Εκτός αγοράς οδηγούνται τα φθηνά φάρμακα και στη Λάρισα

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΛΤΙΟ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2018 11:26

Καμπανάκι κινδύνου και στα φαρμακεία της Λάρισας έχει σημάνει η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων στο υπό διαβούλευση νέο δελτίο τιμών, που θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες.

Το στίγμα των πρώτων αντιδράσεων έδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καθώς προβλέπει ότι εξαιτίας των προβλεπόμενων μειώσεων τα φθηνά και δοκιμασμένα φάρμακα οδηγούνται εκτός αγοράς.

«Για άλλη μία φορά μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων με χονδρική τιμή 1,5 ευρώ, 1,39 ευρώ, 1,41 ευρώ και 1,01 ευρώ, σε ποσοστό μέχρι και 92,81%» τονίζει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως το αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής θα είναι να αποσυρθούν από την αγορά παλιά και καταξιωμένα στην υγειονομική κοινότητα φάρμακα και να εισέλθουν «νέα» σε πολλαπλάσια τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προβλέπει αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω αναγκαστικής εισαγωγής σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερη τιμή ενώ υπενθυμίζει και την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων που είναι αναγκασμένα να διατηρούν τα φαρμακεία. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει τα φαρμακεία τα προηγούμενα χρόνια.

 Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική οριζόντιας μείωσης των τιμών δεν εξαιρέθηκαν και τα γενόσημα για τα οποία ενώ εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης , μειώνονται και πάλι οι τιμές. Μείωση που αντανακλάται και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Με το νέο δελτίο τιμών, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουνίου, σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης,όλα τα γενόσημα θα μειωθούν μέχρι 9% και τα πρωτότυπα με πατέντα 2,9%. Πρόκειται για τη 17η κατά σειρά μείωση των τιμών των φαρμάκων που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τις ελληνικές εταιρείες φαρμάκων και θα δώσει μεγαλύτερο μερίδιο στις πολυεθνικές, υποστηρίζει για να συμπληρώσει πως με το νέο δελτίο τιμών η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντί να μειώσει τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα την αυξήσει γιατί στη θέση των αποσυρόμενων παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων θα εισέλθουν στην αγορά «νέα» σε πολλαπλάσια τιμή.

Παράλληλα ο κ. Μακρυγιάννης αναδεικνύει τις επιπτώσεις και στο φαρμακείο, η βιωσιμότητα του οποίου μετά από τις διαδοχικές πτώσεις του τζίρου, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών μειώσεων των τιμών, αμφισβητείται. Επικαλούμενος μάλιστα πρόσφατη σχετική έρευνα σημειώνει ότι 6 χιλιάδες φαρμακεία (από τα 10.500) δήλωσαν για την περσινή χρονιά καθαρή κερδοφορία 1.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σοβαρές ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα συνεχίζουν να παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, συνεπώς και στη Λάρισα, προκαλώντας προβλήματα στις θεραπευτικές αγωγές των ασθενών.

Η έλλειψη αυτή αποδίδεται στη φθηνή τιμή που έχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων στη χώρα μας και στη διαφορά με τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαγωγές και αυτά να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων εάν δεν υπάρχουν γενόσημα.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass