Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδοφόρα τα Νοσοκομεία της Λάρισας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ - ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2018 22:02

Κερδοφόρα εμφανίζονται και τα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, παρότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε χθες το απόγευμα στον κοινωνικό απολογισμό της διοίκησης ο διοικητής των νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος.

Οικογενειακό το κλίμα στο αμφιθέατρο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής από τους ελάχιστους που παρευρέθηκαν στην πρωτόγνωρη διαδικασία και τη νέα αντίληψη της λογοδοσίας με τη διοίκηση να παρουσιάζει έργο, στόχους και τους επιχειρησιακούς στόχους για την επόμενη διετία.

Χωρίς ωραιοποιήσεις και «ηρωϊσμούς» αλλά και με εμφανή τη διάθεση αυτοκριτικής για όσα δεν κατόρθωσε να επιτύχει στην τελευταία διετία ο κ. Νάνος έδωσε το στίγμα μιας θητείας, που μπορεί να πέτυχε σε κάποιους από τους οικονομικούς δείκτες αλλά συνεχίζει να δίνει τους δικούς της αγώνες για την επίλυση των υγειονομικών προβλημάτων της περιοχής. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί, παρότι πρόθεση ήταν να δοθεί βήμα σε φορείς, συλλογικότητες αλλά και πρόσωπα των δύο νοσοκομείων να καταθέσουν δημόσια τις απόψεις τους, προτίμησαν με την απουσία τους να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας αλλά και αποδοκιμασίας στη διαδικασία.

Παρουσία του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου και του αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Εργων Απ. Μπέμπη, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο κ. Νάνος υποστήριξε πως η διοίκησή του πέτυχε να λειτουργήσει το Πανεπιστημιακό ως Τριτοβάθμιο και ως ένα βαθμό τεταρτοβάθμιο χωρίς εκπτώσεις… και λογιστικές αλχημείες, ενίσχυσε το ΓΝΛ με οικονομικούς και άλλους πόρους, εξασφάλισε οικονομίες κλίμακος στο Πανεπιστημιακό αλλά όχι στο ΓΝΛ και επένδυσε στην Ποιότητα και την Καινοτομία ενώ παρουσίασε σειρά δεικτών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής παρουσίασε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Γενικό Νοσοκομείο δαπάνες για το 2017 57,9 εκατ. και 14,8 εκατ. αντίστοιχα με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 63,7 εκατ. και 18,5 εκατ. αντίστοιχα γεγονός που σημαίνει κερδοφορία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων αν και όπως υποστήριξε ο κ. Νάνος η διοίκησή του δεν πέτυχε τη μείωση του κόστους παραγωγής και δεν θα την επιτύχει «όσο συνεχίζουμε να μην ελέγχουμε τον τρόπο συνταγογράφησης και διαχείρισης των ΦΥΚ και όσο δεν υπάρχει κλινική επιθεώρηση (CLINICAL AUDIT)».

Την απουσία της κλινικής επιθεώρησης θεώρησε ως ένα σημείο αποτυχία της διοίκησης και την απέδωσε στην άρνηση των ιατρών να αξιολογήσουν και να αξιολογηθούν για θεραπείες και πρακτικές. Δεύτερη αποτυχία θεωρήθηκε η εξέλιξη της υπόθεσης με τις ατομικές συμβάσεις στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Επιπρόσθετα η διοίκηση, όπως ανάφερε ο διοικητής των δύο νοσοκομείων, δεν πέτυχε να αυξήσει όσο επιθυμούσε τον χειρουργικό χρόνο εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψης αναισθησιολόγων, εξοπλισμού και νοοτροπιών, δεν αντιμετώπισε τον χρόνο αναμονής για Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία που παραμένει μεγάλος, -ασθενείς κάνουν 6 μήνες να δουν ενδοκρινολόγο, ορθοπεδικό, νευρολόγο, οφθαλμίατρο, κ.ά.-, και καθυστέρησε στην αναδιοργάνωση του Φαρμακείου.

Σε άλλο σημείο έθεσε τους επιχειρησιακούς στόχους για τη διετία 2018 – 2019, που επιγραμματικά είναι:

* Αύξηση του χειρουργικού χρόνου.

* Ολοκλήρωση των ΤΕΠ – Κλινικής επείγουσας Ιατρικής.

* Μείωση του λειτουργικού κόστους.

* Φάρμακο, υγειονομικό και λοιπό υλικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, και άλλων υλικών, συντηρήσεων, και λοιπών κατηγοριών.

* Μείωση κατανάλωσης ενέργειας, LED, αντικατάσταση ανελκυστήρων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

* Μείωση δαπανών ειδών, υλικών και υπηρεσιών, όπως οξυγόνο, ύδρευση, μολυσματικών αποβλήτων, χαρτί φωτοτυπικού, - ηλεκτρονική διακίνηση αλληλογραφίας, κ.α.

* Μείωση εργαστηριακών εξετάσεων κατά 10%.

* Αύξηση των εσόδων από διάφορες πηγές -ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ 2014 -2020, ένταξη νέων στο ΠΔΕ.

* Αύξηση παροχών στους συνοδούς των ασθενών.

* Αύξηση της λειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

* Ορθολογική διαχείριση και Εκπαίδευση προσωπικού.

* Αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη