασθενείς και τις οικογένειές τους με κληρονομικά και σπάνια νοσήματα, σε οικογένειες με ιστορικό αιφνιδίου θανάτου, σε αθλητές και νέους με συμπτώματα ή αδιευκρίνιστα καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Ετήσιος Απολογισμός 2017 βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.onasseio.gr

Το 90% των Ελλήνων δεν μπορεί

να πληρώσει για την υγεία του!

Υψηλές “αντοχές” επιδεικνύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες στο κόστος των υπηρεσιών υγείας, σε αντίθεση με τους Έλληνες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία “αγκομαχούν”.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφέρει χαρακτηριστικά πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (71%) ήταν σε θέση να καταβάλει χωρίς πρόβλημα τις δαπάνες υγείας το 2016. Ανάμεσά τους δεν βρέθηκαν, για προφανείς λόγους, τα νοικοκυριά της χώρας μας. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν, αντίθετα, “πρωταθλητές” στην αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών τους εξόδων.

Αναλυτικά:

Περισσότερο από το 80% των νοικοκυριών σε 7 κράτη-μέλη ανέφεραν ότι ήταν σε θέση να πληρώσουν άνετα το κόστος των υπηρεσιών υγείας:

Φινλανδία (87%),

Ηνωμένο Βασίλειο (86%),

Γερμανία (85%),

Σουηδία (84%),

Δανία (82%),

Λιθουανία (81%), και

Λουξεμβούργο (80%).

Αντίθετα, πάνω από το 50% των νοικοκυριών σε 6 κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην κάλυψη αυτών των δαπανών:

Ελλάδα (90%),

Ουγγαρία (74%),

Κύπρος (72%),

Λετονία (64%),

Σλοβενία (61%), και

Ιταλία (56%).

Στην πλειονότητα των κρατών-μελών, η δυσκολία κάλυψης του κόστους των υπηρεσιών υγείας ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα (40%), από ό,τι τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα (27%). Από την άποψη αυτή, οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (58% για τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα έναντι 19% για τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα), το Λουξεμβούργο (46% έναντι 14%) και τις Κάτω Χώρες (48% έναντι 22%).

Gallery άρθρου

{gallery}198055{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass