ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ελλειψη πολιτικής βούλησης για το αντικαρκινικό κέντρο

* Τις απόψεις των κυβερνητικών διαψεύδει εκ νέου ο καθηγητής του ΕΜΠ Ε. Γαζής επικαλούμενος την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ιατρικής Σχολής και του ΕΜΠ * Νέα ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Γιάννη Μανιάτη

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2018 23:00

Με «γαϊτανάκι» δηλώσεων μεταξύ μελών της επιστημονικής κοινότητας συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά τη δημόσια καταγγελία του Ευάγγελου Γαζή, καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να διεκδικήσει την απόκτηση και την εγκατάσταση καινοτόμου μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων.

Η απομάκρυνση της προοπτικής ανάληψης και κατασκευής του Αντικαρκινικού Κέντρου του CERN στη Λάρισα προκάλεσε στους τοπικούς φορείς «μούδιασμα» την ημέρα εορτής του πολιούχου της πόλης με λαμπρές εκδηλώσεις, αν και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός εμφανίστηκε εκ νέου δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, καθώς διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την προώθηση της υπόθεσης την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά τηρεί σιγή ιχθύος.

Στις ανακοινώσεις τόσο του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη περί «ανώριμου εγχειρήματος» εξαιτίας του υψηλού κόστους της επένδυσης σε συνδυασμό με το πειραματικό στάδιο και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της μεθόδου, όσο και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας που υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN, ούτε υπάρχει κάποια σχετική μελέτη από ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα της χώρας μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης στη χώρα μας» ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας στο CERN κ. Κων. Φουντά στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. Δηλώσεις που έσπευσε να απαντήσει σε όλα τα σημεία ο κ. Γαζής εμμένοντας στις απόψεις του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φουντάς με τις δηλώσεις του υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση (140.000.000 - 170.000.000 ευρώ), με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των χωρών τους να χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να επιβιώσουν. Ενώ διαψεύδει την ύπαρξη μελέτης βιωσιμότητας επισημαίνοντας πως "αν ο κ. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ για να λάβει το θέμα τη σωστή πορεία, όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθ. Ε. Γαζή μέχρι σήμερα».

Στις απόψεις του καθηγητή Ιωαννίνων έσπευσε να απαντήσει χθες το πρωί ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN κ. Γαζής παραπέμποντας στην πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΕΜΠ, του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων για τη συγκεκριμένη υποδομή.

«Θα ήταν πολύ χρήσιμο ο Κ. Φουντάς να μην επιχειρηματολογεί γενικά και απλοϊκά χωρίς να παραθέσει επιστημονικά στοιχεία και να καταλήγει απερίφραστα σε ποσά που υπογράφει τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου κέντρου. Άλλωστε συζητάμε για τη Δημόσια Υγεία του πληθυσμού της χώρας μας και όχι για ιδιωτικό κερδοσκοπικό κέντρο. Δεν θα πρέπει η υγεία να υπολογίζεται μόνο με οικονομικά στοιχεία και κριτήρια...», υποστηρίζει ο κ. Γαζής για να αναρωτηθεί αναφορικά με την επιχειρηματολογία περί βιωσιμότητας «πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το CERN σκοπεύουν να διαθέσουν μια τέτοια υποδομή σε βαλκανική χώρα (Μαυροβούνιο, κ.λπ.) που το επιστημονικό, τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο αυτής της χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλό, εφόσον η υποδομή αυτή δεν είναι βιώσιμη;».

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης και στις αναφορές ότι δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις στη ΓΓΕΤ ο κ. Γαζής αναφέρει:

«Λυπάμαι που αγνοεί ο καθηγητής Κων/νος Φουντάς τις παγκοσμίως καθιερωμένες διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης υποδομών της εθνικής υγείας. Η εξασφάλιση μιας υποδομής θεραπείας καρκίνου ύψους 100 εκατ. ευρώ ή και περισσότερο κατά τον κ. Φουντά, δεν αφορά στην υποβολή ενός ερευνητικού προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά στην πολιτική βούληση και απόφαση με συγκεκριμένο στόχο. Άλλωστε ο κ. Φουντάς είναι τρέχων συντονιστής εγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος ενίσχυσης ερευνητικών υποδομών από τη ΓΓΕΤ, που υπεβλήθη από ΟΛΕΣ τις πειραματικές ομάδες Σωματιδιακής Φυσικής, που αφορά στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Αττικής, Ανοικτό, Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Δημόκριτο, με το αστρονομικό ποσό των 500.000 ευρώ! Το αναφέρω αυτό για να καταδείξω ότι ΚΑΝΕΝΑ ερευνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να στηρίξει την ίδρυση μιας τέτοιας υποδομής, αλλά απαιτείται γενναία Κυβερνητική απόφαση.

Παρ’ όλα αυτά ο καθηγητής Κων/νος Φουντάς οφείλει να γνωρίζει ότι έχει κατατεθεί στη ΓΓΕΤ από το 2014 πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΕΜΠ, του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων για την συγκεκριμένη υποδομή στην οποία συμμετέχει και ο κ. Γαζής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ό,τι ήταν να κάνει το έκανε. Προετοίμασε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τη μελέτη και με πολύ προσεκτικές κινήσεις προετοίμασε την υλοποίηση του σχεδίου, που παρουσίασε ακόμα και στον πρωθυπουργό αλλά ένα τέτοιο κέντρο απαιτεί ειδικές άδειες και για τις ειδικές άδειες χρειάζεται πολιτική βούληση που όπως αποδεικνύεται δεν υπάρχει», επανέλαβε χθες ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.

Αν και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας απέφυγε να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του δεδομένης της κυβερνητικής άρνησης, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μελετά με τους συνεργάτες του προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του, ενώ αναμένεται να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων που συμμετείχαν στο εγχείρημα της διεκδίκησης του αντικαρκινικού κέντρου στη Λάρισα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Κώστας Μαλίζος με την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τις εξελίξεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ με τα ΤΕΙ, ενώ διάχυτος είναι ο προβληματισμός των τοπικών παραγόντων για τη σιγή ιχθύος που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά καθώς η στάση αυτή εκλαμβάνεται ως αποδοχή των απόψεων του αναπληρωτή υπουργού κ. Φωτάκη και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Η απόρριψη της πρότασης του CERN για την εφαρμογή ερευνητικής επένδυσης για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτέλεσε αντικείμενο μιας ακόμα ερώτησης του βουλευτή Αργολίδας καθ. Γιάννη Μανιάτη, υπεύθυνου της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα, Ψηφιακή Πολιτική προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κ. Φωτάκη. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη τα ερωτηματικά για την απόρριψη της πρότασης του CERN είναι πολλά, τη στιγμή που η χώρα μας προσπαθεί να βγει από την κρίση και πρέπει να στηριχθεί στην έρευνα και την καινοτομία για να ρωτήσει τους υπουργούς ποια ήταν ακριβώς η πρόταση του CERN προς τη χώρα μας η οποία μάλιστα αποτελεί και ιδρυτικό του μέλος, ποια ήταν η αιτιολόγηση της απόρριψης και αν έχουν μελετηθεί εναλλακτικές λύσεις για την υιοθέτηση.

Του Δημ. Κατσανάκη

 

 

Ποια είναι η καινοτόμος τεχνολογία επεξεργασίας του καρκίνου;

3 TEXNOLOGIA

Ο μικροσκοπικός γραμμικός επιταχυντής (mini-Linac) είναι σχεδιασμένος για χρήση σε νοσοκομεία για απεικόνιση και θεραπεία καρκίνου. Θα αποτελείται από τέσσερις ενότητες, καθεμιά 50 εκατοστά μήκος, η πρώτη από τις οποίες έχει ήδη κατασκευαστεί. Ο μικροσκοπικός επιταχυντής είναι ένα quadrupole ραδιοσυχνοτήτων (RFQ), ένα συστατικό που βρίσκεται στην αρχή όλων των αλυσίδων επιταχυντών πρωτονίων. Τα RFQs έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν δέσμες υψηλής έντασης. Η πρόκληση για το mini-Linac ήταν να διπλασιάσει τη συχνότητα λειτουργίας του RFQ προκειμένου να μειωθεί το μήκος του. Αυτή η επιθυμητή υψηλή συχνότητα δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν.

Το "μίνι-RFQ" μπορεί να παράγει δέσμες χαμηλής έντασης, χωρίς σημαντικές απώλειες, μόνο μερικών microamps που ομαδοποιούνται σε συχνότητα 750 MHz. Αυτές οι προδιαγραφές καθιστούν το "mini-RFQ" ένα τέλειο εγχυτήρα για τη νέα γενιά συμπαγών γραμμικών επιταχυντών υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια.

Και οι πιθανές εφαρμογές υπερβαίνουν τη θεραπεία με αδρονάδες. Το μικρό μέγεθος και το ελαφρύ βάρος του επιταχυντή σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί στα νοσοκομεία για την παραγωγή ραδιενεργών ισοτόπων για ιατρική απεικόνιση. Η παραγωγή ισότοπων επί τόπου λύνει το περίπλοκο ζήτημα της μεταφοράς ραδιενεργών υλικών και σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μια ευρύτερη περιοχή ισοτόπων.

Το "mini-RFQ" θα είναι επίσης ικανό να επιταχύνει τα σωματίδια άλφα για προηγμένη ακτινοθεραπεία. Καθώς ο επιταχυντής μπορεί να μεταφερθεί αρκετά εύκολα, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί γι’ άλλους σκοπούς.

 

 

4 FVTO EFHMERIDA

ΕΔΩ και 5 χρόνια κυοφορείται η ιδέα της δημιουργίας Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα. Η «Ε» είχε γράψει πρώτη (φύλλο 26ης Μαΐου του 2013), αποκαλύπτοντας, σε ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα, την σχετική πρόταση της 5ης ΥΠΕ, με επικεφαλής τότε τον Λάζαρο Μακρή.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ σημειωνόταν επίσης ότι την ιδέα είχε ενστερνιστεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, ενώ ενήμερος ήταν και ο τότε υπ. Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος.

Η ιδέα βασιζόταν σε πρόταση που είχε παρουσιάσει, δύο μέρες πριν, ο καθηγητής και διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κ. Μαλίζος σε συνάντηση εργασίας όπου είχε διοργανώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορούσε στη μεταφορά μέρους της τεχνογνωσίας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN, προκειμένου να θεμελιωθεί μια υποδομή και να λειτουργήσει μία υπερσύγχρονη δομή στη Θεσσαλία, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ογκολογικών περιστατικών.

«Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για τη Θεσσαλία λόγω του δυνητικά αυξανόμενου αριθμού περιστατικών που θα εξυπηρετούνται, καλύπτοντας όχι μόνο τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και περιστατικά όμορων χωρών» τονιζόταν στο ρεπορτάζ.

Αυτά για την ιστορία…

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass