Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοήμερη η λειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας

* ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 22:10

Στην επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προχωρά η διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου και τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης να λειτουργούν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια με εναλλάξ εφημερία.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες καθώς θα αποσυμφορηθούν τα ραντεβού και θα αξιοποιηθεί ο υπάρχον εξοπλισμός ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα έσοδα των δύο νοσοκομείων, προοπτική ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή οικονομικής στενότητας.

Το θέμα της ολοήμερης λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συζητήθηκε προ ημερών στη διάρκεια συνεδρίασης της διοίκησης των δύο ιδρυμάτων που κλήθηκε να αξιολογήσει τις προτάσεις κυρίως των εργαστηρίων ακτινοδιαγνωστικής για μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των ασθενών. Με τη διοίκηση να εκφράζει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε λύση των υπαρχόντων προβλημάτων επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας και των οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία.

Με το σύνολο της διοίκησης να συμφωνεί για μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας, όπως περιπτώσεις γιατρών που ενώ είχαν εφημερίες έκαναν απογευματινά ιατρεία κ.λπ., αποφάσισε σε ένα πλαίσιο για την ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό οι γιατροί συμμετέχουν στη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχουν υπηρεσίες στην πρωινή λειτουργία των τακτικών ιατρείων τουλάχιστον μια ημέρα την εβδομάδα και δεν εφημερεύουν κατά τις ημέρες αυτές. Ο αριθμός των περιστατικών, που εξετάζονται από κάθε ιατρό ανά εβδομάδα, μετά το τακτικό ωράριο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων, που διενεργούνται από τον ίδιο ιατρό στο τακτικό ωράριο.

Επίσης, το σύνολο των εξετάσεων που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου δεν επιτρέπεται ανά μήνα να υπερβαίνει το αντίστοιχο σύνολο εντός του τακτικού ωραρίου σε εξωτερικούς ασθενείς ( δεν αναφέρεται ρητά το αντίστοιχο σε μικρές χειρουργικές ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν βραχεία εντός της ημέρας νοσηλεία).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι πανεπιστημιακοί ιατροί πλήρους απασχόλησης που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκτός των ημερών εφημερίας.

Για να υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού των εξετάσεων στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τα ραντεβού των εξετάσεων θα καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα του Νοσοκομείου ενώ ειδικές αναφορές γίνονται για τους ελέγχους στον χρόνο έκδοσης και στις ημέρες αναμονής των εργαστηριακών αποτελεσμάτων καθώς και στον αριθμό των περιστατικών ανά γιατρό τόσο στην πρωινή λειτουργία όσο και στην ολοήμερη λειτουργία.

Όσον αφορά στην αμοιβή στα απογευματινά ιατρεία η απόφαση προβλέπει ότι το 50% ανά πράξη παρακρατείται από το Νοσοκομείο, για την κάλυψη των υλικών και άλλων λειτουργικών εξόδων του και το υπόλοιπο 50% αποδίδεται στο ιατρικό, στο λοιπό επιστημονικό μη ιατρικό και στο τεχνολογικό προσωπικό που συμμετέχει με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Συντονιστή Διευθυντή ή Καθηγητή Διευθυντή. Εάν η ιατρική πράξη απαιτεί συνεργασία δύο ειδικοτήτων, ο συνεργαζόμενος ιατρός λαμβάνει το 10% ανά πράξη, σε διαφορετική περίπτωση αποδίδεται ισομερώς στους λοιπούς ιατρούς και στο λοιπό επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει απασχολούμενο στην πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του εργαστηρίου ή του τμήματος.

ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Στόχος της διοίκησης είναι οι πολίτες να βρίσκουν ιατρικές υπηρεσίες και άμεσες εξετάσεις στα κρατικά νοσοκομεία…» τόνισε σε δήλωσή του στην «Ε» ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος αποκαλύπτοντας πως τις προσεχείς εβδομάδες θα εφαρμοστεί η ολοήμερη λειτουργία και στο Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, να αξιοποιηθεί ο υπάρχον εξοπλισμός και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν μια πρόσθετη αμοιβή.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό αιχμή της ολοήμερης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου θα είναι τα απεικονιστικά μηχανήματα (μαγνητικός και αξονικός τομογράφος κ.λπ.) εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ξεμπλοκάρει τα ραντεβού στα νοσοκομεία για να συνεχιστεί στα υπόλοιπα τμήματα αφού προηγουμένως στηθεί το πληροφοριακό σύστημα και οργανωθεί η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

Σημειώνεται πάντως ότι η ολοήμερη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου συζητείται τα τελευταία χρόνια καθώς στο παρελθόν εκδηλώθηκε η επιθυμία πολλών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πέραν του τακτικού ωραρίου, χωρίς ωστόσο να οργανωθεί. Γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου χαρακτήριζαν αργά χθες το βράδυ θετική την προοπτική της ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει προηγουμένως να λυθούν σειρά προβλημάτων ιδιαίτερα στον ακτινοδιαγνωστικό τομέα προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα ο τομέας και να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Gallery άρθρου