Μελέτη θνησιμότητας των Θεσσαλών

ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2018 17:45

Μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», υλοποιούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για τον λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών κ. Ζήσης Μαμούρης, υπέγραψαν τη σύμβαση της εν λόγω μελέτης.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να δημιουργηθούν υποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης σε επίπεδο κοινότητας.

* Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη ανησυχία στον πληθυσμό και σε φορείς της Θεσσαλίας, σχετικά με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, από χρόνια νοσήματα στις περιοχές τους. Για τη θνησιμότητα αυτή ενοχοποιούνται μια σειρά από αίτια, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες και επίσημα στοιχεία. Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης πρόκειται να μας οδηγήσει στα κατάλληλα συμπεράσματα και σε περαιτέρω ενέργειες πάνω στο ζήτημα αυτό».

Όπως έγινε γνωστό το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, τα Νοσοκομεία και τους Ιατρικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί τη διεξαγωγή μιας περιγραφικής μελέτης, χρησιμοποιώντας δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αφορούν τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα για νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Στόχος είναι η αναζήτηση τυχόν αυξημένων δεικτών προτυποποιημένης ή αναλογικής θνησιμότητας ή νοσηρότητας στην ευρύτερη περιοχή συγκεκριμένων δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύγκριση με άλλες περιοχές, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη της τάσης και της έντασης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα τη χρονική περίοδο 1999-2014.

Η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας λόγω νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών αιτιών, θα πραγματοποιηθεί μέσω της εκτίμησης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας συνολικά αλλά και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη περιοχές.

Τα δεδομένα για τη διεξαγωγή της μελέτης θα ζητηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα έτη 1999-2014. Για τα έτη από 2014 -2016, όπου δεν είναι διαθέσιμα τα δεδομένα της ΕΛ ΣΤΑΤ, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν και να συγκριθούν τα δεδομένα των διαγνώσεων εξόδου από τα νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ θα χρησιμοποιηθούν για την εύρεση των αναλογικών και των προτυποποιημένων δεικτών θνησιμότητας και δεικτών νοσηρότητας. Οι αδροί δείκτες θνησιμότητας θα εκτιμηθούν κατά αιτία και οι ειδικοί δείκτες θνησιμότητας κατά αιτία, φύλο και ηλικία. Οι δείκτες νοσηρότητας θα εκτιμηθούν συνολικά για όλα τα υπό μελέτη νοσήματα για κάθε περιοχή, αλλά και κατά νόσημα, φύλο και ηλικία.

Επιστημονικά υπεύθυνος θα είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Χατζηχριστοδούλου Χρήστος. Συνεργαζόμενοι φορείς υλοποίησης της μελέτης είναι: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιατρικό τμήμα – ΕΛΚΕ, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, το Εργαστήριο Φυσιολογίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας – ΕΛΚΕ, το Εργαστήριο Γενετικής, Εξελικτικής και Συγκριτικής Βιολογίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου "Αχιλλοπούλειο", οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας διά της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass