Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρωμένη παρέμβαση στην αντιμετώπιση των όγκων

ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΠΓΝΛ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟ PET SCAN, ΔΩΡΕΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2018 22:45

Μηχάνημα «κόσμημα» για το δημόσιο σύστημα υγείας, που αύξησε κατακόρυφα τις δυνατότητες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για περισσότερες και καλύτερες θεραπείες στους ογκολογικούς ασθενείς, αποτελεί ο γραμμικός επιταχυντής του τμήματος Ακτινοθεραπείας δωρεά του ιδρύματος Στ. Νιάρχος, που εγκαινιάζεται αύριο στη 1 το μεσημέρι παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και των δωρητών.

Με την προσθήκη του per scan, ενός νέου τύπου διαγνωστικού τομογράφου προοπτικά, δωρεά του ίδιου ιδρύματος, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα έχει τη δυνατότητα παροχής ενός ολοκληρωμένου πακέτου παροχής υπηρεσιών για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

Ο γραμμικός επιταχυντής του τμήματος Ακτινοθεραπείας ήρθε στη Λάρισα πέρσι τον Σεπτέμβρη και τέθηκε σε λειτουργία δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, γεγονός που συνδυάστηκε με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Αντικατέστησε μάλιστα έναν από τους δύο περασμένης τεχνολογίας επιταχυντές που υπήρχαν στο τμήμα.

Οι ανάγκες για εξυπηρέτηση ογκολογικών ασθενών ήταν τεράστια, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας θεραπείας με ακτίνες, με αποτέλεσμα ο νέος γραμμικός επιταχυντής ταυτόχρονα με τον παλιό να στηρίξει την ολοήμερη λειτουργία του τμήματος αφού προηγουμένως προσλήφθηκαν δύο επικουρικοί ακτινοφυσικοί, ενώ πρόσφατα διορίστηκαν άλλοι δύο μόνιμοι.

Με την προσθήκη του νέου μηχανήματος, μοναδικού σε όλη την 5η ΥΠΕ, οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς υπερδιπλασιάστηκαν και το τμήμα δέχεται ογκολογικούς ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας -εκτός της 5ης ΥΠΕ καταγράφτηκαν ασθενείς από τα Ιωάννινα, τα Επτάνησα, την Κατερίνη και τη Λέσβο!- σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια κ. Μαρία Τόλια και μαζί με την ογκολόγο - ακτινοθεραπεύτρια, διευθύντρια ΕΣΥ κ. Κωνσταντινιά Σωτηριάδου εξηγούν την τεράστια προσφορά του υπερσύγχρονου μηχανήματος με τις εξειδικευμένες θεραπείες στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όγκων.

«Ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής εξασφαλίζει καλύτερη στόχευση του όγκου και παράλληλα σεβασμό στα γύρω φυσιολογικά ανθρώπινα όργανα, με αποτέλεσμα ο ογκολογικός ασθενής να ζει περισσότερο και να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής» τονίζουν υπενθυμίζοντας ότι η λειτουργία του ανέκοψε τη στροφή των ογκολογικών ασθενών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επειδή δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες -τουλάχιστον επαρκώς. Δεν παρέλειψαν να αναδείξουν και την αξία της δωρεάς του ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στην οποία συμπεριλαμβάνεται, εκτός της προμήθειας του μηχανήματος, και η εκπαίδευση, ακόμα και διαρκή, του προσωπικού.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η παρέμβαση της καθηγήτριας Ιατρικής Φυσικής κ. Κικής Θεοδώρου, η οποία δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι ένα ίδρυμα, ένας ιδιωτικός φορέας έρχεται να καλύψει το κενό του κράτους και ανέδειξε την ανάγκη αντικατάστασης του δεύτερου παλιού μηχανήματος ακτινοθεραπείας - «κάποια στιγμή θα μας αφήσει» είπε χαρακτηριστικά. Προηγουμένως αναφερόμενη στον νέο γραμμικό επιταχυντή χαρακτήρισε τεράστια τη συμβολή του στη σύγχρονη θεραπεία των όγκων ανεβάζοντας 100% τη δυνατότητα περισσότερων και καλύτερων θεραπειών.

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΟ PET SCAN

Όπως ανάφερε σε δηλώσεις του στην «Ε» ο διοικητής των δύο Νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος «κλείδωσε» για τη Λάρισα η προμήθεια του υπερσύγχρονου μηχανήματος πρωτονίων pet scan με τις εκτιμήσεις να μιλούν για προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για έναν νέου τύπου διαγνωστικό τομογράφο με προχωρημένη διαγνωστική μέθοδο του καρκίνου, καθώς θα ανιχνεύει όγκους που δεν έχουν εκδηλωθεί. Θεωρείται σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο και όπως είναι πλέον γνωστό η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Κεντρική Ελλάδα θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του καρκίνου, σημειώνει ο κ. Νάνος για να καταλήξει: «Με τον τρόπο αυτό στις μέρες μας ο καρκίνος από δυσίατο νόσημα έχει εξελιχθεί με την πρόοδο της επιστήμης και του φαρμάκου σε χρόνιο νόσημα».

Ιδιαίτερη ικανοποίηση στη διοίκηση υπάρχει και για τη λειτουργία της μικρής μονάδας παραγωγής κυκλοτρονίου, υγρού έκχυσης για την καλύτερη αποτύπωση των κρυμμένων όγκων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης το νέο pet scan, όταν φθάσει στη Λάρισα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, θα εγκατασταθεί σε χώρο κοντά στους χώρους της Πυρηνικής Ιατρικής.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ

Ο Γραμμικός Επιταχυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπείας, εγκαινιάζεται αύριο στη 1 το μεσημέρι  στον χώρο του τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η τελετή περιλαμβάνει αγιασμό, ομιλίες και δεξίωση. Εξάλλου αύριο στις 19.00 στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, κτίριο Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου από τη διοίκηση θα γίνει κοινωνικός απολογισμός για τη λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, εκδήλωση η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό και την κοινωνία της Λάρισας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα