Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «Γεννηματάς» Μονάδα Ιστών Κερατοειδούς

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, χορηγείται άδεια λειτουργίας ως Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς», με μέγιστο χρόνο ισχύος τρία χρόνια. Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας ορίζεται ο διευθυντής Οφθαλμολογίας, ιατρός, κ. Δημήτριος Μιλτσακάκης

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 22:03

«Σισμανόγλειο»: Ασκηση για έκθεση σε χημικό παράγοντα

1sismmmmm

Το ΓΝΑ «Σισμανόγλειο» επιλέχτηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας ως Νοσοκομείο με την κατάλληλη οργάνωση, υποδομή, τεχνογνωσία και εμπειρία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, για την αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν εκτεθεί σε χημικό παράγοντα και χρήζουν ιατρονοσηλευτικής φροντίδας. Η άσκηση διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ.

Σύμφωνα με το Σενάριο, 4 εργάτες σε φυτεία από την περιοχή του Μαραθώνα, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, ως όφειλαν να φέρουν σύμφωνα με τις οδηγίες του υπεύθυνου του χωραφιού, ενώ ψέκαζαν με οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο ευρείας χρήσης, λόγω αλλαγής της έντασης του ανέμου, εισέπνευσαν και επικάθησε στα ρούχα και στο δέρμα τους το μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος. Ο υπεύθυνος του χωραφιού διαπίστωσε ότι χρήζουν ιατρικής βοήθειας, τους επιβίβασε σε αγροτικό αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε στο εφημερεύον Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο».

Το ΕΚΕΠΥ έθεσε το Νοσοκομείο σε κατάσταση ετοιμότητας και άμεσα κινητοποιήθηκε το προσωπικό του Νοσοκομείου και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς τα περιστατικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τον συγκεκριμένο χημικό παράγοντα (οδοί έκθεσης, κίνδυνος δευτερογενούς μόλυνσης, απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανάγκη για διαδικασία απολύμανσης, αποστάσεις ασφαλείας, εξασφάλιση αντιδότων, εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες και λοιποί επαγγελματίες υγείας).

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ συνεχάρη το προσωπικό του Νοσοκομείου για τον συντονισμό, την οργάνωση, την άμεση απόκριση και την επιτυχή έκβαση της άσκησης, ενώ εξήρε την ομαδική εργασία, τις ικανότητες και τις δεξιότητες κατά τη διαχείριση των περιστατικών.

Ξεκινούν οι Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Το συμφωνητικό σύμπραξης για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με εστίαση στην Ογκολογία υπέγραψαν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνάντηση στον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας στο ΥΠΠΕΘ. Η δράση του Εθνικού Δικτύου θα αφορά στην έρευνα και τις εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες με απώτερο στόχο την στοχευμένη θεραπεία ασθενών με νέες προσεγγίσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με θεραπείες βασισμένες σε περισσότερους βιοδείκτες, ώστε να γίνεται πιο ακριβής η διάγνωση και πιο αξιόπιστος ο καθορισμός της πρόγνωσης της νόσου.

Επιπλέον, το Δίκτυο προβλέπει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και τη διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων. Κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εθνική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική και κλινική αξιοποίηση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συνεργαζόμενοι ερευνητικοί φορείς.

Με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 5,4 εκ. ευρώ και διετή διάρκεια υλοποίησης, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία ξεκινάει τη λειτουργία του με τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) - δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη. Η δράση του Δικτύου επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με τη συνεργασία ογκολογικών κλινικών από όλη τη χώρα.

Με την ίδρυση του Δικτύου η Ελλάδα συμβαδίζει με τις προηγμένες ιατρικά χώρες ανταποκρινόμενη στις υψηλές προδιαγραφές της Ιατρικής του μέλλοντος και συμπράττει ισότιμα σε διεθνείς συνεργασίες.

Πώς βοηθά ο εσπρέσο τους άντρες;

Οι άνδρες που πίνουν αρκετούς καφέδες ιταλικού στιλ, δηλαδή εσπρέσο και καπουτσίνο, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα ιταλική έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου "Neuromed" και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου «International Journalof Cancer», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, συσχετίζοντας τις συνήθειές τους στην κατανάλωση καφέ, με τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνδρες έπιναν πάνω από τρεις καφέδες τη μέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου. Οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στο εργαστήριό τους την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη (αλλά όχι του ντεκαφεϊνέ) σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων.

Επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ότι η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη δεν αφορά μόνο στα εσπρέσο και τα καπουτσίνο, αλλά και σε άλλα είδη καφέ.

Απαλλαγή από την τήρηση λογιστικών αρχείων

Για το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), καθώς και έκδοσης λογιστικών στοιχείων, οι ιατροί του Ε.Σ.Υ. για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας αυτών, βάσει των διατάξεων του ν.2889/2001, όπως ισχύει, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από άλλη αιτία. Εφόσον, όμως, αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από άλλη αιτία, απαλλάσσονται από την υποχρέωση ενημέρωσης λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και έκδοσης λογιστικών στοιχείων για τις ανωτέρω συναλλαγές.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, για την καταβολή των αμοιβών για τις ως άνω παρεχόμενες υπηρεσίες στους δικαιούχους ιατρούς, εκδίδονται από τον καταβάλλοντα την αμοιβή (Νοσοκομείο) σχετικά παραστατικά προς τεκμηρίωση των συναλλαγών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα από τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του ν.4308/2014 (Α’251).

Σχετικά Άρθρα