ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Διαχωρίζονται τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

* Προωθείται ο χωρισμός των διασυνδεόμενων νοσοκομείων με προτεραιότητα σε Λάρισα και Ηράκλειο. * Αυξάνονται, από 7 σε 9, οι Υγειονομικές Περιφέρειες. * Σκέψεις και προτάσεις για την 5η ΥΠΕ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2018 21:45

Θέμα χρόνου είναι πλέον η εξαγγελθείσα αποσύνδεση και αυτονόμηση των δύο νοσοκομείων της Λάρισας καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρεται αποφασισμένη να εντάξει τον διαχωρισμό των διασυνδεόμενων νοσοκομείων στο επικείμενο νομοσχέδιο σκούπα, που θα δοθεί εκτός απροόπτου τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο -σκούπα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων με στόχο την αλλαγή της λειτουργίας των νοσοκομείων, των οργανογραμμάτων, των κλινικών ενώ αναμένεται να περιέχει και τις αλλαγές στις ειδικότητες, στις επιστημονικές εταιρείες αλλά και στα ιατρικά συνέδρια.

Με το ενδιαφέρον της Λάρισας να εστιάζεται τόσο στον διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων, που είχαν συνενωθεί το 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και στις επικείμενες αλλαγές στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο νομοσχέδιο- σκούπα περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις για τον διαχωρισμό των διασυνδεόμενων νοσοκομείων με προτεραιότητα στα νοσοκομεία της Λάρισας και του Ηρακλείου για τα οποία υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις -υπάρχει απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ που προβλέπει τη λειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας ως δύο αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες- και εξαγγελίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας –στη Λάρισα σχετικές δεσμεύσεις έχουν αναλάβει τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2016 μετά από σύσκεψη με στελέχη και εργαζομένους των νοσοκομείων της Λάρισας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παύλος Πολάκης με συνέντευξή του στην «Ε».

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου επισημαίνοντας ότι παράλληλα με τον διαχωρισμό των νοσοκομείων σε Λάρισα και Ηράκλειο θα προχωρήσει και ο διαχωρισμός των νοσοκομείων της Αλεξανδρούπολης, της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας για να συμπληρώσει πως θα ακολουθήσει η προσαρμογή των οργανισμών των αυτόνομων νοσοκομείων στον πρότυπο οργανισμό που θα καταλήξει μετά από διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας.

Η επιλογή αυτή, αναφέρουν έγκυρες πηγές, έγινε σε εκείνα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία τα οποία απείχαν χιλιομετρικά μεταξύ τους ή δεν παρουσίαζαν συνάφεια διοικητική με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Στις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το θέμα παρέπεμψε ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος επισημαίνοντας πως η αυτονόμηση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν είναι καινούργια υπόθεση, έχει εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά το παρελθόν στη Λάρισα για να συμπληρώσει πως η διόρθωση των Οργανισμών θα απαιτήσει χρόνο μετά την ψήφιση του διαχωρισμού.  

Όσον αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές στις Υγειονομικές Περιφέρειες φέρεται να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από 7 που είναι σήμερα γίνονται 9, καθώς διαχωρίζονται η 6η ΥΠΕ της Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, καθώς και η 4η ΥΠΕ της Μακεδονίας και της Θράκης. Το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας θεωρεί αναγκαίο να προχωρήσει στον συγκεκριμένο διαχωρισμό προκειμένου να είναι πιο ευέλικτες οι ΥΠΕ καθώς η 6η και η 4η περιελάμβαναν πολλές περιοχές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως την ύπαρξη προβληματισμών και για την 5η ΥΠΕ καθώς έχει προταθεί η μετακίνηση της Εύβοιας και της Βοιωτίας στην Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής (1η ΥΠΕ) ενώ άλλες προτάσεις προβλέπουν την παραμονή των δύο περιοχών στις αρμοδιότητες της 5ης ΥΠΕ και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων με τη θεσμοθέτηση θέσης υποδιοικητή, στις αρμοδιότητες του οποίου θα ανήκουν οι δύο περιοχές χωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να έχει καταλήξει οριστικά.

Παράλληλα επανέρχονται τα Περιφερειακά Συμβούλια σε κάθε ΥΠΕ τα οποία όμως θα αποτελούν επιστημονικά όργανα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων όπως γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ. ώστε να συμβάλουν στον σχεδιασμό και στις βελτιώσεις των υγειονομικών μονάδων. Τα προαναφερθέντα θέματα αναμένεται να απασχολήσουν τους διοικητές των ΥΠΕ στην επικείμενη συνάντηση του Μαΐου στην Αθήνα ενώ σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το νομοσχέδιο παρέχοντας τη δυνατότητα των παρατηρήσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς αφού θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass